Anahtar kelime, internet kullanıcılarının arama motorları üzerinde bir bilgiye ulaşmak için yazdıkları kelime gruplarıdır. Yani kullanıcılar web sitelerine erişim sağlamak için belli kelimeler üzerinden arama yaparlar. Bu yüzden web siteleri de anahtar kelime analizleri yaparak içeriklerinde bu anahtar kelimelere yer verme yoluna giderler. Arama motoru sonuç sayfalarında üst sıralara çıkmak istiyorsanız mutlaka anahtar kelimeler içeriklerinizde yer almalıdır.
Anahtar kelimeler içeriklerinizde belli bir oranda bulunmalıdır. Anahtar kelime yoğunluğu SEO açısından önemlidir. Diyelim ki 200 kelimelik bir yazınız var ve sizler bu içerikte 6 defa anahtar kelime geçirdiniz. Anahtar kelime yoğunluğunuz %3 olacaktır. Şimdi öncelikle sizlere anahtar kelime yoğunluğu nedir açıklayalım.
Anahtar Kelime Yoğunluğu Nedir?
Anahtar kelime yoğunluğu; web sitenizdeki sayfada yer alan içerik uzunluğunun anahtar kelime sayısına bölünmesiyle elde edilen değerdir. Yani içeriğinizde toplam olarak kullandığınız anahtar kelime sayısının metnin tamamına göre dağılımıdır.
Anahtar kelime yoğunluğu çok önemlidir. Çünkü anahtar kelimeler içerikte çok fazla kullanılırsa içeriğiniz kalite bakımından düşecektir. Kullanıcılar fazla anahtar kelime geçen içerikleri kolayca okuyamazlar. Bu durum da anahtar kelime yoğunluğunun belli bir oranda olması gerektiğini gösterir. Anahtar kelime yoğunluğunu belli araçlar kullanarak ölçebilirsiniz. Biraz da bu araçlardan bahsedelim.
Anahtar kelime sayısı kaç olmalı?
Yazı dünyası ile uzaktan da olsa bir bağı bulunanlar çok iyi bilirler ki her yazı, her içerik kaliteli veya sizi hedefe götürmeye yaracak araçlar arasında yer almaz. Bu bağlamda, çoğumuzun “keyword” olarak da bildiği anahtar kelimeler devreye girmektedir. Bu kelimelerin varlığı, bir web sitesini, tarayıcı aramalarında ön plana koyabileceği gibi geri plana da atabilmektedir.
Peki ya bu gerçeğin altındaki sebep nedir?
Bu sebep en yalın hali ile adı geçen kelimelerin, bir metin içindeki konumu ve kullanımıdır. Kullanımı aşamasındaki en önemli hususlardan biri ise metin içindeki yoğunluğudur. Bu da demek oluyor ki her metin kendi anahtar kelime sayısına kendisi karar vermektedir. Örneğin; 6 anahtar kelime sayısı 300-400 kelimelik bir metin için kabul edilebilecek bir ölçüt iken 1000 kelimelik bir metin için yetersiz olacaktır.
Her ne kadar çeşitli ölçüt ve kıstaslar olsa da ortalaması alındığında her 100 kelime başına 1 veya 2 anahtar kelime kullanımı, yazılarınızın ön plana çıkması hususunda sizlere fayda sağlayacaktır.
Sonuç olarak, anahtar kelime kullanımı, ne kadar fazla o kadar iyi görüşü veya metin içine gizlenmiş bir hazine muamelesi yerine alanında uzman kişiler olarak belirlenmiş ve bu belirlenen ölçeklerin İnternet mecrasında denenmiş ve onanmış yüzdelikleri takip edilerek ele alınmalıdır. Genel bağlamda, %1 veya %2 lik bir anahtar kelime yoğunluğu size kullanılması gereken anahtar kelime sayısını verecektir.
Anahtar Kelime Yoğunluğunu Ölçme Araçları
Web sitenizde yer alan tüm içeriklerin anahtar kelime oranlarını kolayca ölçebileceğiniz araçlar vardır. Bu araçlardan birçoğu ücretsizdir. Bu araçlar;
- Small SEO Tools
Servise https://smallseotools.com/keyword-density-checker/ adresi üzerinden girdikten sonra karşınıza çıkan ekrana URL’yi kopyalayarak “Add Custom Words” dediğiniz anda anahtar kelime yoğunluğunu ekranda görebilirsiniz.
- Keyword Density Checker
Bu servise ise https://www.seoreviewtools.com/keyword-density-checker/ adresi üzerinden erişim sağlayabilirsiniz. İster metin girişi ister URL girişi yapabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra robot değilim kısmını da geçerek kontrol gerçekleştirebilirsiniz.
- Webconfs
Anahtar kelime yoğunluğu ölçmek için hemen https://www.webconfs.com/seo-tools/keyword-density-checker/ adresine giriş yapabilirsiniz. Bu araçta hemen üst kısımda yer alan yere URL yapıştırın. “Ben Robot Değilim” kısmını geçtiğiniz an web sitenizin anahtar kelime yoğunluğunu ölçebilirsiniz.
- Prepostseo
Bu araca da https://www.prepostseo.com/keyword-density-checker adresi üzerinden erişim sağlayabilirsiniz. Pratik bir araçtır. Sizlere hem metin hem de URL üzerinden analiz yapma şansı tanır. Ayrıca sisteme metin eklemek için Word dosyası da tercih edebilirsiniz. Analiz sonuçlarını ve önerileri sizlere kısa süre içinde verecektir.
- Seobook
Söz konusu analiz aracına http://tools.seobook.com/general/keyword-density/ adresi üzerinden erişim gerçekleştirebilirsiniz. Bu araçla anahtar kelime yoğunluğu ölçümü yapmanın tek olumsuz yanı araca üye olarak giriş yapma zorunluluğudur. Giriş yapmadan ölçüm yapmanıza izin verilmez.
- Georanker
Araca https://www.georanker.com/keywords-density adresi üzerinden erişim sağlayabilirsiniz. Ekrana link yapıştırarak kolayca analiz yapabilirsiniz. Ayrıca hemen alt kesimde yer alan Advanced kısmına tıkladığınız anda sizlere birçok farklı konuda analiz yapma şansı tanıyacaktır.
- Dupli Checker
Bu araç https://www.duplichecker.com/keyword-density.php adresi üzerinden birçok SEO uzmanı tarafından tercih edilen pratik bir yapıya sahiptir. Sizlere hem metin hem de URL üzerinden değerlendirme yapma şansı tanımaktadır. Bu araçta aynı zamanda meta ve title etiketleri yoğunluklarını da ölçme şansınız vardır. Son derece pratik ve çeşitli bir araçtır.
- Pingler
Ölçüm aracı https://pingler.com/seo-tools/tools/keyword-density-checker/ adresi üzerinden hizmet verir. Ekrana URL girerek kolayca analiz yapabilirsiniz. Bu araç hızlı sonuçlar vermesiyle bilinen bir anahtar kelime oranı hesaplayıcısıdır.
- The Seo Tools
Ölçüm işlemini https://theseotools.net/keyword-density-checker adresine girerek karşınıza çıkan ekran üzerinden yapabilirsiniz. URL yapıştırdığınız anda işlemi tamamlayabilirsiniz. Ayrıca üye girişi yaparak bilgileri kayıt altına alabilir ve farklı parametreleri de kolayca ölçümleyebilirsiniz.
- Imninjas
Hemen https://www.internetmarketingninjas.com/seo-tools/keyword-density/ adresine giriş yaparak bu aracı kullanabilirsiniz. Söz konusu araç üzerinden hemen ekrana URL yapıştırarak sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Size kolayca etkili sonuçlar verecektir.
Anahtar Kelime Yoğunluğu ve SEO Arasındaki İlişki Nedir?
Anahtar kelime yoğunluğu SEO ile çok yakından ilgili bir detaydır. Web sitesi sahipleri kendi web sitelerindeki içeriklerde belli bir oranda anahtar kelime geçirmelidir. Uzunluğuna göre çok fazla sayıda anahtar kelime geçen bir içerik kullanıcılara aradığı bilgileri kaliteli şekilde veren bir araç değildir. Bu yüzden arama motoru botları da bu durumda web sitesini spam olarak algılar. Anahtar kelime yoğunluğu çok fazla olan web sayfaları arama motorlarında geri sıralara düşer ya da Google tarafından cezalandırılır. Çünkü bazı web siteleri içerik yerine sadece anahtar kelime basarak yazılarını ön sıralara çıkarmaya çalışır. Bu yüzden arama motoru optimizasyonu çalışmalarımızın kaliteli olmasını istiyorsak içeriklerimizde doğru oranda anahtar kelime kullanmalıyız.
Anahtar kelime yoğunluğu hep sıkıntılı bir kavram olagelmiştir. SEO uzmanları farklı oranlar söyleyecektir. İçeriklerinizi ziyaretçiler için oluşturmanız gerektiğini ifade edelim. Anahtar kelime oranı genelde her 100 kelime için hesaplanmaktadır. Bizler kişisel deneyimlerimize ve araştırmalarımıza dayanarak 100 ila 120 kelimelik bir metinde ortalama %1-2 arasında bir yoğunluk tercih etmenizi önermekteyiz.
Son Söz
Anahtar kelime yoğunluğu, içeriğinizin uzunluğuna göre web sitenizde geçen toplam anahtar kelime sayısıdır. Anahtar kelime yoğunluğu web sitenizdeki içerik uzunluğunun toplam kullanım sayısına bölünmesiyle elde edilir.
Anahtar kelime yoğunluğunu web sitenizde kolayca ölçebileceğiniz araçlar vardır. Bu araçların önemli bir bölümü ücretsizdir. Ayrıca sizlere hem URL hem de metin kopyalayarak değerlendirme yapma şansı tanırlar. Anahtar kelime yoğunluklarınızı bu araçlarla ölçerek içeriklerinizde gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz.
Bir metinde anahtar kelime yoğunluğu arama motoru optimizasyonu (SEO) açısından çok önemlidir. Çünkü web sitelerinde yer alan anahtar kelime oranı yüksek olursa arama motoru botları tarafından spam olarak algılanabilir. Bu durumda geri sıralara düşer ya da ceza alabilir. Doğru anahtar kelime oranı kişisel deneyimlere göre değişir. Bizler yukarıda kendi fikrimizi sizler için belirttik.
Kaynakça:
https://blog.alexa.com/keyword-density