Sınır komşumuz ve ciddi anlamda ticaret hacmimiz bulunan Irak’a ihracat nasıl yapılır? Irak ile ticaret nasıl yapılır? Bu ülkeye ürünler nasıl gönderilir? Irak’ta müşteri nasıl bulunur? Gibi sorular, son zamanlarda yaygın biçimde soruluyor. Cumhuriyet tarihi boyunca, iç içe geçmiş kültürlerin parçası olmamız nedeniyle Irak ile aramızdaki ticaret hacmi, savaş ile birlikte bir miktar düşmüş olsa da, hali hazırda ülkenin kalkınıyor olması sebebiyle ürün ithal etme eğilimi artmış, doğal olarak ilk başvurulacak ülke de Türkiye olmuştur.
Irak; sanayiden gıdaya bir çok alanda Türkiye ile kıyaslanmayacak derece düşük kaynaklara sahiptir. Ülkede endüstrinin sadece petrol ürünleri üzerine kurulu olduğu ve bunun dışında sanayi faaliyetinin olmadığını söylemek dahi mümkündür.
Doğal olarak bu şartlar altında Irak; tüm ihtiyaçlarını ithal eder demek, doğru bir genelleme olabilir.
Tabii ithalatçı ülkenin ekonomik pozisyonu ihracatçı için son derece önemlidir. Her ne kadar Irak; hala bir kısmı savaşta olan ve stabilitenin tam olarak sağlanamadığı bir ülke olsa da, mevcut pozisyonuyla bile ciddi bir ekonomik güce sahiptir. Ortadoğu petrollerinin hatırı sayılır bir kısmı bu ülkede yer alır ve son yıllarda artan hacimde üretim yapılmaktadır.
Petrol ürünleri ihraç eden bu ülkenin doğal olarak ciddi bir alım gücü söz konusudur. Ülkede ihracat kısıtlamaları düşüktür ve hemen her ürü bu ülkeye ihraç edilebilir. Zaten özellikle gıda ve temel tüketim malzemelerinin tamamına yakını Türkiye üzerinden ülkeye ulaşır.
Ekonomistlere göre; Irak, Türkiye için en önemli pazardır. İran ve diğer sınır komşularımızdan daha fazla bu ülke ile ilişki içerisinde bulunulması ve ihracat yönünün bu ülkeye çevrilmesi en uygun etkinliktir.
Ancak tabii Irak’a ihracat yapabilmek, öncelikle pazara ulaşabilmeyi gerektirir. Bundan 15 yıl önce işgal durumunda olan ülkede böyle bir durum düşünülemezken, günümüzde normalleşme tepe noktasına ulaştığından pazarlama yapmak eskisine göre çok daha kolaydır.
Irak’a ihracat nasıl yapılır?
Irak’a ihracat, uluslar arası ticaret kuralları ile yapılır ancak bu ülke ile Türkiye arasında farklı protokoller de vardır. Kuzey Irak yönetimi ile Türkiye ticaret protokolleri, ülkenin diğer kesimlerinden biraz daha farklı iken, he şekilde Türkiye’nin aleyhine bir durum söz konusu değildir.
Ülke ile karayolu ve havayolu taşımacılığı aktif bir şekilde yapılmakta olduğundan lojistik yönünden de herhangi bir sorun yoktur. Belirttiğimiz gibi; savaş koşulları artık neredeyse tamamen ortadan kalkmış ve ülkede yeniden kuruluş süreci başlamıştır.
Zaten bu yeniden kuruluş süreci, özellikle Türk ihracatçı için önem arz eder. Bu süreçte ciddi ihtiyaçları olan ülkeye, hemen her kalemde ürün satışı yapılabilecektir. Elbette Iraklı alıcılar da kendilerine çok yakın bir ülke olan Türkiye’yi tercih edecektir.
Lakin Irak’taki alıcılara ulaşmak, hala fiziksel olarak oldukça zordur. Her ne kadar savaş etkisi azalmış olsa da, Irak’ta pazarlama ekibi kurmak çok kolay değildir. Maliyetleri bir yana, burada faaliyet sürdürmek için güvenlik hala bir risktir.
Bunun yerine Iraklı satıcılara ulaşmak, daha çok B2B ticarete yönelmek daha doğru olacaktır. Yani Irak için mikro ihracat hali hazırda çok etkili bir çözüm olmayabilir. Ancak yine de gelişmiş şehirler için bu yöntem düşünülebilir.
Irak’ta Müşteri Nasıl Bulunur?
Irak’ta müşteri bulmak, diğer ülkelerden biraz daha zor olabilir. Ülkenin ciddi bir talep potansiyeli bulunmasına karşın, alıcıların yabancı satıcılara ulaşması sorun olabilmektedir. Aynı şekilde bir yabancı satıcının Irak sınırları içerisinde fiziksel pazarlama yapması da oldukça zordur.
Bu bakımdan bu ülkedeki alıcılarla uzaktan ticaret yapmak, aslında genel-geçer durum olarak tanımlanabilir. Elbette bunu günümüzde dijital medya araçları ile yapıyoruz. Yani internet tabanlı pazarlama araçları, Irak’a ihracat yaparken elimizdeki en etkili araçlar olarak tanımlanıyor.
Irak’ta İnternet Ne kadar Kullanılıyor?
Irak; Ortadoğu’nun iletişim yatırımlarına en fazla bütçeyi ayıran ülkesidir. Merkezi yönetim ülkenin hemen her noktasına interneti taşımış, çölde dahi mobil iletişim kullanılabilmektedir. Nüfusun neredeyse tamamı ekonomik olarak internete giren araçlara sahip olabilecek güçte olması da doğal olarak bu araçların yaygın bir şekilde kullanıldığı sonucunu ortaya koyar.
Yani Irak’ta müşteri bulmak için dijital medya ve internet efektif biçimde kullanılabilir.
Irak’a Nasıl Ürün Satarım?
Belirttiğimiz gibi Irak’a mikro ihracat, yeni gelişen bir pazardır. Ancak imkansız demek doğru olmaz. Mobil iletişim araçlarının aktif şekilde kullanılması nedeniyle ülkede yurtdışından ürün ithal etmek kişi bazına kadar ulaşmış durumdadır. Çinli, Aliexpress gibi sitelerden ülkeye ciddi miktarda ürün girdiğini de biliyoruz ki, hükümetin düşük vergi politikası nedeniyle ürün almak Iraklılar için oldukça kolaydır.
Aynı durum, Türkiye’deki satıcılar için de geçerlidir. Iraklı tüketicilerin ihtiyaçlarına yönelik ürünlerin satışının yapıldığı online platformlar üzerinden gerek son tüketiciye, gerekse aracı alıcıya ürünler ulaştırılabilir.
Ülkeye gıda ürünlerinden, kozmetiğe kadar bir çok kalemde ürün Türkiye’den ulaştırılabiliyor. Üstelik bunu kapsamlı gümrükleme işlemleri ile değil, basit kargo operasyonları biçiminde kolaylık yapabiliyorsunuz. Ancak tabii ürünlerin kısıtlamalarına da dikkat etmek gerekiyor. Her ülkede olduğu gibi Irak’ta da belli ürünlerin ithalat ve ihracatında kısıtlamalar bulunuyor.
Irak’a En Çok Hangi Ürünleri Gönderiyoruz?
Geçtiğimiz on yıl boyunca, Türkiye’nin doğu pazarındaki ticaret hacmi, ülkenin doğu ve güneydoğu illerinden dondurmadan makarnaya uzanan ihracatla komşu ülkeye giriş yapan hızla arttı.
Irak’ta büyük yatırımları olan Türk işadamları, yeni Irak Başbakanı Mayıs ayında Türkiye’ye dönüm noktası ziyareti yaptığında ve ikili ticaretin 13 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkarılması olasılığını tartıştıklarında teşvik edildi.
- İnciler, değerli taşlar, metaller, madeni paralar
- Öğütme ürünleri, malt, nişastalar, inlin, buğday glüteni
- Plastikler
- Mobilya, aydınlatma levhaları, prefabrik yapılar
- Örme veya tığ işi kıyafetler
- Tahıl, un, nişasta, süt preparatları ve ürünleri
- Süt ürünleri, yumurta, bal, yenilebilir ürünler
- Elektrikli, elektronik ekipman
- Et ve yenilebilir et sakatatları
- Makine, nükleer reaktör, kazan
Irak İhracatı Yasak Ürünler Nelerdir?
Irak Gaziantep Başkonsolosluğu’ndan yayınlanan son bilgilere göre birçok üründe çeşitli sebeplerden dolayı ihracatı yasaklanmış bazı ürünler vardır. Aşağıda ismi yazılı olan birinci listedeki ürünlerin Irak’a ihracatının yasaklandığı ve ikinci listedeki ürünlerin ise Irak Sanayi ve Madencilik Bakanlığının onayına bağlı olarak ihracatının mümkün olabileceği belirtilmiştir. Söz konusu ürünlerin listesi aşağıda yer almaktadır:
Irak’a ihraç edilmesi yasaklanan ürünler
- Demir Hurdası
- Akü Batarya Atık Maddeleri
- Madeni Atıklar (Bakır-Demir-Alüminyum-Kurşun-Bronz)
- Kaolinler
- Bentonit
- Demir Hammaddesi
- Gluberit Tuzu
- Boksit
- Kil
- Feldspat Kum
- Porcelainit
- Endüstriyel Toprak
Irak İhracatı kısıtlı ürünler nelerdir?
Irak hükümeti bazı ürünleri yasaklarken bazı ürünleri de ticaret bakanlığının onayına sunmuştur.
Bu ürünler ülkeye giriş çıkışlarında belli protokollere tabii olup belirli kontrollere tabii tutulmaktadır.
- Gübreler de dahil olmak üzere patlayıcıların yaratılmasında kullanılan malzemelerin Ticaret Bakanlığı’ndan özel lisans alınmadan ülkeye girişi yasaktır.
- Bitkiler ve bitkisel ürünler için Ticaret Bakanlığı’ndan izin alınması gerekecektir.
- Kuş gribi salgınları yaşayan ülkeler, izinsiz tavuk veya kümes hayvanı ürünlerini ülkeye ithal edemez
- Herhangi bir köpek, kedi ve diğer evcil hayvanlar, ülkeye izin verilmeden önce Irak canlı hayvan masası tarafından temizlenmelidir. Tüm evcil hayvanlar, hayvanın bulaşıcı hastalıklardan temiz olduğunu ve Kuduz’a karşı aşılandığını doğrulayan bir Irak Uluslararası Sağlık Sertifikasına ihtiyaç duyacaktır.
- Kireç Taşı
- Tuz
- Çakıl ve Kum
- Ham Pamuk
- Ham Deri
- Şap
- Ülkeye ithal edilen silahların İçişleri Bakanlığı’ndan güncel bir Silah Yetkilisi Kartına ihtiyacı olacaktır.
- Çay, Şeker, Pirinç, Buğday, Süt Tozu ve Bitkisel Yağ dahil aşırı miktarda gıda maddesi.
- Ahşap, cam, demir ve hurda metaller dahil üretilmiş ürünler.
- Büyük miktarlarda sabun ve deterjan
Türkiye ile Irak arasında ihracat durumu nedir?
Türkiye ile Irak arasında derin ticari ve ekonomik ilişkiler mevcuttur.
2011 yılında ihracat pazarlarımız arasında Almanya’nın ardında ikinci sıraya yükselmiş ve 2011-2014 döneminde ikinci sıradaki yerini korumuştur.
Irak’a gerçekleştirilen ihracat 2013 yılında yaklaşık 12 milyar dolarla en yüksek seviyesine ulaşmıştır.
DEAŞ’ın Haziran 2014’te Musul’u ele geçirmesine kadar olan süreçte, Ocak-Mayıs döneminde, Irak’a olan ihracatımız %11,5 artmıştır.
Bu dönemde ihracatımız tüm aylarda bir önceki yılın aynı ayına göre artış göstermiştir.
Musul’un DEAŞ tarafından ele geçirilmesinden sonra, Irak’ta ortaya çıkan siyasi ve askeri kriz nedeniyle ihracatımız azalmaya başlamıştır.
Olayların başladığı Haziran ayından Aralık ayına kadar olan dönemde tüm aylarda bir önceki yılın aynı ayına göre azalmalar gerçekleşmiş olup Haziran-Aralık dönemindeki toplam azalış %24,4 olarak gerçekleşmiştir.
Böylece 2014 yılında Türkiye’nin Irak’a ihracatı bir önceki yıla göre yaklaşık % 8,9 oranında azalarak 10,9 milyar dolara gerilemiştir.
2015 ve 2016 yıllarında gerilemeye devam eden Irak’a ihracatımız 2017 yılında 9 milyar doları aşmıştır.
Irak, ihracat pazarlarımız arasında %5,8 payla 4. sırada yer almıştır.
2017 yılında Türkiye’nin Irak’a ihraç ettiği belli başlı ürünler; mücevherat, altın, buğday unu, tavuk eti, yumurta, bisküvi, mobilya, ayçiçeği yağı, hijyenik havlu ve bebek bezleri, demir-çelik boru ve profil, demir-çelik çubuklar, izole kablo ve teller, demir-çelikten inşaat ve aksamı, hazır giyim ürünleri, margarin, dokunmuş halı, turunçgiller, salça, çikolatalı mamuller, plastik ambalaj malzemeleri, hazır giyim, plastik boru, kuru baklagiller, deterjan, kağıt ambalaj malzemeleridir.
Türkiye Irak’tan en çok altın, petrol yağı kalıntıları, hurda plastik ve kağıt ile sığır derisi ithal etmektedir.
Dijital Pazarlama ile Irak’a İhracat Nasıl Yapılır?
Dijital pazarlama, dijital; yani online araçları kullanarak ürünlerin tüketiciye duyurulması işlemlerinin bütünüdür. Bunun içerisinde bir çok kalem bulunmaktadır. Bunlar başlıca;
- Web siteleri
- Sosyal medya platformları
- Video Paylaşım siteleri
- Bloglar
- Portallar
- Basın Yayın Kuruluşlarının siteleri
- Online Reklamlar
Olarak sıralanabilir.
Irak ile Türkiye arasında hemen her ürünün satışının yapılıyor olması sebebi ile online kanalların herhangi bir sektör için kurulabilmesi mümkündür. Dünyanın pek çok ülkesinden farklı olarak ülkemiz Irak’a ilaç dahil hemen her ürünü gönderir. Buradaki ihtiyaç sahipleri de öncelikle Türkiye’den tedarik yoluna gider.
Fakat bunun için onlara size ulaşabilecekleri kanalları sunmanız gerekir.
Pekiyi nasıl yapacağız? Irak’a ihracatı online kanalları kullanarak nasıl yapabilir? Irak’ta müşteriye nasıl ulaşırız? Nasıl satışlarımızı arttırırız?
Web Sitenizi Kurun
Irak; Arapça ve Kuzeyinde Kürtçe konuşulan bir ülkedir. Dolayısıyla bu ülkeye pazarlama yaparken, nüfusun yoğunluğuna ve hedef kitlenize bağlı olarak bu dillerde yayın yapan bir site kurmanız gerekir. Eğer hedefiniz Kuzey Irak ise sitenizin yayın dillerine Kürtçe dilini eklemeniz, hedef kitlenizle olan iletişim yoğunluğunu arttırmanızı sağlayabilir.
Sitelerin, hedef ülkelerin dillerinde yayın yapması çok önemlidir. Bu sayede tüketicinin karar verme hızını arttırabileceğiniz gibi, tüketici sitenizi benimser ve sizden daha detaylı bilgi alabileceği düşüncesiyle sizin platformunuza tabi olur.
Sitenizin doyurucu ve ürünle ilgili yeterince bilgi veren nitelikte olması ise en önemli özelliğidir. Bu noktada ilgili dillerde yeterli bilgiyi sunabiliyor olmanız gerekir.
Arama Motorlarında Görünür Olun
Tüketicilerin sitenizi bulması için en etkili araç; arama motorlarıdır. Arama motorlarında ön sıralarda değilseniz, sitenizin tıklanma oranı düşer, dolayısıyla satın alma oranı da azalır. Sitenizi ilgili aramalarda öne çıkarmak için SEO Hizmeti almanız gerekir ki, Arapça SEO oldukça komplike bir uygulamadır. Bunun yanında diğer dillerde de arama sonuçlarında öne çıkmak isterseniz, uygulamanın niteliklerinin yükselmesi gerekecektir.
Arama motoru optimizasyonu; bir çok bileşeni olan kapsamlı uygulamalar olduğundan ve aslında ihracat pazarlaması uygulamalarınızın bel kemiği olduğundan üzerinde en özenle durulması gereken işlemdir. Bu işlemi uzmanlara devretmeniz ve uzmanların bu alanda deneyimi olduğundan emin olmanız son derece önemlidir.
Sosyal Medyayı Kullanın
Sosyal medya dünyanın her yerinde en etkin kullanılan iletişim aracıdır. Irak’a ihracat için kullanılabilmesinin yanı sıra bu araçlar, müşteri ilişkileri ve marka bilinirliğini oluşturmak için son derece etkilidir. Arapça sosyal medya yönetimi uygulamaları uzun vadeli, ciddi pazarlama yatırımları olarak tanımlanabilir.
Video Pazarlaması Yapın
Dünyanı her yerinde video içerikler yaygın bir şekilde izlenir. Ürünlerinde satışına yönelik videolar oluşturmak, satış hacminizi dramatik şekilde arttırabilir. Bunun için ürünlerinizle ilgili videolar çekerek genel örnekleme sunabilir veya Iraklı ithalatçıların ilgisini çekecek içerikler oluşturabilirsiniz. Her şekilde Irak’a ihracat hacminiz pozitif yönlü etkilenecek ve bu etki doğrudan bir SEO efekti de oluşturacaktır.
Basın Yayın Araçlarını Kullanın
Her ne kadar Irak; henüz yaygın medya araçlarını çok aktif şekilde kullanmıyor olsa da, bu ülkedeki vatandaşların izlediği online basın yayın araçları bulunmaktadır. Bu araçları kullanarak Irak’lı tüketicilerin ve ithalatçıların ilgisini çekebilir ve uzun vadede SEO etkisi de bulunan bir yaygın pazarlama çalışması yapabilirsiniz.
İnternet Reklamları
İnternet reklamları; bizim pazarlama stratejimiz içerisinde en son ve en az kullanılan yöntemdir. Biz daha çok organik pazarlama araçlarını tercih ediyoruz ki, bu modern internet teknolojileri içerisinde mümkün olabilen uygulamalardır. Örneğin, arama motoruna reklam verip, yüksek maliyetlerle ilk sırada para verdiğiniz sürece görüntülenmektense, SEO yaparak, daha düşük maliyetlerle sınırsız görüntülenme tıklanma daha doğru bir tercihtir. Ancak elbette belli dönemlerde bu yönteme de başvurulabilir.
Sonuç olarak Irak’a ihracat; günümüz teknoloji koşullarında, eskiye göre daha kolay ve daha az maliyetli biçimde yapılabilir. Hatta artık hacmin eskiden çok daha yüksek olabilmesi için elimizde bir çok araç vardır demek de doğru olur.
Dijital pazarlama ile Irak’a ihracat yapmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Arap coğrafyasında pek çok ülkeye ihracat pazarlaması desteği veriyor, bu ülkelerdeki insanların ihtiyaçlarını karşılarken, ülkemizdeki üretici, ihracatçı ve dolayısıyla ülke ekonomisinin faydasına işlemler gerçekleştiriyoruz.
Süreçlerimiz testi yapılmış ve sürekli ar-ge ye tabi tutulan işlemler olup, Irak’a ürün satışı için ihtiyacınız olan tüm protokollere sahiptir. Bizimle dilediğiniz zaman iletişime geçerek, kapsamlı uzman desteği alabilir, hiç ihracat yapmıyor olsanız dahi, bu büyük pastadan payınızı almak üzere yola çıkabilirsiniz.
Ömer Yoluk
İlgili Yazılar
Gürcistan’a İhracat Nasıl Yapılır?
Üreticileri için ihracat; hayati öneme sahip bir tacir etkinliktir. Sahip olduğu lojistik imkanlardan dolayı Gürcistan'a ihracat nasıl yapılır? Sorusu ise son zamanlarda sıkça sorulan soruların başında yer...