2019 Yılı için ilan edilen istatistiki veriler incelendiğinde ülkemizin sadece balık ihracatı ile 1 milyar dolar gelir elde ettiği görülmektedir. 2019 Yılında ülke olarak en çok ihracat yaptığımız ülkeler şunlardır:
Hollanda, İtalya, Rusya, Almanya, Japonya, Yunanistan, İngiltere, İspanya, ABD ve Çin’dir.
Neden Balık İhracatı Yapılmalı?
Türkiye son yıllarda kültür balıkçılığı üretiminde, ciddi bir gelişme çizgisi yakaladı. Bu alanda Türkiye daha çok levrek ve çipura ihracatı yaparak, su ürünleri ihracatını 2019 yılı sonu ve 2020 yılı başı itibariyle 1 milyon doların üzerine taşıdı. Türkiye, geçen yıl balık ihracatında % 7 oranında bir artış gösterdi ve 80 ülkeye ihracatta bulundu. Bu anlatılanların ışığında değerlendirildiğinde, hem Türkiye’ye gelir kazandırması hem de son derece karlı bir alan olması nedeni ile balık ihracatının ağırlık verilmesi gereken ihracat platformları arasında bulunduğu görülür.
Balık Yurtiçine Satmak Ve Yurtdışına Satmak Arasındaki Fark Nedir?
Yurtiçine balık satışı ile yurtdışına balık satışı arasında önemli farklar vardır. Uluslararası piyasada satış yapmanın ilk aşaması öncelikle satış yapılacak ülkenin belirlenmesidir. Bu belirlemeden sonra ilgili ülkenin kültürel, ekonomik, politik yapısı detaylı olarak öğrenilmelidir. Balık ihracatı için ilgilenilen ülkede piyasa risklerine karşı olabileceklerin hesaplanmasını gerektiren detaylı araştırmalar da yapılmalıdır.
Yurtdışına satış yapılırken satış yapılması planlanan ülkenin ya da bölgenin ekonomik ve politik kurallarının bilinmesi, ilgili ülkedeki tüketicilerin tercihlerinin, eğilimlerinin bilinmelidir. Ayrıca yurtdışına balık ihracatında nakliye ve depolama koşulları ve maliyetleri de göz önünde bulundurulmalıdır.
Yani özetle söylemek gerekirse yurtdışına açılmak ve satış yapmak hem çok emekli hem riskli, hem de maliyetli bir alandır. Fakat buna karşılık balık ihracatı oldukça yüksek kar marjı içeren bir alandır. Ayrıca yurt içinde satış yapan bir firmanın belli bir süre sonra yurtdışına da satışa geçerek markasını tanıtması da gereklidir.
Balık İhracatı Pazarlaması Nasıl Yapılır?
Öncelikle balık ihracatı için hedefler belirlenmelidir. Daha sonra bu alandaki genişleme finanse edilmelidir. Bu aşamada balıkların yurtdışına nasıl satılacağına dair bir ihracat planı oluşturmalısınız. Bu konudaki seçenekleriniz uluslararası bir satış ekibi kurmak ya da internet üzerinden satış yapmaktır.
Uluslararası bir satış ekibi oluşturmak için araştırma enstitüsü ile ilgili fuarları düzenleyerek, çeşitli organizatörlerle tanışmak ve satış için ilgilenilen bölgedeki balıkçılık satışları konusunda bilgi edinmek şarttır.
Araştırma yaptığınız şirketler ya da derneklerle ve insanlarla sürekli bağlantı halinde olabilmeniz de çok önemli bir konudur.
Bütün bunlar göz önüne alındığında geleneksel pazarlama yöntemleri ile bu işlerin yürütülmesi için çok yüksek rakamlı maliyetler gereklidir. Bu nedenle balık ihracatı pazarlaması konusunda yapılacak çalışmanın maliyeti çok önemli olacaktır. Ayrıca balıkların kolay bozulabilir ürünler olduğu da göz önüne alınırsa, çalışmalarda vakit kaybedilmemesi gerektiği de açıkça ortaya çıkar
Hız ve maliyet açısından olaya yaklaşıldığında ise, hiçbir pazarlama yöntemi dijital pazarlama ile rekabet edememektedir.
Dijital Pazarlama İle Balık Ürününe Müşteri Nasıl Bulunur?
İş dünyasında şirketler interneti kullanarak uzak ülkelerdeki verileri topluyor ve değerlendiriyorlar. Daha sonra bu sonuçları şirket içi çalışmalarında kullanıyorlar. Ayrıca bütün tüketiciler, istedikleri ürünü almak için öncelikle internetten araştırma yapıyorlar.
Yeni bir balık ya da deniz ürünü tedarikçisi bulunması için medya reklamları ve kişisel öneriler son 30 yıldır kullanılıyor. Şirketten şirkete balık ve deniz ürünleri pazarının ilkeleri 30 yıldan bu yana pek de fazla değişmedi.
Fakat günümüzde alıcılar internette alım yapacakları şirketi aramak istiyor. İşte tam da bu aşamada dijital pazarlama işin içine giriyor. İnternet toptan balık ve deniz ürünleri satışı yapan firmaların ürünlerinin fotoğraflarının, videolarının görülmesini sağlar. Ayrıca alıcılar firma hakkındaki yorumlara da internet üzerinden ulaşmak istiyorlar.
Zaman içinde internet ortamında rastlanmayan bir şirketin gerçekten satışta olmadığı düşünülür. Üreticiler, ürünlerinin internette daha kolay bulunması için YORSO, Google, Yandex, Baidu vb. arama motorlarında arama optimizasyonu kullanıyorlar.
Balık ihracatında dijital pazarlama ile her bir ürünün ayrı ayrı tanıtımını çevrimiçi olarak aynı anda yapabilirsiniz. Bu amaçla şirket olarak Facebook, LinkedIn, Vkontakte, Messengers, Telegram Whatsapp gibi önemli sosyal ağlarla entegre olmanızı da sağlıyoruz.
Biz Size Neler Sunuyoruz?
Firma olarak web sitenize, işletmenize, ürünlerinize ilgi çekilmesi için bütün internet kanallarını kullanıyoruz. Ayrıca balık ihracatı yapmak istediğiniz dış pazarın dilini akıcı bir şekilde kullanarak piyasada tanınmanızı da sağlıyoruz. Bu aşamada ilgilendiğiniz ülkede balık ihracat yaparken piyasada tanınmanızı, alıcılar, toptancılar ve son ürün tüketicileri ile bağlantı kurmanızı sağlıyoruz.
Şirket olarak ihracat yapılacak ülke ile ilgili ihracat prosedürleri, yasal yönetmelikler ya da gümrükleme işlemleri konusunda çalışmalar yapmıyoruz. Bu alanda çalışma yapan farklı ihracat brokerları bulunuyor. Bizim asıl çalışma sahamız balık ihracatında dijital pazarlamanın avantajlarından tam olarak faydalanabilmenizi sağlamaktır.
SEO
SEO optimizasyonu ücretsiz organik arama sitelerinde, web sitenizin sıralamasını yukarıya taşımak için en uygun yoldur. SEO yardımıyla sitenizin görünürlüğünü, etkisini ve ALEXA puanlarını arttırıyoruz. Web sitesi sayfalarınızın arama motoru sonuç sayfalarında en üst sıralarda yer almasını sağlıyoruz. Web siteniz ne kadar yukarıda yer alırsa, ürününüz piyasada o kadar fazla aranan çarpıcı bir marka olur.
Sosyal Medya Yönetimi
Sosyal medya genç, yenilikçi ve son derece güçlü bir pazarlama aracıdır. Pek çok çevrimiçi balık ve balık ürünleri satıcısı marka imajını geliştirmek için sosyal medyayı kullanır. Bu konuda size deneyimli ve profesyonel ekibimizle yardımcı oluyoruz. Ayrıca sosyal medya pahalı web sitelerine ve reklamlara para harcamadan, işinizi alıcılarınıza iletebileceğiniz için en iyi ve en ucuz platformdur.
Video Ve Görsel İçerik Üretimi Ve Pazarlaması
Youtube Dünya’da en büyük ikinci arama motoru olarak kullanılıyor. Web sitenizin bu platformda görünmesi satışlarınızda gerçek bir zirve yakalamanızı sağlayabilir. Firmamız tarafından sizin için oluşturulan video ve görsel içerikler inanılmaz derecede yaygın bir pazarlama metodu geliştirmenizi sağlayabilir. Bu alanda profesyonel çalışanlarımız sizinle bire bir temasa geçerek, balık ihracatınızla ilgili pazarlamanın en verimli ve etkili bir biçimde gerçekleşmesini sağlıyor.
Yazılı İçerik Pazarlaması
Yazılı içerik pazarlaması çevrim içi reklamcılık kanalında çok önemlidir. Bloglama ile yapılan pazarlama, ürününüzün piyasada dolaşımı ve pazarlanması için gereken en önemli işlevi görür. Bu amaçla hazırladığımız blog içeriklerinde profesyonel olarak kabul edilmiş temel eylemleri gerçekleştiriyoruz. Bu bölümde yaptığımız çalışmalar sonucu pazarlama sorunları açığa çıkar ve potansiyel müşteri, kesin müşteri haline dönüştürülür. Bu aşamada çok profesyonel ve bilinçli bir yaklaşım gerekir.
Basın Bülteni Gönderimi
Firma olarak hazırladığımız basın bültenleri ile sadece piyasada tanınmanızı, markanızın bilinirliğini ve şirketinizin güvenirliğini sağlamakla kalmıyoruz aynı zamanda markanızın kalıcı olmasını da sağlıyoruz.
Influencer Pazarlama
Influencer pazarlama piyasada sürekli olarak gelişen ve değişim halinde bir pazarlama türüdür. Bu alanda sizin adınıza en etkili tanıtımı, pazarlamayı ve satışı yapabilmeyi hedefliyoruz. Konu ile ilgili pek çok referans çalışmamız bulunuyor.
Gerekli Belgeler Nelerdir ?
İhracat için gerekli belgeler ülkeden ülkeye değişeceği için gümrük ve ihracat müşavirliği danışmanlığı hizmetini almanızı öneririm.
Ömer Yoluk
İlgili Yazılar
Gürcistan’a İhracat Nasıl Yapılır?
Üreticileri için ihracat; hayati öneme sahip bir tacir etkinliktir. Sahip olduğu lojistik imkanlardan dolayı Gürcistan'a ihracat nasıl yapılır? Sorusu ise son zamanlarda sıkça sorulan soruların başında yer...