Joomla SEO nasıl yapılır konusu, özellikle wordpress sistemine alternatif olarak tercih edilen Joomla siteler için önemlidir. Ülkemizde kullanılan pek çok içerik yönetim sistemi vardır ve Joomla’da bunlardan biridir. Hatta son yıllarda ülkemizde oldukça kullanılmaya ve tercih edilmeye başlamıştır. Portal siteleri söz konusu olduğunda özellikle Joomla öne çıkan bir içerik yönetim sistemidir. SEO ile desteklenen Joomla, arama motorlarında büyük başarı elde edebilir. Özellikle sonradan eklenen bazı eklentiler sayesinde Joomla’nın SEO kabiliyetini artırır.
Joomla Nedir?
Joomla, kullanışlı yapısıyla dikkatleri üzerine çekmektedir. SEO açısından optimize durumu iyileştirilirse olumlu sonuçlar vermektedir. Sektörel sitelerin Joomla sistemini kullanması, Joomla SEO nasıl yapılır sorusunu gündeme getirmiştir. Bu yazı bu sorunun cevabı olacak şekilde hazırlanmıştır.
Öncelikli olarak sitenin gidişatı hakkında fikir edinebileceğiniz araçları kullanmanızda yarar bulunmaktadır. Bu araçlar şu şekilde listelenebilir.
- Google Search Console
- Google+ Hesabı
- Google Analytics
- Bing Webmaster Aracı
Joomla SEO Eklentileri
Joomla SEO eklentileri sayesinde SEO çalışmaları başarılı bir şekilde yapılabilir. Bu sebeple SEO çalışmaları yapmanıza olanak sağlayan eklentilerin incelenmesi gerekir. Bu eklentiler;
Sh404Sef Modülü
ilk olarak bu modülü kullanarak site kontrolünü elinizde tutabilirsiniz. Bu eklenti sayesinde şu işlemleri yapabilirsiniz.
- URL yapısını SEO’ya uyumlu hale getirebilirsiniz.
- Bütün sayfalara farklı şekillerde olarak title, meta ve description girebilirsiniz.
- 404 hata sayfası görünümünü düzenleyebilirsiniz.
- 301 yönlendirme işlemlerini daha kolay ve rahat bir şekilde yapabilirsiniz.
Xmap Modülü
Joomla sisteminde site haritalarını Xmap modülünü kullanarak rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. SEO açısından içeriklerinizi 500 kelime ve üstü olacak şekilde hazırlarsanız bu işlem arama motoru tarafından olumlu bir işlem olarak algılanacaktır. Xmap modülü kullanımı aşağıdaki gibidir;
- Öncelikle eklentiyi indirin.
- Daha sonra admin bölümünde yer alan Eklenti Yöneticisi kısmından ilgili dosyayı seçerek eklentiyi kurun.
- Başlık: Sitemap, Durum: Yayınlanmış, Erişim: Genel olacak şekilde ayarlamalarınızı yapın.
- Son olarak kaydet butonuna tıklayın ve site haritanız bu aşamada oluşmuş olacaktır.
Joomla Sistemi Kullanan Siteler İçin SEO Önerileri
Joomla siteleri için SEO uygulanmak istendiğinde bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. genel olarak dikkat edilmesi gerekenler veya da bu tip siteler için öneriler şöyledir;
1) Joomla İletişim Bölümünü Optimize Etmelisiniz
İletişim bölümünü optimize ederek şu bilgilere yer verebilirsiniz.
Firma adı
Adres
İletişim Numaraları
Google adres haritası
2) Hizmetlerinizi Tek Sayfada Toplamayı Denemeyin
Genellikle firmalar internet sitelerinde hizmetlerini tek sayfada toplamaktadır. Bu büyük bir hatadır. Joomla SEO sistemi açısından zengin bir şekilde özgün içerikler hazırlamanız bu durumda oldukça faydalı bir işlem olacaktır. Her hizmet için ayrı ayrı sayfalar oluşturmanız ayrı bir görüntü ve prestij sağlayacaktır.
3) Site Açılış Hızı
Site hızının iki saniye ve daha altındaki saniyelerde açılması gerekmektedir. Eğer siteniz daha yüksek saniyelerde açılıyor ise bu SEO açısından olumsuz bir durumdur. GtMetrix test aracını kullanarak site açılış hızınızı test edebilir, ilgili değişiklikleri yapabilirsiniz. Bütün gereken işlemleri yaptıktan sonra başka araçları kullanarak tekrar test edebilir, aradaki farkı görebilirsiniz.
4) Yinelenen İçeriklere Dikkat Edin
Yinelenen içerikler, optimizasyon açısından oldukça kötü bir durumu ifade eder. Bu nedenle içerik tekrarlarına dikkat etmeniz gerekmekte ve ilgili değişiklikleri yapmanız gerekmektedir. SEOmoz programı bu konuda en iyi program olsa da ücretli olduğundan dolayı pek fazla tercih edilmemektedir. Plagspotter aracı ücretsizdir. Bu sayede tekrarlanan içerikleri rahatlıkla görebilir, değişiklikleri yapabilirsiniz.
5) Başlıklara H1 Etiketi Kullanın
Tüm içeriklerin başlıklarında H1 etiketi kullanmaya gayret edin. Eğer aksi bir durum söz konusu ise gereken değişiklikleri yapın. H1 etiketi, sayfa içeriği hakkında bilgi vermektedir ve bu etiket Google tarafından önemsenmektedir. H2, H3, H4 etiketlerini de kullanmanız, mükemmel bir durumu ifade ederek gereken hiyerarşiye önem verdiğinizi gösterecektir. Navigasyon menüler koymanız da hiyerarşi açısından önemli bir faktördür.
Joomla SEO Ayarları
Joomla SEO ayarları yapılmak istendiğinde sırasıyla aşağıda yer alan işlem adımları veya da düzenlemeler yapılır. Bu çalışmalar;
- Site Adı: Site adının kısa tutulması gerekmektedir. Kısa site adları size fayda sağlar. Anahtar kelimelere de yer vermeniz, ekstra sağlıklı bir durumu ifade etmektedir.
- Site Meta Açıklaması: Açıklamalar içerisinde anahtar kelimelerinizi kullanmanız gerekmektedir. Yalın ve sade bir şekilde yazılmalıdır.
- Site Meta Anahtarlar: Bu alana gireceğiniz kelime sayısı beş ya da altı ile sınırlandırılmalıdır.
- Sağlıklı URL Yapısı: Link yapılarının sağlıklı bir şekilde oluşturulması gerekmektedir. Başlıklarda bulunan boşluk karakterlerinin arasında tire koyarak bu durumu gerçekleştirebilirsiniz.
Joomla SEO yapmak isteyenler, yukarıda belirttiğimiz detaylara dikkat ederek veya da bu alanda hizmet sunan profesyonel kişilerle çalışarak, Joomla sitelerini arama motorlarında üst sıralara çıkarabilecektir.
Sıkça Sorulan Sorular
Joomla siteleri için en iyi 5 SEO eklentisi nedir?
Joomla siteleri için SEO çalışması yapılmak istendiğinde kullanılabilecek çok etkili ve başarılı SEO eklentileri vardır. Bu eklentiler;
- Sh404SEF
- EFSEO / Easy Frontend SEO
- JoomSEF
- Tag Meta
- SEO Simple
Joomla siteleri için SEO çalışmaları neden önemlidir?
Joomla siteleri aynı wordpress siteleri gibi SEO çalışmalarına ihtiyaç duyar. SEO tamamen bir web sitesinin arama motorlarında üst sıralara çıkması için yapılan işlemleri içerir. Joomla siteleri söz konusu olduğunda da SEO çalışmaları büyük önem taşır.
Joomla SEO çalışmaları nasıl yapılabilir?
Joomla SEO çalışmaları hem eklentiler hem de genel olarak standart SEO çalışmaları ile birlikte yapılır. Bu konuda da yine dijital pazarlama ajanslarından destek alınabilir.
Kaynakça:
https://www.joomlashine.com/blog/joomla-seo-optimization-guide.html