Fındık; dünyadaki rezervlerinin %65’i ülkemizde bulunan ve dünyanın hemen ülkesinde tüketilen bir tarımsal üründür. Fındık ihracatı doğal olarak bu durumda ülkemizin ihracat etkinlikleri içerisinde kantitatif olarak en yoğun ihracat kalemlerinden bir tanesidir. Ürettiğimiz fındığın nerdeyse %90’ını yurtdışına satmaktayız ki, aslında ne kadar iyi bir fiyata satıyor olduğumuzdan da çok emin değiliz.
Öyle ki, ülkemizde tarımsal ürünlerin satışı ve özellikle ihracatı, yeni yeni özel sektör tarafından yapılmaya başlandı ki, küçük ve orta ölçekli üreticilerin ürünlerini yurtdışına kendileri pazarlamaları çok da kolay değildi. Üretici yurtiçinde oluşan dinamiklerle sınırlı kalan fiyatlara tabi olmak ve içerideki satın almacı firmaların verdiği fiyatları kabul etmek durumundaydı.
Durumundaydı, çünkü artık şartlar çok farklı. Günümüzde küçük bir üretici dahi, ürünlerini yurtdışındaki alıcılara dilediği zaman ulaştırabilir. Bu etkinliğin hukuki boyutu kolaylıkla çözülebilirken, esasında sorun yurtdışındaki alıcıya ulaşmaktır. Pekiyi neden bu etkinliği düşünmelisiniz?
Neden Fındık İhracatı Yapılmalı?
Fındık ihracatı, ülkemizin tekelindeki bir ürünü, istediğimiz fiyata satabilmemiz anlamına gelir ki, bunda milli menfaatleri de gözeterek oldukça ciddi faydalar elde edebiliriz. Mevcut koşullar altında sınırlı rekabet ortamında, satın almacı firmaların verdiği fiyatlara tabi olmayıp, kendi fiyatlarımızı ortaya koyabilir ve aracısız bir şekilde dilediğimiz ülkedeki dağıtıcı veya perakendeciye ürünümüzü ulaştırabiliriz.
Gümrükleme sanıldığı kadar zor bir uygulama değildir ve devlet bu konuda hemen herkese destek vermektedir. Ülkeye döviz sokacağınız her etkinlikte devletten destek alabilirsiniz. Pazarlama faaliyetleri dahil..
Kaldı ki, devlet desteğine de ihtiyacınız olmayabilir. Basit harcamalarla dünyaya kendinizi tanıtabilir ve ürünlerinizi online olarak pazarlayabilirsiniz.
Ürünü yurtiçinde satmak ile yurtdışına pazarlamak arasındaki fark nedir?
Fındık elbette ülkemizin ihtiyacı kadar olanıyla yurt içinde satılmalıdır. Ancak dünya rezervlerinin nerdeyse tamamını biz tüketemeyiz. Doğal olarak bu ürünü dışarıya pazarlamak gereklidir. Ayrıca ürünü yurt dışına sattığınızda, milli hasılaya doğrudan katkı sağlarsınız. Döviz getiren üretici, yurtiçinde ürün satan üreticiden çok daha büyük ekonomik fayda sağlar. Ayrıca dışarıya satış fiyatlarınız, satışı yapacağınız ülkenin alım gücüne bağlı olarak çok uç değerlere ulaşabilir.
Türkiye en çok hangi ülkeye fındık ihraç ediyor?
Türkiye’de fındık ihracatı son yıllarda artan bir grafiğe sahiptir. Mevcut şartlarda en çok satış yaptığımız ülke kayıtlara İtalya olarak geçer. Ancak bu doğrudan satış miktarıdır. Dünyaca ünlü bir fındık kreması markası, ülkemizde kurduğu tesiste ürünü işler ve aslında en büyük satın alan kendisidir.
İstanbul İhracatçı Birlikleri raporuna göre bu firma 2019 yılında 283.132.980,78 dolar değerinde fındık ihracatı yapmıştır. Doğal olarak en büyük satın almayı da kendisi yapar. Bu miktarın işlenmiş ürün de dahil edildiğinde aslında çok daha yüksek olabileceği anlaşılabilir. Listede 2.sırada Gürcistan, 3.sırada ise Amerika Birleşik Devletleri yer alır.
En fazla fındık ithalatı yapan ülkeler ve rakamları ( kaynak: https://ihracatradari.com/imports-by-countries/080222 )
Üretici Ürününü Nasıl Dünyaya Pazarlayabilir?
Bu soruyu 20 sene önce sormuş olsaydık, büyük bir açmazın içinde kalabilirdik. Zira yurtdışına pazarlama çok büyük şirketler için dahi ciddi bir sorundu. Maliyetler çok yüksek, operasyonel faaliyetler çok karmaşıktı.
Günümüzde ise şartlar çok değişti. Bugün dijital medyanın enstrümanları kullanılarak, onbinlerce dolara mal olabilecek belki de faydasız bir pazarlama etkinliği çok daha uygun bütçelerle uygun fiyatlara dijital ortamda gerçekleştirilebilir. Üstelik bunu hangi boyutta olduğu fark etmeksizin her üretici veya satıcı yapabilir.
Neden Dijital Pazarlama Yapılmalı
Yukarıdaki başlıkta belirttiğimiz gibi; global pazarlama geleneksel yöntemlerle yapıldığında küçük işletmeler ve üreticiler için imkansızdır. Öyle ki örneğin; Almanya’da gerçekleşecek bir fuara katılmak için 2 kişilik bir pazarlama ekibinin finansmanı 15-25bin Euro arasında bir maliyet gerektirir. Bu maliyet küçük girişimci için sınırların çok ötesindedir.
Fuarlar dışında doğrudan tanıtım yapacak firmaları ise bu rakamlarım çok üzerinde maliyetler bekler. Bununla birlikte belirttiğimiz gibi, satış garanti değildir.
Oysa dijital pazarlama yapacağınız baz yatırım ile doğrudan dönüşüme yönelik çalışabilmenize olanak sağlar. Örneğin; fındık sattığınızı ifade edebileceğiniz bir web sitesini çok dilli olarak yayınladığınızda arama motorlarında potansiyel alıcıların “fındık satan firmalar” aramasını kendi dillerinde yaptıklarında size ulaşmasını sağlarsınız.
Fındık ihracatı için hedeflenecek örnek anahtar kelimeler;
Dil | Potansiyel Ülkeler | Kelime | Türkçe Karşılığı |
İngilizce | ABD, Kanada, İngiltere | hazelnut producer | Fındık üreticisi |
Almanca | Almanya | haselnuss produktion | Fındık üretimi |
Fransızca | Fransa | producteur de noisette | Fındık yetiştiricisi |
İspanyolca | İspanya | productores de avellanas | Fındık üreticisi |
Tabi uygulama sadece siteyi yayınlamakla bitmez. Arama motoru optimizasyonu süreci, dijital reklamların kullanılması ve sosyal medya araçlarının aktifleştirilmesi gibi süreçler söz konusudur. Tüm etkinlikleri gerçekleştirdiğinizde sizin için son derece makul maliyetlerle dünyaya açılma fırsatı ortaya çıkar ki, bu yöntemin başarısı, dünyanın çeşitli ülkelerindeki küçük üreticilerin deneyimleri ile tescillidir.
Şimdi bize ulaşarak siz de dijital medyanın gücü ile dünyaya açılabilir, fındık ihracatı yapan firmalar veya üreticiler listesinde yerinizi alabilirsiniz. Ürünlerinizi en iyi fiyata satarak, kendinize ve ülkemize fayda sağlamak mümkündür. Tek yapmanız gereken size bu noktada destek verecek bir pazarlama uzmanına ulaşmak ve kapsamlı destek talep etmektir.
Gerekli Belgeler Nelerdir ?
İhracat için gerekli belgeler ülkeden ülkeye değişeceği için gümrük ve ihracat müşavirliği danışmanlığı hizmetini almanızı öneririm.
Kaynakça:
http://www.tmo.gov.tr/Upload/Document/raporlar/FindikSektorRaporu.pdf
http://www.kib.org.tr/files/downloads/2019-ulkeler.pdf
Ömer Yoluk
İlgili Yazılar
Gürcistan’a İhracat Nasıl Yapılır?
Üreticileri için ihracat; hayati öneme sahip bir tacir etkinliktir. Sahip olduğu lojistik imkanlardan dolayı Gürcistan'a ihracat nasıl yapılır? Sorusu ise son zamanlarda sıkça sorulan soruların başında yer...
Ömer Bey Merhaba, korona virüsünden sonra almanyaya fındık ihracatı için sizinle görüşmek isterim. Onun öncesinde fiyatlar ve süreç hakkında bilgi verebilir misiniz ?
Tayfun Bey Merhaba, mailinize dönüş yaptım. Geç dönüşüm için kusura bakmayın.
merhaba hocam giresinde yıllık 7-8 ton fındık üretiyoruz ve ihracat yapmak istiyoruz. fındık ihracatı için gerekli belgelerin hazırlanması, şirket kurulumu vesaire hepsi için ne kadar bir maliyeti olur bize ?
mail attım mehmet bey
ihracat yapmak istiyoruz. fındık ihracatı için gerekli belgelerin hazırlanması, şirket kurulumu vesaire hepsi için ne kadar bir maliyeti olur bize ? Fransada kardesim yasiyor fransa
icin dusunuyoruz usulu nasil oluyor acaba ?
Merhaba, mail attım.