İnternet sitenizi taşıyorsanız ya da web sitenizi yeniliyorsanız sayfalar arasında yönlendirme yapmanız gerekmektedir. Çünkü ziyaretçilerinize ulaşmak için eski sayfanızın otoritesini kullanmanız yerinde olur. Bunun için de insanların size ulaşabilecekleri bir yönlendirme yapmanız gerekmektedir. Bu işlem için mevcut URL’nizi başka bir URL’ye yönlendirmeniz gerekir. Bunun için kullanabileceğiniz sayısız yöntem vardır. En sık kullanılan yönlendirme seçeneklerinden biri de 301 yönlendirmesi seçeneğidir. Yönlendirmeler SEO açısından en çok yapılan hatalar arasındadır. Her yönlendirme işlemi bazı açılardan birbirine benzese de sizlere 301 yönlendirmesini ayıran temel noktaları görebilmeniz için bu yöntemi tanımlayalım.
301 Yönlendirmesi Nedir?
301 yönlendirmesi, internet sayfasının kalıcı olacak şekilde başka bir adrese yönlendirilmesidir. Yapılan yönlendirme işleminde internet tarayıcısı işlemi otomatik olarak algılayarak ziyaretçilerin bir aksiyon yapmasına gerek kalmadan yeni adrese bağlanmaktadır.
301 yönlendirmesini farklı amaçlar için gerçekleştirebilirsiniz. HTML koduyla yapılacak yönlendirmelerin yerine ziyaretçilerin bekleme süresini kısaltmak için kullanılabilir. Yani bu yönlendirme seçeneği kullanıcı deneyimi açısından çok faydalıdır. Web sitesi sahipleri sayfalarını başka bir sayfaya taşıdığında ya da sitesinin alan adını değiştirdiklerinde bu yönlendirmeye başvururlar.
Yönlendirme yaptığınızda sayfanızı ziyaret eden kişiler dışında arama motoru botları da yönlendirmeyi algılayabilir. Bu yönlendirme işleminin en güzel yanı web sayfanızın SEO değerini korumaya yardımcı olmasıdır. İşlem yaptığınızda arama motoru botları indexi yeni sayfanız için vermeye devam eder. Şimdi gelelim 301 yönlendirmesi nasıl yapılır sorusuna;
301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?
301 yönlendirmesi yapabilmeniz için çok sayıda yöntem vardır;
- PHP programlama dillerinde yazılımcılar basit bir 301 yönlendirme koduyla bir ya da daha çok sayfada yönlendirme işlemi yapabilirler.
- Apache’nin kurulu olduğu hosting ve sunucularda htaccess dosyası kullanma yoluyla yazılım bilgisine gerek kalmaksızın 301 yönlendirmesini tamamlayabilirsiniz.
- Windows sunucusu kullanıyorsanız ASP sayfaları üzerinden kolayca yönlendirme yapabilirsiniz.
- Webconfig dosyalarını düzenleyerek de 301 yönlendirmesi yapabilirsiniz.
- Cpanel üzerinden de 301 yönlendirmesi yapmanız mümkündür.
- WordPress alt yapılı siteler için de çeşitli eklentiler üzerinden kolayca 301 yönlendirmesi yapabilirsiniz.
Gördüğünüz gibi 301 yönlendirmesi yapabileceğiniz çok sayıda yöntem vardır. Bizler sizin için WordPress 301 yönlendirmesi yapma yöntemlerini ele alacağız.
WordPress 301 Yönlendirmesi
WordPress tabanlı sitelerinizde kullanacağınız çeşitli eklentiler üzerinden kolayca 301 yönlendirmesi yapabilirsiniz. Bu yönlendirme işlemleri sırasında PHP kodu kullanmanıza ve htaccess dosyasının ayarlarını değiştirmenize gerek yoktur. Eklenti üzerinden istediğiniz bir sayfayı başka bir sayfaya yönlendirebilirsiniz. Ayrıca belli eklentilerle alt sayfaları da yönlendirmeye ekleyebilirsiniz. Eklenti kurulumu yaptıktan sonra aktif hale getirerek yönlendirme işlemini tamamlayabilirsiniz
Htaccess 301 Yönlendirmesi
Htaccess 301 yönlendirmesi CPanel üzerinden kolayca yapılabilir. Bunun için hemen web sitenizde CPanele giriş yapın. Sonrasında htaccess dosyanızı değiştirin ve yönlendirme işlemi manuel olarak tamamlansın. CPanel üzerinde dosyayı görebilmek için dosya yöneticisi bölümünde ayarlar bölümünden gizli dosyaların görüntülenmesini sağlayın. Sonrasında htaccess dosyasının altına ve üstüne kodları yerleştirerek Sonrasında htaccess dosyasının altına ve üstüne kodları yerleştirerek yönlendirme işlemini yapabilirsiniz.
301 Yönlendirmesi Zararlı Mıdır?
301 yönlendirmesi denilen husus bazılarımız için tamamen yabancı iken diğerleri için ise tam olarak anlaşılması güç bir konudur. Bu gibi anlaşmazlıklar veya yabancılıklar ardından akla takılan sorulardan biri de bu yönlendirme türünün zararlı olup olmadığıdır.
Temel olarak, web sayfalarını ziyaret eden kişilerin başka bir web sayfasına yönlendirilmesi, diğer bir deyişle bu akarımın otomatik olarak gerçekleşmesidir. Bu yönlendirme, her ne kadar ziyaretçi için pek de zararlı ya da can sıkıcı olmasa da site sahipleri için bazı durumlarda yeterince can sıkıcı olabilmektedir.
Örneğin, 5 senelik bir web sitesini ele alalım, bu sitedeki içeriklerin bazıları ya da büyük çoğunluğunun güncelleneceğini ve aynı zamanda da yeni içeriklerin girileceğini düşünelim. Hali hazırda var olan URL adresinin yeni URL’ye yönlendirilmesi aşamasında aranan kelime, ürün veya hizmetin anlık bulunmaması, yönlenme esnasında sitenin 404’e düşmesi başta ziyaretçi ve Google olmak üzere, web sitesinde ürün & hizmet tanıtımı yapan site sahibi için olumsuz karşılanacaktır. Bu durumda, hızlı bir 301 yönlendirmesi site sabinin avantajına olacaktır. Hem yeni sitesinin URL’sini göstermiş hem de kullanıcıların ana sayfaya hızlıca yönlendirilmesini sağlayacaktır.
Ancak, yönlendirmenin çok sık olması sakıncalı bir durumdur. Öte yandan, yeni sayfanın Google tarafından tanınması da birkaç günü bulabileceğinden, adı geçen süreç içerisinde site istenilen trafiği ve SEO görünümünü yakalayamayacaktır.
Sonuç olarak, temelde yarar sağlayan bu yönlendirme esnasında güncel sayfaya ulaşımı engelleyen bir faktör veya SEO uyumluluğunda bir sorun var ise bu web sitesinin hanesine bir eksi olarak düşecektir.
Sonuç
301 yönlendirmesi, çeşitli sebeplerle sayfa değişikliği yaptığınızda kullanıcıları ve arama motoru botlarını kalıcı olarak yeni sayfaya yönlendirme işlemidir. Bu işlemi farklı şekillerde yapabilirsiniz.
301 yönlendirmesini yaparken kodlama bilgisi gerektiren yöntemlerin yanında kodlama bilgisi olmayan yönlendirme seçeneklerini de kullanabilirsiniz. Yönlendirme işlemi sayesinde arama motorlarında yeni sayfanız eski haliyle index almaya başlar.
WordPress tabanlı sitenizde eklentiler yardımıyla 301 yönlendirmesi kolayca yapabilirsiniz. Htaccess üzerinden yapacağınız yönlendirmelerde de CPanel kullanmanız yeterli olacaktır.
Kaynakça: