Şirketinizin dijital dünyada ne yöne doğru gittiğini hiç merak ettiniz mi? Küçük ölçekli şirketler bunu düşünmüyor olsa da bu etkeni düşünen onlarca orta ölçekli şirketler var. Özellikle hedefleri küresel olan veyahut belirli bir bölge için hizmet veren şirketler mevcut müşterilerini kaybetmemek, yeni müşteriler kazanmak ve çok daha fazla insana adını duyurabilmek için çeşitli testler yapar. Bu testler kimi zaman doğru yanıtlar verebiliyor olsa da çoğu zaman net ve akıcı sonuçları doğuramaz. Bu testlerin doğru sonuç verememesinin en büyük nedeni ise doğru soruları soramamaktır. Doğru soruları sormak gerçek manada kabiliyet ve pratik zekâ ister.
Kabiliyetini sorgulayan şirketler ise hiçbir zaman doğru sonuçlara doğru gitmiyordur, doğru yöne gitmeyen şirketin tekrar doğru yola çevrilebilmesi için ise dijital Swot analizi yapmak gerekir. İnsanların büyük bir çoğunluğu Swot analizi hakkında net bir fikre sahip değil. Peki, ya siz sevgili okuyucumuz, siz Swot analizi hakkında neler biliyorsunuz? Eğer daha önce Swot analizi hakkında birkaç içerik okuduysanız, izlediyseniz veyahut bir analiz deneme girişiminde bulunduysanız daha önceki eylemlerinizi unutun. Çünkü burada anlatacaklarımız sizler için en doğru ve en detaylı Swot analizini içermektedir. Aşağıda anlatacağımız detaylı Swot analizi nedir? Swot analizi nasıl yapılır? Soruları ile başlayan içerik sonrasında sizleri Swot analizi örnekleri bekliyor. O halde hemen başlayalım…
Dijital SWOT Analizi Nedir?
Dijital Swot analizi; bir şirket, kişi, kurum ve kuruluşun dijital dünyada gösterebildiği tüm zayıf ve güçlü yönleri gösterir. Ancak bununla kalmaz. Swot analizi aynı zamanda şirket, kişi, kurum ve kuruluşun önüne gelecek olan fırsat ve tehditleri nasıl değerlendirmesi gerektiğini ve gelecekte nasıl bir program izlemesi gerektiğini anlatır. Swot analizi diğer analizlere benzemez, o sebeple Swot analizi içerisine gireceğiniz tüm bilgilerin gerçeklik payının yüzde yüz olması gerekmektedir. Zira tüm sorulara doğru yanıtlar veriyor olmanız sizi küçük düşürmeyecek, sizi yüceltecektir.
İnsanlar doğru hamle yaptıkları için yükselmez, yanlışlarından ders aldıkları için yükselirler. Çünkü hiç kimse doğru hamle yapamaz.
Buraya kadar her şeyi net bir şekilde anladıysak o halde devam edelim. Swot analizi ile alakalı onlarca ünlü düşünürün büyük sözleri var ancak yukarıda verdiğimiz söz, bizzat yazarın kendi sözüdür. Bu sebeple önemli olanın düzenli olarak doğru hamleler yapmak değil sürekli olarak hatalardan ders almak olduğunu kavramaktır. İnsanlar ne kadar hatalardan ders çıkaran bir karaktere bürünürlerse hedeflerine varış hızları bir o kadar yükselir. Swot analizine başlamadan önce bilmeniz gereken en temel dört sorudan başlayalım. Şahsi kanaatimce bunlar soru değil aslında sizi anlatan başlıklar. O halde hemen beraber uygulayabileceğimiz şekilde şunları yazalım.
Dijital SWOT Analizi Nasıl Yapılır?
- Güçlü Yönler: (Şirketinizin, sizin veyahut kurumun en güçlü olduğu yanlarını yazın. Misal çok güçlü grafik donanımlarımız var, bu güçlü grafik donanımlarını kullanmak için profesyonel bir grafik tasarım ekibimiz var.)
- Zayıf Yönler: (Şirketinizin, sizin veyahut kurumun en zayıf olduğu yanlarını yazın. Misal yazılım alanında gerçekçi hizmetler verebilmek için yeteri seviyede personele sahip değiliz.)
- Fırsatlar: (Şirketinizin, sizin veyahut kurumun karşısına çıkabilecek fırsatları yazın. Misal gelecek dönem rakiplerimiz bizden geride başlayacak. Biz onlardan daha ileri teknolojileri kullanıyoruz. Ya da satın alım yapabileceğiniz bir şirket ileri tarihte olabilir mi?)
- Tehditler: (Şirketinizin, sizin veyahut kurumun karşısına çıkabilecek tüm tehditleri yazın. Misal rakibinizin sizden daha ileri teknolojiyi kullanıyor olması.
Swot analizini sadece bu sorulardan ibaret sanan kimselerin yaptığı en büyük hata, hatalı bir Swot analizi çıkarıyor olmasıdır. İnsanlar internette gördükleri kısa bir bilgi üzerine koca şirketin dört soru ile gelecek planlarında değişiklik yapılabileceğini düşünüyor. Eğer şirketiniz için gelecek planlarınızı Swot analizine göre yapacaksanız mutlaka bu soruları detaylandırabiliyor olmalısınız. Örnek vermek gerekirse:
Güçlü Yönler kısmına şu şekilde detay verebiliriz;
- Kurumunuzun sahip olduğu tüm avantajlar yazılmalı.
- Rakiplerinizden daha profesyonel yapabildiğiniz ne varsa yazılmalı.
- Sizin elinizde olan ancak rakiplerinizin kullanabilmesi için size ihtiyaçları oldukları kaynaklar yazılmalı. (Eğer yoksa rakibin ulaşamayacağı kaynaklar da olabilir.)
- Rakipleriniz size ait olan hangi yönü çok güçlü buluyor? Bunlar detaylı bir şekilde yazılmalıdır.
- Şirketinize ait olan bir satış stratejisi var mı? Var ise onu diğerlerinden eşsiz kılan nedir? Eğer diğerlerinden eşsiz kılan bir satış stratejisi yok ise neden satış sektöründesiniz?
- Buraya kadar yazdığınız tüm güçlü yönlerinizi mutlaka hem rakip hem müşteri hem çalışanlar hem de yakın arkadaşlarınızın gözünden değerlendirmeli ve fikirleri Swot analizine dâhil etmelisiniz.
- Eğer şirketinize ait güçlü yönleri çıkartmakta zorlanıyorsanız çalışanlarınızdan ve müşterilerinizden fikir alın.
- Swot analizi için çıkartılan tüm güçlü yönleri muhtemel rakipleriniz ile ilişkilendirin. Hangileri sizlere yakın güçlü yön sunabiliyor? Hangi rakipleriniz sizden daha güçlü yön sergiliyor? Bu sorulara mutlaka yanıtlarınız olsun.
Zayıf Yönler kısmına ise şu şekilde detay verebiliriz;
- Vermekte olduğunuz hangi hizmeti iyileştirmeye gitmelisiniz?
- Verdiğiniz hizmet harici nelerden sakınmalısınız? Hangi davranışları sergilerseniz müşterileriniz sizden uzaklaşır? Bu sorulara yanıt bulmalısınız.
- Hangi davranışlar ve hangi kıstaslar size ait olan satış miktarını etkiler? Satış rakamlarınızı etkileyebilecek tüm faktörleri yazmalısınız.
- Güçlü yönler kısmında yaptığımız gibi çalışanlarınızın, müşterilerinizin ve rakiplerinizin fikirlerine kulak asın. Eğer bir fikir yok ise mutlaka ama mutlaka bu kişilerden zayıf yönlerinize karşı fikir edinin. Sizin görmediğiniz çok etken dış göz tarafından görünebilir. Ayrıca dış gözün daha etkili olduğunu sakın unutmayın.
- İşte tam olarak gerçekçi olabileceğiniz an geldi. Sevmediğiniz, olmasa daha iyi olur dediğiniz, yanlış yaptığınızı düşündüğünüz ne var ise buraya yazın.
Fırsatlar kısmına ise şu şekilde detay vermelisiniz;
- Gelecekte karşınıza çıkacak olan hangi fırsatları değerlendirmelisiniz?
- Gelecekte karşınıza çıkacak olan hangi fırsatları değerlendirmemelisiniz?
- Bugüne kadar karşınıza çıkmış hangi fırsatın birebir farkındasınız?
- Gelecekte gerçekten işinize yarayacak fırsatları nasıl yaratabilirsiniz?
- İleri tarihte teknolojide ve mevcut pazarınızda nasıl değişiklikler seyredilebilir?
- İçinde bulunduğunuz pazarın hükümet tarafından engellenebilme ihtimali nedir?
- İnsanlar yaşam tarzlarında mevcut pazarınıza ne kadar ihtiyaç duyar?
Tehditler kısmı için ise şu şekilde detay verebilirsiniz;
- Gelecekte önünüze ne tür engeller çıkabilir?
- Rakipleriniz neler yapıyor? Rakipleriniz, rakiplerini alt edebilmek için hangi stratejileri kullanıyor?
- Verdiğiniz hizmetler ile alakalı ilk günkü gibi bir kalite akışı var mı? Vermiş olduğunuz hizmetler aksıyor mu? Müşteriler verdiğiniz hizmetten ne kadar memnun?
- Düzenli olarak değişmekte olan teknoloji dünyası, mevcut konumunuzu etkiler mi? Etkilerse, sabit kalabilmek için neler yapmanız gerekebilir?
- Buraya yazdığınız hangi tehdit maddesi işinizi gerçek manada tehdit ediyor?
Aslında Swot analizi denilen varlık bu kadar. Buraya kadar sorulan soruları kendinizde artırabilir veyahut azaltabilirsiniz. Ancak genellikle insanlar artırıp daha fazla sorun ile başa çıkmaya çalışıyor. Buraya eklediğimiz maddelere kendinizce ne kadar madde ekleyebilirseniz o kadar şanslısınız demektir. Swot analizi nasıl yapılır? Sorusunun en net cevabı, yukarıda vermiş olduğumuz bu soruları cevaplandırmaktır. Ancak Swot analizi sadece bu soruları sorup, cevaplandırıp sonra kağıdı köşeye atmak ile bitmez. Aslında Swot analizi belirli cevapları bulduktan sonra eylemsizliği kabul eden bir uygulama değildir. Bu sebeple bu sorunların tamamına aynı şekilde eylem planı çizmelisiniz. Örnek verecek olur isek;
- Güçlü yanlar kısmında: Kurumunuzun sahip olduğu tüm avantajlar yazılmalı demiştik. Aynı şekilde Fırsatlar kısmında ise: Gelecekte karşınıza çıkacak olan hangi fırsatları değerlendirmelisiniz? Demiştik. Bu ikisi seçeneği ne kadar eşleştirebilirsiniz? İşte bu tür ek soruları çıkartabiliyor olmanız çok önemli.
Yukarıda verilmiş olan tüm sorulara ek olarak mutlaka bir yanıt bulduğunuz gibi eylem planı çıkartmalısınız. Zira eğer internet dünyasında hizmet veriyorsanız Tehditler kısmındaki Düzenli olarak değişmekte olan teknoloji dünyası, mevcut konumunuzu etkiler mi? Sorusu tam olarak sizi anlatıyor. Örnek verecek olur isek SEO çalışmaları, Reklam çalışmaları ile alakalı mutlaka bir eylem planı çıkartılmalıdır.
SWOT Analizi Ne İşe Yarar?
Dijital Swot analizi şirketinizin güçlü yanlarını, zayıf yanlarını, fırsatlarını ve tehditlerini görebilmenizi sağlar. İleri tarihte oluşabilecek tehditlere, fırsatlara karşı stratejik eylem planı oluşturmanıza, güçlü yönlerinizi korumaya yönelik plan ve zayıf yönlerinizi geliştirmeniz için size yol sunar. Dijital Swot analizi süreç boyunca şirketinizin daha stratejik adımlar atmasına olanak sağlar, kullanılmayan kaynakları kullandırtır ve yeni kaynaklar oluşturabileceğiniz yollar aramanıza fikir sunar.
Rekabetinizi artırabilmeniz ve mevcut pazarınızın içinde çok daha sağlıklı ve kalıcı olmanıza olanak sağlar. Dijital varlığınızı sürdürebilmeniz için size yeni yollar anlatır. Eğer bir dijital varlığınız var ise mutlaka web sitesi, sosyal medya hesapları olmalıdır. Bu sebeple buradaki alanlarda nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini Dijital Swot analizi ile beraber çok daha net bir şekilde anlayabilirsiniz. Uzun dönemli planlar yapmanız için fikir sahibi olmanıza olanak sağlayan Dijital Swot analizi, ilerlemenizi kaydedebilmek ve mevcut konumunuzu sabitleştirmek için size “DUR” der.
Swot analizini sadece siz kendinize yapmazsınız. Swot analizi size gelen geri bildirimlerden meydana çıkartılabilir. Müşterilerinizin sizin için ne yazdıkları çok önemlidir. Bir müşteri bugün dijital ortamda sizi 1 milyon kişiye övebilir. Bu düşünce sistemi ile çalışan şirketlerin büyük bir çoğunluğu müşterisini her şeyden daha ötede tutar.
SWOT Analizi Örnekleri
Swot analizi örnekleri kısmında size verebileceğimiz en iyi örnek küresel şirketler olacaktır. Zira tüm açık kapılar ve kapalı kuyular herkes tarafından çok net bir şekilde görülebilir. Bu sebeple Toyota markası ile başlayalım.
TOYOTA
Toyota Güçlü Yönleri
- Tüm elektronik cihaz, mekanik cihaz, motorlu ürün ve benzeri gruplarda ürün yelpazesine sahip olmasıdır.
- Küresel ölçekte marka bilinirliğine sahip olmasıdır. Marka değeri olarak hem otomotiv üreticileri arasında hem elektrikli ürün üreticileri arasında en yaşlı ve tecrübeli şirket olmasıdır.
- 400.000’in üzerinde mevcut çalışan sayısı ile dünyanın en ileri gelen işverenlerinden bir tanesi olmasıdır.
- Hybrid teknolojilerine hem öncü olması hem de altta gelişen şirketlere hem maddi hem bilgi desteği sağlamasıdır.
- Ürün gruplarında anlık yüksek değişim hacmine sahip olabilmesidir.
- Küresel ölçekte ciddi bir AR-GE ve mühendislik kapasitesine sahip olmasıdır.
- Uluslararası organizasyonlar ve spor müsabakalarının tamamına sponsorluk sağlıyor olmasıdır.
Toyota Zayıf Yönleri
- Dünya çapında rekabetin içerisinde olması, kavramanın çok daha pasif olacağına işarettir. Anlık rekabet hamleleri için belki günlerce beklemek gerekebilir.
- Avrupa ve Amerika pazarında Avrupalı ve Amerikalı rakiplere göre çok daha az dikkat çekiyor olması.
Toyota Fırsatları
- Gelişen teknolojiye hakim hamleler yapması onu sektörde ve pazarda lider konumuna getirebilir.
- Dünya çapında dağıtım ve servis ağını genişletilmesi pazarda aktif olabilmesini sağlar.
- Teknolojide sahip olduğu tecrübe ile beraber daha ileri teknolojik ürünler çıkartabilir.
- Yeni çıkan ürünlerin lansmanı ile beraber pazarın ve fırsatların genişletilmesini sağlayabilir.
Toyota Tehditleri
- Pazar içerisindeki yoğun rekabet, doygunluğa ulaşabilir. Mekanik otomobillerin nesli bitebilir. Benzin ve Dizel yakıtlarının sonu gelebilir.
- Rekabeti daha yükseğe çıkartmak isteyen diğer şirketler çok daha uygun fiyatlı ürün çıkartabilir.
- Yenilikçi özelliklerin bir arada kullanılıyor olması.
Aslında burada verilen örnekler Toyota gibi küresel bir şirket için gayet yetersiz ve anlamsız bir Dijital Swot analizi olacaktır. Ancak örnek vermek ve fikir verebilmek açısından iyi bir örnek oldu. Bu sebeple yukarıdaki tüm örnekleri iyi incelemeli ve kendiniz için en iyisini kendiniz belirlemelisiniz. O halde gelin hep beraber dijital varlığı sürdürebilmek için neler yapabiliriz, izleyelim.
Dijital de SWOT Analizini Nasıl Kullanabiliriz?
Dijital de hizmet vermekte olan şirketler için Swot analizi kullanmak oldukça önemli. Ancak Swot analizi içerisindeki sorulara verilen cevaplar sonrasında nasıl bir işlem takip edilmelidir. Hadi gelin hep beraber Dijital ortamda neler yapılmalı, onları izleyelim…
Kurumsal Bir Web Siteye Sahip Olun!
Dijital de hizmet veren bir şirket olduğunuzu düşünecek olur isek zaten bir kurumsal web sitenizin olduğunu kabul edebiliriz. Ancak her şirket bu kurumsal web sitesine sahip olmayabilir. 2005’ten kalma Flash ile çalışan ve sitenin yarısı görünmeyen milyonlarca web sitesi var. Ya da en kötü tabir ile çok kötü bir tasarıma sahip ve herhangi bir kurumsallık imajı sağlamayan web siteleri var. Bunlardan bir tanesi olmamak adına gerekli özeni gösterin. Şirketiniz içerisinde bu işlemleri yapabilecek bir personeliniz olmasa dahi mutlaka bir dijital ajans ile beraber çalışın.
Arama Motorlarına Güvenin, Reklam ve SEO Çalışmalarına Özen Gösterin!
Arama motorları denilince insanların aklına hemen Google’da reklam vermek gelebilir. Ancak dünya sadece Google’dan ibaret değildir. Bu sebeple tüm arama motorlarına önem vermelisiniz. Tüm arama motorlarında marka bilinirliğini sağlayabilmeniz gerekmektedir. Özellikle Bing, Yahoo ve Yandex gibi küresel arama motorlarında mutlaka marka bilinirliği çalışmanızın tamamlanmış olması gerekmektedir. Burada bahsedilen üç arama motorunu kullanan insan sayısı ortalama olarak 50 milyon. Ancak Google’a bir nebze daha fazla önem vermenizde yine fayda var. Google’da yapacağınız çalışmalara seviye verecek olur isek 20 Google, 3 Bing, 5 Yahoo, 7 Yandex seviyesinde olmalıdır. Aynı zamanda doğru ve planlı bir reklam stratejisi ile çalışın. Dijital pazarlama çalışmalarında SEO ve reklam oldukça önemli iki faktördür.
Sosyal Medya Hesaplarınıza Mutlaka Önem Verin!
Sosyal medya hesapları dünün teletexi bugünün internetidir. Her ne kadar arama motorları dijital pazarlamada önemli bir rol oynuyor olsa da sosyal medya hesaplarınızın çok daha büyük rolü olduğunu unutmayın. Facebook sayfa bilgileriniz ve düzenli içerik paylaşımlarınız, Instagram biyografiniz ve görselleriniz, LinkedIn şirket profiliniz ve bağlantılarınıza önem vermeniz halinde her şey sizinle olacaktır.
Dijital Pazarlamanın Kalbini Kullanın: İçerik Pazarlaması
Dijital pazarlamanın kalbi olan içerik pazarlamasını mutlaka kullanın. İçerik pazarlaması ile beraber sadakatli müşteri kazanır, müşterilerinizi bilgilendirir ve onları sıkmadan reklam gösterimi yapabilirsiniz. Blog içerisinde liste içeriklerle beraber önerilen ürünlerinizi listeleyebilir ve kişilerin ihtiyaçlarını onlara anlatarak satabilirsiniz. Dünyanın ileri gelen fikirlerine bakıldığı zaman İçerik pazarlaması gerçek bir dâhiden çıktığı düşünülmektedir. Bu sebeple mutlaka ama mutlaka İçerik Pazarlamasına önem verin.
Kaynakça:
https://www.targetinternet.com/a-short-guide-to-swot-tows-analysis-for-digital-marketers/