B2C, üreticinin tüketicilere ürünlerini ve hizmetlerini elektronik ortamları kullanarak online alışveriş gerçekleştirme faaliyetlerinin tümünü ifade eder. B2C pazarlamanın açılımı Business to Consumer demektir. Gelişen teknoloji ve artan internet kullanımı ile bu sistem, e-ticaret konusunda en yaygın olarak kullanılan ve bilinen iş modelidir.
Sanal mağazalar ve online alışveriş siteleri ve firmalarının yaptıkları B2C pazarlama modelindeki e-ticaret faaliyetlerine örnek gösterilebilir. Markalar kendi internet siteleri aracılığı ile ürün ve hizmetlerini kitlelere pazarlama yoluna giderler. Ülkemizde de bu alanda kendini geliştirmiş. Büyük ölçekli e-ticaret sitelerinin yanında küçük ölçekli birçok firmada bu pazarlama yöntemini kullanmaktadır. Bu pazarlama yolunu seçen firmaların müşterilerinin güvenliğini ve kişisel verilerini de koruma yolunda gerekli tedbirleri almalıdır.
B2c Pazarlama yolunu seçen çeşitli firmalar mevcuttur. Bunlar; mağazalar, restoranlar, toptan ve perakende satış yapan dükkanlar, yapı marketleri gibi birçok alanda faaliyet gösteren işletmelerdir. Bu tür pazarlama da potansiyel müşterinin ürünü hemen alması üzerine bir politika yürütülür. Satın almaların temelinde duygusal tepkiler, fiyat ve ürün kalitesi yatar.
B2C pazar nedir?
B2C, İngilizce olarak “Business to Consumer” ya da Türkçe adıyla “İşletmeden Tüketiciye” adlı pazarlama, bir şirketin doğrudan müşteriye satış yapmasına verilen addır. B2C pazarın en önemli özelliği, üretici veya tedarikçi ile müşteri arasında bir aracının olmamasıdır; dolaylı değil, doğrudan iletişim söz konusudur. Bu pazarda satılan ürünler, kullanıma hazır olduğundan müşterinin ürün işlemek gibi bir amacı yoktur; tek amaç ürünü kullanmaktır.
B2C pazarda genellikle e-ticaretten bahsedilir. E-ticaret yoluyla B2C satış yapmak için B2C sanal pazaryerlerini kullanabilir veya kendi web sitenizi kurabilirsiniz. Herhangi bir sanal pazaryerini seçmek hem avantajlı hem de dezavantajıdır; bu pazaryerleri sizin birçok müşteriye kolayca ulaşmanızı sağlarken belli bir oranda komisyon keserler. Aynı zamanda kendi e-ticaret sitenizde satış yapmak isterseniz de birtakım olumlu ve olumsuz durumlarla karşılaşmanız olasıdır. Eğer kendi e-ticaret sitenizde satış yapmak isterseniz kimseye komisyon ödemezsiniz ancak ödemenin gerçekleştiği altyapılar genellikle ücret talep ederler, aynı zamanda daha az müşteriye ulaşmanız olasıdır.
Sonuç olarak, tedarikçi ve alıcı, geleneksel ticaret anlayışında birbiriyle karşılaşmaz. Bir ürünün müşteriye ulaşma sürecinde tüccar, bayi, mağaza, satış elemanı gibi sağlayıcılar aracılığıyla üreticiden ayrılarak zincirin son halkasına, yani tüketiciye teslim edilmiş olması gerekir. B2C Pazar, bu uzun ve pahalı zincire bir çözüm sunar. Bu sistemde satıcı üretici, müşteri ise tüketicidir.
Tüketici tabanlı ürünler satarak B2C pazarlama ile uğraşan firmaların neler olduğuna örneklerle kısaca değinelim;
- Bilgisayar ve yazılım şirketleri
Bilgisayar ve yazılım şirketleri, Gerçekleştirdikleri eylemler ile insanların hayatlarını daha eğlenceli ve verimli bir hale getirirler. Kişilerin karşılaşabileceği problemlerin çözümünde etkin bir rol oynarlar. Sadece B2C pazarlama için değil internet dünyasındaki var olan çoğu eylemi gerçekleştiriyor oluşumuzu onlara borçluyuz.
- Yazılım ve oyun şirketleri
Elektronik sözleşmeler kullanarak tüketicilere yazılım ve oyun satışı yaparlar. Kendini sürekli yenileyen ve güncelleyen bir sektör olmak durumundalar.
- Restoranlar
B2C pazarlama yolunu kullanan restoranlar bu platformlarda hem ürünlerini satarlar. Ürün satışı yaparken marka kimliğini ve imajlarını da korumaya ve daha iyi yere getirmeye çalışırlar.
- Giyim, mücevher ve makyaj şirketleri
Giyim, mücevher ve makyaj şirketlerinin odağında ve onlar için belirleyici olan moda kavramıdır.Pazarlama faaliyetlerini de bu kavram üzerine gerçekleştirirler.
- Otomobil şirketleri
B2C pazarlama ile kitleleri etkileyecek ilginç kampanyalara imza atmaya çalışırlar. Yakıt tasarrufu, donanım gibi…
- Gıda şirketleri
Sadece reklam yoluyla değil, ürün ambalajı ve mağaza içi vitrinlerle de pazarlama yapmaktadırlar.
B2C Pazarlamanın Zorlukları Nelerdir?
B2C pazarlama, bugüne kadar uygulanan pazarlama stratejilerinin içerisindeki en gözde olanıdır. Tabi bu pazarlamada da önümüze çıkacak bazı zorluklar olacaktır. Bu zorlukların neler olacağını ve b zorlukları nasıl aşabileceğimizi bir inceleyelim;
- Artan Müşteri Beklentileri
Tüketicilerin beklentileri sürekli artacak Ve değişecektir. Onların beklentilerini ve taleplerini önceden tahmin etmeye çalışmak ve buna göre bir yol izlemek gerekecektir.
Tüketicilerin çoğu farklı deneyimler yaşamak adına diğer markaları da deneme yoluna gidecekler. Üstelik ödeme yapacakları miktar artsa bile. Gelişen teknoloji ile birlikte insanlar kıllı telefon, bilgisayar, tablet gibi teknolojik aletler ile istedikleri zaman istedikleri bilgilere, markalara erişim sağlayabilirler. Bu nedenle onların beklentilerine hızlı cevap verebilmelisiniz. Bunu yapabilmek için kullandıkları internet sitesi uygulamalar veya farklı birçok platformda siz de aktif olarak yer almalı ve bu alanlarda onların beklentilerine cevap verebilmelisiniz.
- Kalabalık Bir Sosyal Pazar Alanı
B2C pazarlamacıları sosyal medyadan satış, müşteri hizmetleri ve genel müşteri katılımı açısından faydalanabilirler. Özellikle B2C markaları için birçok fırsat sosyal medya aracılığı ile oluşmakta. Tüketiciler için de mevcut sosyal kanal sayısı son yıllarda inanılmaz derecede katlanarak arttı. Yani rakipleriniz de bu platformlarda hızlı artış göstermekte.
- Sınırlı Zaman ve Kaynaklarla İşinizi Yapma
Sınırlı zaman ve kaynakların var oluşu büyüme aşamasında olan birçok firma ve şirket için ciddi engeller çıkarır. Üretimi pazarlama ve dağıtım aşamasında zorlanmasına sebep olur. İşte burada B2C pazarlama devreye girdiğinde işler olduğundan çok daha kolay hale gelecektir. Firma üzerine binen yükler hafifleyecektir.
Müşteriler ile bağlantı kurabilmek için sosyal medya platformlarını kullanabilirsiniz. Fakat bunu iyi kullanamadığınız zaman kişisel ve genel görüşmeleri kolaylaştıran aynı özellikler aynı anda en büyük engellerinizden biri olabilir.
- Aşırı Veri Yükü ile Başa Çıkma ve Müşteri Verilerini Kullanma
Müşteri verileri, ulaşmaya çalıştığınız her müşteri veya potansiyel müşteriden her türlü temas halinde ve etkileşimde elde edilebilir.
Birçok B2C pazarlamacısı için bunu yapabilmek bugün en büyük zorluklarda biridir. Tüm bu verileri takip edip anlamlandıracak, daha sonra öngörüler oluşturmak ve pazarlamanızı bu çerçevede planlama işlemlerini manuel olarak gerçekleştirmek imkansızdır.
B2C Pazarlama Strateji Tavsiyeleri
Bir B2C pazarlamacısı olarak başarıya ulaşmak istiyorsanız doğru zamanın önemini çok iyi bilmelisiniz. Her şeyden önce müşterinize sunduğunuz iletiler ne kadar etkili olursa olsun bunu doğru zamanda müşterilerinize aktarmalısınız. Son olarak da müşterilerinizin kişiselleştirilmesine odaklanmanız önemlidir. Kişiselleştirmeye odaklanarak ve birebir etkileşimler oluşturarak B2C pazarlama çabalarınızı arttırabileceğiniz yöntemlere bir bakalım;
- Hatırlatma E-postaları Gönder
Tüketicilerle bağlantı kurmak adına onlara önemli içerikler sunan ve doğru zamanda gönderiler e-postalar yollamak etkili bir yöntemdir.
Hatırlatma e-postaları, gönderdiğiniz zaman markanız müşterilerinizin zihninde sürekli olarak canlı kalacaktır. Bu da satış yapma aşamasında işinizin kolaylaşmasına yardımcı olacaktır.
- VIP Programları ile Özel Hissettirin
Sadık müşteriler elde etmenin bir diğer yolu da VIP programlardır. Hem sadakati hem de katılımı arttır. VIP programları kullana müşteriler, ekstra faydalar sağladıklarından memnun kalacaklardır. Bu yaşadıkları ayrıcalıkları arkadaşlarıyla ve meslektaşlarıyla paylaşarak sizin reklamınızı yapmış olacaklardır.
- Yeniden Hedefleme ile Erişimi Artırma
Müşteriyi yeniden hedefleme, sitenizi arayan bir web sitesi ziyaretçisi var diyelim. Bu ziyaretçi bir rakibin sayfasından başka bir sayfa için ayrılması durumunda etkili olan bir taktiktir.
CRM reklamları, sahip olduğunuz birkaç şeyden yararlanmanıza yardımcı olabilir. Müşterilerin ziyaretleri ve ilgi alanları kullanılarak müşteriyi kazanma yoluna gidilir.
B2C Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?
B2C Pazarlamanın sağladığı en iyi avantajlardan biri sipariş alabilmek için zaman kısıtlamasının olmamasıdır. Bir mağazayı her zaman açık tutmak mümkün olmayabilir. Ancak bu yöntem ile mümkün hale geliyor. Aynı zamanda maliyeti arttıracak veya sizin kazancınız ortak olacak bir aracıyı da B2C pazarlama ile devre dışı bırakmış oluyorsunuz. Bunun yanı sıra e-ticaret sitenizdeki feedback sistemleri sayesinde müşterinin istek ve taleplerini sıkı bir şekilde takip etme olanağını yakalıyorsunuz.
Ayrıca B2C pazarlama sayesinde sadece bulunduğunuz yerde değil ulusal ve uluslararası birçok alana yayılarak satış alanınızı rahatça genişletebilme imkanı buluyorsunuz. Buda size tahmin edemeyeceğiniz kadar çok potansiyel müşteriye ulaşma şansı demek oluyor. Pazarlama çalışmaları yapabilmek için zamana, araç ve personele ihtiyaç duyarsınız. Bunlar sizin için ek maliyet demek oluyor. Maliyetleri aza indirmek için de adeta biçilmiş bir kaftan diyebiliriz. Çünkü hem hızlı hem de az personele ihtiyaç duyulan bir pazarlama yönteminden bahsediyoruz.
Böylece e-ticaret faaliyetlerini gerçekleştirirken tasarruf ve verimlilik sağlamış olacaksınız. Bu sadece sizin için değil müşterileriniz için de geçerlidir. Müşteriler de hem zamandan tasarruf eder hem de fiziksel olarak hareket etmeden istediği ürüne kolayca ulaşır. B2C pazarlamasında sipariş ve ödeme sistemi de özellikle perakende satış yapan şirketler için büyük avantajlar sağlamaktadır.
B2C Pazarlama Nedir Hakkında Sık Sorulan Sorular
B2C Pazarlama Hedefleri Nelerdir?
- Satın alma eylemlerini ve yaşanan deneyimleri kuvvetlendirmek
- Firma – marka bilinirliği, imajı ve popülaritesini güçlendirmek
- Etkileşim ve iletişimi yükselterek, iyileştirmek
- Potansiyel müşteri oranını arttırmak
- Satış hacimlerini yükseltmek
- Müşteri sadakatini oluşturmak – geliştirmek – arttırmak
- Hali hazırdaki müşterilerin sayısı, ilgisini muhafaza etmek
B2C Pazarlama Stratejisine Yönelik Çözümler Nelerdir?
- Web site oluşturma, geliştirme, tasarlama, destekleme
- Sosyal medya pazarlama kanallarının aktif olarak sağlanması
- Video pazarlama stratejileri ile entegrasyonunun güçlendirilmesi
- İçerik pazarlama yöntemlerinin hayata geçirilmesi, kuvvetlendirilmesi
- Arama motoru sıralamalarında üst düzey başarının sergilenmesi
- Arama motorunda gerçekleştirilen pazarlamanın arttırılması
- E-mail pazarlama stratejisinin uygulanması
- Pazarlama yöntemlerinin revize edilerek hayata geçirilmesi ve pazarlama otomasyonu sağlanması
- Kişiselleştirilebilir pazarlama tekniklerine uygun adımların yapılması
- Akıllı asistan sistemleri ile alışveriş desteğinin güçlendirilmesi
B2C Pazarlama’da Müşterilere Sunulması Gereken Hizmetler Nelerdir?
- Akıllı, etkili, müşteriye özel teklifler
- Müşteriye özel, kişiselleştirilebilir tavsiyeler
- Daha hızlı satın alım işlemleri
B2C Pazarlama Stratejisinde Müşteri Analizi Nasıl Yapılmalıdır?
Hedef kitleler öncelikli seçimlerdir. Ardından hedef kitlenin yaş aralığı satış amacına uygun olarak revize edilerek ayrıştırılmalıdır. Sonraki adımda her bir müşterinin sosyo ekonomik durumu, alışveriş psikolojisi, beklentileri de tek tek bilinene dek analizler sürdürülerek nihai son elde edilmelidir.
B2C ve B2B Pazarlama Arasındaki Farklar Nelerdir?
B2B pazarlamada firma ile müşteri veya potansiyel müşteriler sürekli iletişim halindedir. B2C pazarlamada ise iletişim için reklamlar, dijital kanallar, sosyal medya siteleri kullanılır. B2B Pazarlamadaki müşteriler ürünün elde edeceği; zaman, para ve diğer etkenlerden sağlayabileceği tasarruflara yoğunlaşırken B2C pazarlamada müşteri doğrudan kendisinin elde edebileceği nihai son ve yararlarını temel alır.
Daha fazla bilgi için: https://www.618media.com/e-ticaret/b2c-marketing/
Ömer Yoluk
İlgili Yazılar
Growth Marketing (Büyüme Odaklı Pazarlama)
Büyüme odaklı pazarlama maalesef çok bilinen ve uygulanan bir pazarlama yöntemi değildir. Bunun nedeni elbette işe yaramadığı olgusunu yaratmaz. Growth marketing yönetiminde “sürekli güncelleme” esası...