Pazarlama işlemi bir ürün ya da hizmetin müşteri kitlesiyle buluşturmak için uygulanan tüm işlemler bütünüdür. Pazarlama işleminde hedef kitle çok önemlidir. Bu yüzden temel amaç hedef kitlenin ürün ve hizmetlerinize ulaşmasını sağlamaktır. Bu yüzden sizin ne yaptığınızdan çok potansiyel müşterilerinizin ne istediği büyük önem arz eder. Dünya üzerinde pazarlama stratejileri hızla değişmektedir. Geleneksel yöntemler hızla önemini yitirmektedir.
Çağın hızlı bir değişim geçirmesiyle birlikte pazarlama tekniklerinde de bazı taşlar yerinden oynamıştır. Son zamanlarda en çok tercih edilen pazarlama tekniklerinden biri dijital pazarlama olarak verilere yansımaktadır. Her ne kadar giderek büyüyen bir alan olsa da henüz daha yolun başında olduğunu ifade edelim. Ülkemizde bu süreç biraz daha yavaş ilerlemektedir.
Büyük işletmelerden sonra orta ve küçük ölçekli işletmeler de dijital pazarlamanın gücüne inanarak yatırımlarını bu alanda yapmaya özen göstermektedirler. Öyle ki bireyler dahi farklı pazarlama seçeneklerini kullanarak dijital ortamdan satış yapmakta ve sermaye dahi yatırmadan büyük gelirler elde etmektedirler. Dijital pazarlamanın birçok yöntemi ve alt dalı olduğunu ifade edelim. Peki dünyanın büyüyen çocuğu dijital pazarlama nedir, gelin hep birlikte ele alalım;
Dijital Pazarlama Nedir?
Dijital pazarlama ( digital marketing) kavramı en basit haliyle elektronik cihazlar ya da internet vasıtasıyla gerçekleştirilen tüm pazarlama faaliyetlerinin bütünüdür. İşletmeler bu süreçte hedef kitlesine erişim sağlayabilmek adına ödemeli reklam, sosyal medya, mail pazarlaması, arama motoru gibi çok farklı kanalları kullanmaktadır.
Mobil teknolojinin büyük bir devrim geçirmesi, arama motorlarının büyümesi ve sosyal medya üzerinden etkileşimin büyük bir endüstri haline gelmeye başlamasıyla iletişim süreçleri de basitleşti. Bu sayede tüm dünyayla çok kısa bir sürede iletişim kurabilirsiniz. Doğru dijital pazarlama stratejileriyle potansiyel müşterilerinize kolayca ulaşabilirsiniz.
Bu sistem bir markanın internet, sosyal medya ya da mobil dünya üzerinden ürününü tanıtması şeklinde işlemektedir. Dijital pazarlamanın içine reklam ve tanıtım faaliyetleri de girmektedir. Bu yöntem en etkili ve maliyetsiz reklam yöntemlerindendir. Dijital alışveriş Amerika Birleşik Devletleri ve diğer büyük ülkelerde çok gelişmiş olsa da ülkemizde hala hızla büyüyerek ilerleyen bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır.
Dijital Pazarlamanın Geleneksel Pazarlamadan Farkı Nedir?
Dijital pazarlama hızlı bir şekilde büyümeye devam etmektedir. Geleneksel pazarlama hala ülkemizde ve dünyada büyük bir paya sahip olsa da bu pay her geçen gün azalmaktadır. Peki dijital pazarlamayı geleneksel pazarlamadan farklı yapan ne? Gelin birlikte bakalım;
- Dijital pazarlamanın tüm reklam faaliyetleri ücretsizdir. Geleneksel pazarlama çok maliyetli bir süreçtir. Ayrıca dijital pazarlama çok düşük bütçelerle daha geniş kitlelere ulaşabilir.
- Dijital pazarlamada iletişim çift yönlü olarak gerçekleşir. Reklamınızı ya da ürününüzü gören potansiyel müşteriniz size bir geri bildirim sunar. Size yorum yapar, sorular sorar ve ürünü alabilmesi için ikna etme şansınız daha yüksektir.
- Geleneksel pazarlamanın aksine dijital pazarlamada etkileşim söz konusudur. Etkileşimi arttırmak için çekiliş, kampanya gibi ödüllendirme stratejileriyle birlikte birçok tanıtım etkinliği düzenleyebilirsiniz.
- Dijital pazarlamada kriz anlarında müdahale etme şansı vardır. Çok kısa sürede marka imajını kurtarabilir ya da koruyacak hamlelerde bulunabilirsiniz. Geleneksel pazarlamada kurgu yaratma çok uzun solukludur.
- Dijital pazarlamanın en önemli farklarından biri de hedef kitleye erişimin son derece basit olmasıdır. Kısa süre içinde geniş bir hedef kitleye erişebilirsiniz. Ayrıca hedef kitleye erişme çalışmaları somut olarak ölçülebilmektedir.
- Dijital pazarlamanın hedef kitlede ortaya koyduğu etkinin yönü, etkileşim sıklığı ölçülebilir. Böylece anlık analiz ve raporlamalarla hedefler oluşturularak yol haritası belirlenebilir. Raporlamadan sonra duruma anlık müdahale edebilirsiniz. Geleneksel pazarlamada bu zor bir durumdur.
- Dijital pazarlamada aktör kullanıcı kitlesidir. Yani sizin tüm pazarlama stratejilerinize kullanıcılar da dahildir. Dijital dünyada kullanıcı odaklı pazarlama çalışmaları yapılmaktadır. Bu yüzden firmalar arasında rekabet ortamı söz konusudur.
- Dijital pazarlama 7 gün 24 saat ulaşılabilir bir yapıdadır. Yani tüketici istediği her an sizin üzerinizden bir eylem gerçekleştirebilir.
- Dijital pazarlamada kullanılan dil daha samimi ve içtendir. Müşterileriniz ile hızlı bir şekilde yapıcı bir iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca kullanıcılara farklı seçenekler sunulur. Geleneksel pazarlamada olduğu gibi bir ürün dikte edilmez.
Dijital Pazarlama İçin Kullanılan Kanallar
Dijital pazarlama çalışmalarınızı yürütebileceğiniz çok sayıda kanal vardır. Bu kanal üzerinden belirlediğiniz hedef kitle ile çok pratik bir şekilde etkileşim kurabilirsiniz. Dijital pazarlama üzerinde tek bir kanala yüklenmek yanlıştır. Tüm pazarlama kanalları tek bir uyum içinde kullanılmalıdır. Dijital pazarlamanın yapılabilmesi için kullanacağınız kanallar nelerdir? İşte hedef kitlenize hızlıca ulaşabileceğiniz kanallar;
Arama Motoru Optimizasyonu( SEO): Bu çalışmalar belirli anahtar kelimelerde web sitenizin en üst sıralara çıkmasına yöneliktir. Kullanıcılar istedikleri ürünleri arama motorlarında belli anahtar kelimeler üzerinden ararlar. Bu yüzden sizler de sektörünüze uygun anahtar kelimelerle ilgili çalışmalar yaparak rakiplerinizin önüne geçebilir ve hedef kitlenize kolayca ulaşabilirsiniz. Bu süreçte Google kriterlerine dikkat etmeniz gerekmektedir.
İçerik Pazarlama: Bu dijital pazarlama uygulamasında bir ürün ya da hizmetin kaliteli bir içerikle tanıtımı yapılır. Kullanıcıları etkileyecek bir içerik üzerinden blog ya da sosyal mecrada satış yapılabilir. Burada kullanıcılar ürün ve hizmetler hakkında gerçekçi bilgiler edinir. Ayrıca kullanıcı deneyimlerini de sunarak güven duygusunu inşa edebilirsiniz. Ürünle ilgili kaliteli görsellerin de kullanımı önemlidir.
EMail Pazarlama: Firmanızın ürün ve hizmetleri hakkında bilgilerin olduğu iletileri müşterilerinize e posta üzerinden ulaştırabilirsiniz. Bu pazarlama stratejisi özellikle kampanyaların yollanmasında çok etkilidir. Son derece düşük maliyetli bir pazarlama yöntemidir.
Mobil Pazarlama: Kullanıcılar birçok ürün ve hizmete mobil cihazlar üzerinden ulaşmaktadır. Artık kısa mesaj sisteminin önemini yitirmeye başlamasıyla birlikte mobil uygulama üzerinden ürün pazarlaması daha etkili olmaya başlamıştır. Kullanıcılara bildirimler göndererek kampanyalarınızdan ve ürünlerinizden haberdar edebilirsiniz. Ayrıca buradan satış da yapabilirsiniz.
Online Reklam: Dijital ortamda arama motorları ya da sosyal medya kanalları üzerinde çok düşük maliyetlerle etkili reklam yapabilirsiniz. Bu sayede arama motorlarında üst sıralara çıkabileceğiniz SEM reklam çalışmaları yapabilirsiniz. Merak uyandırıcı içerik ve görsellerle desteklenen, hedef kitlenizin isteklerine uyumlu, etkili bir reklam çalışması kısa süre içinde etkileşiminizi arttıracaktır.
Kurumsal Web Sitesi: Markaların kurumsal web sitesi olması müşterilere güven verir. Kolay kullanabilen ve etkili tasarımı olan bir web sitesi üzerinden tüm ürün ve hizmetlerinizi tanıtabilir, markanız hakkında müşterilerinize kolayca bilgi verebilirsiniz.
Facebook: Hala geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olan Facebook üzerinden ürünleriniz ve hizmetlerinizle ilgili paylaşımlar yapabilir, reklam verebilir ve hedef kitlenizle etkileşim kurabilirsiniz.
Youtube: En çok kullanılan video izleme uygulaması olan Youtube üzerinde ürün ve hizmetlerinizin kullanımı hakkında bilgiler verebilirsiniz. Açıklama bölümünde de link verebilirsiniz. İnsanlar gördükleri ve duydukları bilgiler üzerinden daha kolay ikna olmaktadır.
Instagram: Bu portal son zamanlarda en çok gelişen dijital pazarlama alanlarından biridir. Markalar ve fenomenler birçok markaya ait ürün ve hizmeti buradan tanıtmakta ve satmaktadır. Başka profillerde reklam verebilir, satışlar yapabilir, ürünlerinize ait görsel ve videolar paylaşabilirsiniz. Instagram sürekli gelişen bir dijital pazarlama merkezidir.
Google Ads: Arama motorları üzerinde verilen en etkili B2B pazarlama yöntemidir. Doğrudan hedef kitlenize reklamlar sunan bir sistemdir. Çok uygun maliyetlere hedef kitlenize ulaşabilirsiniz. Tabii reklam saatleri, pazarlama teknikleri ve tanıtım çalışmaları doğru şekilde yürütülmelidir.
Dijital Pazarlamaya Geçiş Süreci Nasıl Olmalıdır?
Geleneksel pazarlamadan dijital pazarlamaya geçiş sürecinde çok dikkatli adımlarla ilerlemek gerekir. Çünkü bir markanın bildiği bir yöntemden çok daha detaylı ve profesyonel yürütülen bir yönteme geçişi biraz sancılı olacaktır. Öncelikle geleneksel pazarlama yöntemleriyle çalışıyorsanız firmanızı dijital pazarlama sürecine entegre edecek bir uzman bulmalısınız. SEO ve dijital pazarlama uzmanı sizlere bu konuda profesyonel şekilde yardımcı olacaktır.
Dijital pazarlamaya geçiş yapmadan evvel tüm alt yapı çalışmalar yapılmalıdır. Web sitesi kurulumu, sosyal medya hesapları ve diğer dijital pazarlama kanalları için gerekli geliştirme çalışmaları yapılmalıdır. Sonrasında aşamalı biçimde markanızı dijital pazarlama sürecine geçirebilirsiniz. Bu süreçte hedef kitle istekleri, dijital pazarlama planı ve bu iş için ayrılan bütçe üzerinden çalışmalar yürütülmelidir.
Geleneksel pazarlamadan geçiş yaparken öncelikle sizinle aynı sektörde faaliyet gösteren firmalar hakkında bir araştırma yapmak gerekir. Bunun için ayrıntılı bir analiz raporu çıkararak hedefler gerçekçi şekilde belirlenmelidir. Sonrasında ürün ve hizmetlerin tanıtımı için en kaliteli içeriklerin oluşturulmasına da dikkat etmeniz gerekir.
Dijital Pazarlama Planı Nedir?
Dijital pazarlama planı bu alanda faaliyet gösteren tüm firmaların mutlaka sahip olması gereken bir eylem planıdır. Pazarlama sürecinin etkili şekilde yürütülebilmesi için planın hazırlanması gerekir. Bu plan sayesinde potansiyel müşterilerinize ürün ve hizmetlerinizi nasıl pazarlayacağınızı kolayca belirleyebilir ve bu hedef için çalışmalarınızı planlı şekilde yürütebilirsiniz.
Pazarlama planı çalışmalarınızın daha verimli şekilde yürümesini sağlar. Ayrıca belirli aralıklarla planlarınızı denetleyebilirsiniz. Böylece dijital pazarlama sürecinde ne kadar verimli bir çalışma süreci yürüttüğünüzü görebilirsiniz. Planlama sürecinde pazar araştırması iyi bir şekilde yapılır. Müşteriyi satın alma konusunda harekete geçirecek tüm çalışmalar ve kanallar dijital pazarlama planı sayesinde en etkin şekilde kullanılabilir.
Dijital Pazarlama Nasıl Yapılır?
Dijital pazarlama sürecini yürütmek için öncelikle sosyal medya, web sitesi, eposta ya da daha farklı sosyal medya kanalları üzerinde çalışmalarınızı yürütürsünüz. Bunun için bahsettiğimiz alanlarda gerekli ürün ve hizmet tanıtımları yapılır. Sonrasında dijital pazarlama planı hazırlanır. Tabii bu süreçte en önemli detay kullanıcı deneyimleridir. Bu yüzden hedef kitlenizin istekleri ve eğilimlerini dikkate alarak tüm çalışmalarınızı şekillendirebilirsiniz.
Yapılan alt yapı çalışmalar ve dijital pazarlama işlemleri için bir bütçe belirlenir. Sonrasında ürün ve hizmetlerinizi hedef kitlenize sunun. Tüm dijital pazarlama kanalları üzerinden orantılı şekilde çalışmalarınızı yürütün. Dijital pazarlama çalışmalarında kullanıcı deneyimi çok önemlidir. Bu yüzden müşterilerinize cevap verin ve ürün ile hizmetlerinizi en etkili şekilde tanıtın.
Dijital pazarlamanın en iyi yanı ölçülebilir. Bu sayede istediğiniz zaman aldığınız dönüşleri ve hedeflerinize ulaşma durumunuzu analiz edebilir ve ölçümleyebilirsiniz. Tabii bu çalışmalardan fayda alabilmek için ölçülebilir hedefler koymanız gerektiğini de ihmal etmeyin. Sonrasında çalışmalarınızı hazırladığınız plana göre uygulayın. Unutmayın dijital pazarlama dinamik bir süreci kapsar. Bu yüzden çalışmalarınız her zaman devam etmektedir.
Dijital Pazarlama Neden Gereklidir?
Dijital pazarlamanın önemini aslında sizlere yazımızın başından beri anlatıyoruz. Ancak rakamlar üzerinden konuşalım ve sizlere bu sürecin önemini daha iyi anlatalım;
- İnterneti aktif kullanan kişi sayısı dünya nüfusunun yüzde 50’sinden fazladır. Bu sayı 3.8 milyardan fazladır.
- Sosyal medyayı kullanan kişi sayısı dünya nüfusunun yaklaşım yüzde 40’ıdır. Bu sayı ise 3 milyar civarındadır.
- Dünyadaki nüfusun yüzde 70 kadarı mobil cihaz kullanmaktadır.
- Mobil cihazlar üzerinden sosyal medya kullananlar ise 2.5 milyar üzerindedir.
Rakamlarda belirttiğimiz gibi mobil cihaz kullanımı, sosyal medya kullanımı ve internet kullanımı her geçen gün artmaktadır. Bu oran ülkemizde daha da hızlı bir şekilde artma eğilimindedir. Bu rakamlar dijital pazarlama alanında ortaya çıkan potansiyeli gözler önüne sermektedir. Bu yüzden satışlarını arttırmak, rakipleriyle rekabet etmek ve geleceğe aydınlık şekilde bakmak isteyen tüm işletmeler dijital pazarlama alanında yerini almalıdır. Dijital pazarlama üzerinde direkt müşterilerinizle iletişim kurabilir ve hedeflere yönelik hamleler yapabilirsiniz. Ayrıca bu alanda performansı ölçebildiğiniz için sonuçları da anlık olarak takip edebilirsiniz.
S.S.S
Dijital Pazarlamanın Temel Unsurları Nelerdir?
- Çevrimiçi pazarlama
- İnternet pazarlaması
- E-pazarlama
- İnteraktif pazarlama
Dijital Pazarlamanın Prensipleri Nelerdir?
- Elde et
- Kazan
- Ölçümleme yap, analiz yap ve optimize et
- Sahip çık
- Geliştir
Dijital Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?
- İş sürecini geliştirir
- Marka adını duyurur
- Satışı arttırır
- İmaj yaratır
- Bilinirliği arttırır
- Güven sağlar
Dijital Pazarlamanın Dezavantajları
- Başka firmaların sizin çalışmalarınızı kopyalaması, değiştirerek hayata geçirmesi
- İnternette yaşanan aksaklıklar işin kendisinde de aksaklık yaşatır
- Online platformlarda kart bilgisi girerek satın alma halen bazı kesimlerde güvensizlik yaşatmaktadır. Bu da satış rakamlarını etkilemektedir.
- Dokunarak satın alma eylemine alışan yaşlı kesim için yetersiz bir pazarlamadır.
Dijital Pazarlamanın Kullandığı Araçlar – Kanallar Nelerdir?
- Sosyal medya sitelerinin tamamı
- Lokasyon bazlı uygulamalar
- E-posta
- Sms
- Basın bülteni
- Bloglar
- Vbloglar
- Mikro bloglar
- Arama motoru optimizasyonu
- SEO SEM
Kaynakça:
https://blog.hubspot.com/marketing/what-is-digital-marketing
https://www.marketingtutor.net/ what-is-e-marketing/
https://ab.org.tr/ab13/bildiri/61.pdf
Ömer Yoluk
İlgili Yazılar
Growth Marketing (Büyüme Odaklı Pazarlama)
Büyüme odaklı pazarlama maalesef çok bilinen ve uygulanan bir pazarlama yöntemi değildir. Bunun nedeni elbette işe yaramadığı olgusunu yaratmaz. Growth marketing yönetiminde “sürekli güncelleme” esası...