Web sitelerinin hızları, kullanıcı deneyimleri için çok önemlidir. Kullanıcılar bir web sitesinin kısa süre içinde açılmadığını gördüklerinde hemen terk ederler ve arama motoru sonuçlarında sonraki siteye girerler. Web sitesi sahipleri web sitelerinin hızlarını çeşitli araçlarla test edebilirler. Bu yazımızda sizlere Gtmetrix isimli test aracı hakkında detaylı bilgi vereceğiz. Web sitenizin hızını çeşitli araçlarla ölçebilirsiniz. Bu araçlar arasında sizlere farklı sonuçlar verenler olacaktır.
Web sitenizin hızını ölçerken öncelikle hangi amaçla ölçüm yapacağınızı belirtmelisiniz. Sonrasında bir araç seçerken profesyonellik durumunuz da önemlidir. Çünkü burada yorum yapmanız gereken çok sayıda değişken olacaktır. Bu değişkenler sizleri yanıltabilir. Bu işe biraz zaman ayırarak web sitesi hız testini yapabilir hale gelebilirsiniz. Kullanabileceğiniz birçok hız testi aracı arasında GTmetrix de sizler için bir seçenektir.
Gtmetrix Nedir?
Gtmetrix aracı Kanada kökenli bir firmadır. Bu araç internet sitenizin hızını, kodlarını ve arama sonuçlarındaki sıralama için tercih edebileceğiniz bir seçenektir. İnternet sitenizle ilgili tüm detayları sizler için belirtir. Ayrıca yaptığı ölçüm sonuçlarına göre web sitenizin özelliklerini ve hatalı olduğu bölümleri sizlere belirtir. Bununla birlikte raporda yer alan hataları düzeltmeniz için yapmanız gereken çalışmaları da detaylı olarak görebilirsiniz. Bu sistem dünyada kullanılan en gelişmiş test araçları arasındadır.
Sistem arama motorlarında üst sıralara çıkabilmeniz için kesinlikle kullanılması gereken bir seçenektir. Son derece sade ve pratik bir kullanıma sahip olan uygulama, web sitenizi test ederek yanlış gördüğü detayları size söyler. Böylece web sitenize gelecek ziyaretçi sayısını da yukarı çekebilirsiniz. Sistem sizlere web sitelerinin öne çıkması, hızının arttırması, içeriklerin optimize edilmesi gibi birçok konuda yol göstermektedir. Sitenizi bir puan cetveline koyar. Puanın düşük olması durumunda sizlere nedenleri belirler.
Gtmetrix Terimlerinin Açılımı Nedir?
Gtmetrix uygulamasında karşınıza çıkacak birçok terim vardır. Uygulamanın kullanımı çok basit olmasına rağmen kullanabilmek için bu terimler hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Sizlere şimdi terimlerin açılımları hakkında bilgi verelim;
Inline Small JavaScript: İnternet sitenizde yer alan JavaScript kodlarının sayfa içinde ufak bir kod üzerinden farklı bir js dosyasından çekmeniz konusunda size tavsiyede bulunduğunu gösterir.
Minify CSS: Web sitenizdeki CSS dosyalarının listesini sunar. Bu dosyaları sizlere sıkıştırılmış şekilde sunar.
Specify a Vary: Accept-Encoding Header: İnternet sitenize üst bilgi eklemeniz konusunda sizleri uyarır.
Specify İmage Dimensions: Web sitenizin width ve heihgt değerine sahip olması gereken resim dosyalarınız sunulur.
Optimize İmages: Web sitenizde sıkıştırılması gereken resim dosyalarının listesidir. Bu dosyaların sıkıştırılmış hallerini sizlere sunar. WordPress tabanlı sitelerde resim sıkıştırma eklentilerini de kullanabilirsiniz.
Avoid a Character Set in The Meta Tag: Web sitenizde bulunan meta etiketlerini analiz eder. Web siteniz için uygun olmayanları sizlere belirtir. .
Defer Parsing Of JavaScript: Web sitenizde yer alan JavaScript dosyalarının yüksek boyutta olduğu uyarısı verir. Bu durumda dosyaları sıkıştırarak kullanmanız gerekmektedir.
Minify JavaScript : Web sitenizde sıkıştırmanız gereken js dosyaları belirtilir. Ayrıca bu dosyalar otomatik şekilde sıkıştırılarak hizmetinize sunulmaktadır.
Specify a Character Set Early: Sitenizde gereksiz olan ya da hatalı şekilde koyulmuş karakterleri sizlere sunar. Böylece düzeltmeniz gereken karakterleri listeleyebilirsiniz.
Minify HTML: Web sitenizde sıkıştırılması gereken HTML dosyaları sıralanır. Ayrıca bu dosyaların hazır sıkıştırılmış hali de sizlere verilir. Bu özelliği bir tek analiz ettiğiniz sayfada görebilirsiniz. Diğer sayfalarınızda görmek için ayrı analizler yapmalısınız.
Avoid Bad Requests: Web sitenizde yer alan 404 tarzında hatalı bağlantıları size sunar. Böylece hatalı bağlantıya sahip sayfaları hemen düzeltebilirsiniz.
Avoid Landing Page Redirects : Web sitenizin www. şeklinde açılması gerektiğini bildirir.
Enable Gzip Compression: Web sitenizde GZIP sıkıştırma özelliğini kullanmanız için size uyarı verir. Bu özelliği kullanmanız gereken bölümleri listeler. WordPress tarzında hazır sistemlerde ise kodu htaccess dosyasına ekleme yöntemiyle GZIP işlemini aktif hale getirebilirsiniz.
Enable Keep-Alive: Keep Alive; web sitenizde farklı sebepler yüzünden erişim konusunda sorun yaşandığında ön belleklenmiş halinin ziyaretçilere gösterilmesini sağlar. Böylece web sitenize giriş yapan kişiler bir sorun olmadan deneyim yaşamaya devam edebilir. Bu terim bu sistemi aktif etmeniz gereken durumları sizlere bildirir.
Inline Small CSS: Web sitenizde yer alan CSS kodlarının ufak bir kod sayesinde sayfa içinden farklı bir CSS dosyasına çekilmesi gerektiğini bildirir.
Minimize Redirects: Web sitesindeki yönlendirmelerin fazla olduğunu belirtir. Bu uyarıyı gördüğünüzde yönlendirmeleri azaltmanız gerektiğini anlamalısınız.
Minimize Request Size: Web sitenizde ziyaretçi çerezlerinin fazla olduğunu belirtir. Hemen ziyaretçi çerezlerinizi azaltmanız gerektiğini bildirir.
Optimize The Order Of Styles and Scripts: Web sitenize dışarıdan gelen ya da kendi sunucunuzda bulunan CSS.js dosyalarının doğru şekilde sıraya konduğunda yüklemenin hızlanacağını bildirir.
Remove Query Strings From Static Sesources: Web sitenizdeki URL sonlarında “?, id,” tarzında işaretlerin kaldırılması gerektiğini belirtir.
Gtmetrix ücretli midir ?
GTMetrix, Kanada merkezli site performanslarını ölçen bir sitedir. Günümüzde performans odaklı testlerin en çok tercih edildiği şirketler arasında yer alan GTMetrix sağladığı güvenli ve doğru bilgileriyle site yöneticilerin sıklıkla ziyaret ettiği platformlar arasında olmayı başarmıştır. Webmaster aracı olarak da adlandırılan GTMetrix üzerinden hem site hızlarını test edebilir hem de sitenin kalitesi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. GTMetrix kullanırken ücret ödenip ödenmediği ise kullanıcılar tarafından sıklıkla araştırılan konular arasında yer alıyor.
GTMetrix paketler üzerinden çalışan bir sistem olup temel paketi ile kullanıcılarına ücretsiz olarak hizmet sağlamaktadır. GTMetrix kullanan kişiler farklı ve gelişmiş paketler için aylık olarak ücret ödemektedir. Temel sürümünde site hız testi ve SEO skorları gibi temel Webmaster araçlarını kullanmanız mümkündür. Temel sürümde bu tür işlemleri ücretsiz olarak gerçekleştirebilirsiniz. GTmetrix kullanıp memnun kalan site yöneticileri paketlerini zamanla yükseltmektedir. Yükseltilen paketlerde gelişmiş parametrelerle hazırlanan detaylı raporlar yer almaktadır. Site kalitesini arttırmaya yönelik hazırlanan raporları sizlere sunan GTMetrix günümüzde en çok tercih edilen performans test siteleri arasında bulunmaktadır.
GTMetrix üzerinden site hız testi yapmak tamamen ücretsizdir. Sitenin hem mobil tarafından heöm de masaüstü tarafından hız değerlerini gösteren GTMetrix aynı zamanda birçok marka tarafından aktif bir şekilde kullanılmaktadır. GTMetrix’e üyelik işlemleri ortalama 30 saniye sürmektedir. E – posta onayı yaparak GTMetrix’in temel sürümünde yer alan tüm özellikleri ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Herhangi bir kullanım sınırı olmayan temel sürümde dilediğiniz süre boyunca performans testleri yapabilirsiniz. GTMetrix kullanırken aynı zamanda Web master araçlarından da yararlanmak mümkündür. Temel planda yer alan içerikler site hız testi ve diğer SEO kurallarına ilişkin raporlardır. GTMetrix’in ücretli sürümü olarak da bilinen Silver, Gold ve Custom paketlerinde ise detaylı SEO analizleri yer almaktadır. Google’da ki sıralamanızı geliştirmeye yönelik raporlar sunan GTMetrix aylık olarak ücretlendirme yapmaktadır.
Kaynakça:
https://8ms.com/blog/what-is-gtmetrix-and-how-can-it-help-your-business-online/