Katar’a satış yapmak istiyorum, Katar’a ihracat yapmak istiyorum, Katar’a ürün göndermek istiyorum; bunu nasıl yaparım diyorsanız bu yazıyı okumaya devam edin. Katar’a ihracat yapabilmek için neler yapmalısınız? Hangi pazarlama araçlarını kullanarak Arap müşteri bulabilir, B2C ve B2B ihracat yapabilirsiniz bu yazımızda sizlerle deneyimlerimizi paylaşıyoruz.
Katar’a ihracat nasıl yapılır sorusuna cevap vermeden önce, Katar’a neden ihracat yapılmalı sorusunu irdeleyelim. Ülkenin ekonomik büyüklüğünü dikkate alacak olursak bu oldukça faydalı bir girişim gibi görünüyor. Her yıl Katar ve Türkiye arasında 2.5 ila 2 milyar dolar civarında bir ekonomik hacim söz konusu. Ülkenin potansiyeli dikkate alındığında bu rakamın misli ile yüksek olabileceği tahmin ediliyor.
Dünyanın en küçük ülkelerinden birisi olmasının yanında, kişi başı milli gelir seviyesi en yüksek ülkelerinin başında gelen Katar’a mal nasıl satılır? Sorusu ülkemizde son zamanlarda sıkça sorulur. Müslüman bir ülke olmasından ötürü, pek çok ürünümüzü ihraç edebildiğimiz ülkenin, Türkiye’ye bakışı da son derce pozitif. Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’dan farklı olarak Türkiye’ye ağır koşullar sunulmuyor ve standartlar bakımından ülkemiz ile Katar arasında sorun söz konusu değil.
Katar’a Mikro İhracat Nasıl Yapılır?
Mikro ihracat; çoğunlukla B2C olarak gerçekleşen, küçük miktarlarda ve fiyatlarda gerçekleşen ihracat türü olarak tanımlanır. Ülkemiz vergi usul kanunu ve gümrük kanunu çerçevesinde Katar’a 150Kg ağırlığına kadar gerçekleşen ve 7.500 Euro sınırını aşmayan ürünlerin satışı KDV iadesi protokolüne bağlıdır. Bu ürünlerin satışı için ciddi gümrük prosedürleri gerekmez ve işlemler hızlı bir şekilde gerçekleşir.
Örneğin; bir web sitesi üzerinden Katar’da yaşayan herhangi birisine, gıda ürünleri ihracatı, giyim ürünleri ihracatı, elektrikli eşyalar veya elektronik ihracatı gibi ticari faaliyetleri gerçekleştirebilirsiniz. Katar tarafında da ürünlerin satın alınmasında ağır vergi yaptırımları uygulanmıyor olduğundan, ürünleriniz buradaki alıcılar için son derece cazip olacaktır. Kaldı ki, ülkenin coğrafi olarak bize yakın oluşu, nakliye sürecinin kısalmasını sağladığından, Katarlılar kendi ülkelerinden ürün alır gibi bizim ürünlerimizi satın alabilmektedir.
Katar’a Nasıl Ürün Satarım?
Katar’a ürün satabilmeniz için en etkili yöntem e-ticaret veya bu boyutu ile e-ihracattır. Son derece yüksek gelir seviyesine sahip ülkede elektronik cihazların kullanımı da oldukça yaygın olduğundan, tüketim alışkanlıkları da dijital dünya üzerinde şekillenir. Katar çok küçük bir ülke olduğundan, hemen her ihtiyacını diğer ülkelerden karşılar. Bu anlamda bu ülke esasında Türk sanayici ve iş insanları için oldukça cazip bir pazardır. Bu ülkede yaşayan müşterilere erişerek, kolaylaştırılan gümrük prosedürünün de yardımıyla kolayca ürünlerin satışının yapılması mümkündür.
Uluslar arası taşımacılık yetki belgesi bulunan taşımacılık firmaları ile mikro ihracat sözleşmeleri yaparak, Katar’a 150Kg’ın ve 7500 Euro’nun altında ürünleri elektronik gümrük beyanı yaprak gönderebilirsiniz. Bu beyan ile işlemleriniz dakikalar içerisinde gerçekleşecek, ticari faturanız ve ATR belgenizle birlikte ürünlerinizi siparişin verildiği gün dahi yola çıkarabileceksiniz. Ancak bunun için elbette Ticaret Bakanlığının elektronik ticaret gümrük beyannamesi alt yapısına kayıt yaptırmanız gerekir. Sürecin sonrasında ürünlerinizin KDV tutarlarını matrahtan düşebilir ve KDV’siz fatura keserek ürünleri gönderebilirsiniz. Bunun yanında ihracatı teşvik yasası kapsamında, KDV iadesi de alabilirsiniz. Bu konuda daha detaylı bilgiyi mali müşavirinizden edinebilir veya gümrük müşavirliği firmaları ile konunun detaylarını konuşabilirsiniz. Belirttiğimiz mikro ihracat sınırları dahilinde gümrük müşavirliği ihtiyacınız olmasa da, daha büyük satışlar için gümrükleme işlemleri yapılırken bu hizmete ihtiyacınız olacaktır.
Katar’a Ne Satılabilir?
Katar ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2020 yılında 1.5 Milyar Dolar üzerine çıktı. Son yıllarda iki ülke arasında gelişen stratejik ortaklıkla birlikte Katar’a yönelik pazarlama faaliyeti yürüten sektör ve firma sayısında büyük bir artış görüldü.
Dünyadaki kişi başına milli geliri en yüksek ülkelerden biri olan Katar’a sizler de markanızı ulaştırmak istiyorsanız satabileceğiniz ürünlerden kısaca bahsedeceğiz;
Kimya Maddeleri ve Mamulleri
Katar ile Türkiye arasında gerçekleşen ticarette en çok pay alan sektörlerden biri Kimya sektörü oluyor. Ülkemizden Katar’a kimya maddeleri ve mamulleri en çok satılan ürün grubu arasında yer alıyor.
Hazır Giyim ve Konfeksiyon
Katar’da son yıllarda büyük ve orta ölçekli Türk hazır giyim markaları yoğun olarak tercih edilmeye başladı. Erkek giyim, kadın giyim, çocuk giyim, iç giyim gibi birçok alanda istediğiniz ürünleri Katar’a satmak için girişimde bulunabilirsiniz.
Elektronik Ürünler
Türkiye’den Katar’a elektronik ürünler de son yıllarda yoğun olarak satılmaya başladı. Yerli markalar tarafından geliştirilen elektronik ürünler Katar’da büyük ilgi görüyor. Bunun için çok küçük elektronik aletler satabileceğiniz gibi büyük ürünler de kullanmaya başlayabilirsiniz.
Mobilya ve Orman Ürünleri
Son 2-3 yılda Katar’a en çok satılan ürünler arasında mobilya ve orman ürünleri geliyor. Katar halkında refah seviyesi yüksek olduğu için mobilya sektöründe birçok firma ülkede ciddi derecede faaliyet göstermektedir.
Gıda Ürünleri
Katar’da 2020 yılında özellikle devlet politikası olarak Türk malı gıda ürünlerinin alınmasına yönelik önemli kampanyalar düzenlendi. Süt ürünleri, konserve, hububat, bakliyat, yağlı tohum mamulleri gibi birçok ürün grubunu bu ülkeye yollayabilirsiniz.
Savunma ve Havacılık Sanayi Ürünleri
Türkiye’de son yıllarda savunma ve havacılık sanayii ürünleri satışı ortalama 20 kat arttı. Bu yüzden bu alanda faaliyet gösteren işletmeler Katar’ı hem devlet hem de özel sektör nezdinde önemli bir Pazar olarak değerlendirebilirler.
Makine ve Makine Parçaları
Katar’a satılabilecek ürün grupları arasında makine ve makine parçaları da geliyor. Türkiye’de tekstil, sanayi ve birçok endüstri koluna ait üretimde kullanılan makineleri ve yedek parçalarını göndererek ciddi miktarda paralar kazanabilirsiniz.
Katar’a En Çok Hangi Ürünleri Gönderiyoruz?
Katar’ın toplam ithalatı ( kaynak:https://ihracatradari.com/imports/katar )
Türkiye ile Katar arasında neredeyse tüm ürünlerin satışı gerçekleşir. Türkiye, hali hazırda dünyanın kendine yetebilen nadir ülkelerinden birisi olduğu için, Katar’ın ihtiyaçlarının hemen hepsini karşılayabilmektedir. Bu kapsamda her yıl değişen ve artan hacimlerde ihracat gerçekleşir. Bu ihracat kalemleri sırasıyla, başlıca;
- Kimya sanayi ürünleri
- İlaç ve kozmetik
- Demir – Çelik Ürünleri ve ham metaller
- Savunma Sanayi Ürünleri
- Hazır giyim
- Mobilya
- Kuru gıda ürünleri (bakliyat, hububat vb.)
- Paketlenmiş gıda ürünleri
- Makine ve makine yedek parçaları
- Makine ve teknoloji donanımları aksesuarları
- İklimlendirme sanayi ürünleri (havalandırma, klima vb.)
- Otomotiv Sanayi ürünleri
- Maden Ürünleri
- Yaş gıda ürünleri (meyve, sebze vb.)
- Kuru meyve ve kuruyemiş
- Tütün
- Madencilik ürünleri
- Ev Tekstili
Gibi sektörler yer alır. Hizmet ihracı boyutunda ise ülkemiz ile Katar arasında yoğun bir sağlık turizmi ortamı söz konusudur.
Katar’a hangi ürünlerin ihracatı yapılamaz
Katar; belli ürünleri, dünyanın diğer her ülkesinde olduğu gibi kesinlikle ihraç edilemez ürünler listesine alırken, bir grup ürünü ise kısıtlı ürünler listesinde tutar. Kısıtlı ürünler belli kurallara uymak kaydıyla satılabilirken, yasaklı ürünlerin satışı çoğunlukla imkansız olmakla birlikte, kamu otoritesinin en yüksek düzeyde izni ile çok karmaşık bir süreç takip edilerek ihraç edilmesi yine de mümkündür.
Kısıtlı ürünlerin kısıtlanma sebebi ürünlerin nakliyesi sırasında çıkabilecek sorunlar ve genel kurallar bakımından riskleri olarak tanımlanır. Yasaklı ürünler ise kontrole tabi olması şart olan ürünlerdir. Sağlık risklerinin yanı sıra ulusal politikalar da bu ürünlerin satışına engel olmakta ve ciddi prosedürleri gerektirmektedir.
Doğrudan satışı yapılamayan Kısıtlı Ürünler Hangileridir?
- Alkol
- Canlı Hayvan
- Asit ihtiva eden kimyasal ürünler
- Altın, elmas vb. değerli madenler
- Sanat Eserleri
- Mobil iletişim araçları
- Pil ve diğer bataryalar
- Kesici ve delici aletler
- Tarım ürünleri
Burada belirtilen tarım ürünleri, yaş meyve sebze ürünlerini kapsar ki, bu ürünlerin satışında hemen her ülke için farklı gümrük protokolleri ve standartlar söz konusudur. Ürünlerin insan sağlığına etkisi olmadığı ispatlandığı takdirde satışında herhangi bir sorun yoktur.
Katar’a satışı yasak olan ürünler hangileridir?
Katar’a satışı yasak ürünler listesinde yer alan ürün ve ürün grupları, asla satılamaz, bu ürünlerin Katar’a ihracatı yapılamaz demek doğru değildir. Esasında bu ürünler de gerekli kamusal protokoller izlenerek satılabilir. Ancak bu ürünlerin mikro ihracata konu olamayacağını söylemek doğru olacaktır.
- Ateşli silahlar
- Savunma sanayi araçları ve diğer savunma sanayi ürünleri
- Her Türlü taktik donanım
- Radyoaktif özelliği bulunan ürünleri
- Biyolojik risk grubunda yer alan ürünler
- Seyrek patlayıcı madenler
- Patlayıcı özelliği olan kimyasal ürünler
- Motorlar ve motorlu taşıtlar
- Tıbbi cihazlar
- Her türlü ilaç
- Tütün ve türün mamulleri
- Basınçlı cihaz ve ürünler
- 100MW ve üzeri taşıyıcı araçlar
Bu grupta yer alan ürünlerin satışı için elektronik ihracat beyanı yeterli değildir. Bu ürünlerin satışı için karşı tarafın izni gerekir ki, bu grupta yer alan örneğin patlayıcılar ve savunma sanayi ürünleri Katar kamu otoritesinin en yüksek makamı tarafından girişine izin verilen ürünlerdir.
Katar’da nasıl müşteri bulunur?
Katar’da müşteri bulmak veya kısaca Arap müşteri bulmak söz konusu olduğunda coğrafyaya hakim olmak zorunluluğunun olduğunu düşünürüz. Bu ülkede fiziki bir bağlantının olması ve burada geleneksel pazarlama faaliyetleri yapmamız gerektiği şeklinde bir algı aslında artık geçerliliğini yitirmiş durumdadır. Katar’a ihracat yapabilmek için artık yalnızca dijital pazarlama araçları yeterlidir ki, çok daha ekonomik biçimde, çok geniş kitlelere bu araçlarla erişebilirsiniz.
Kimi kaynaklar, bunu yapabilmek için herhangi bir e-ticaret veya e-ihracat platformuna sahip olmanın yeterli olacağını iddia eder. Ancak sahip olacağınız satış araçları, ürünleri müşteriye ulaştırmak için yeterli değildir. Zira bu ürünü üretiyor olmaktan farklı olmayacaktır. Dükkanınızın olması, ürünleri otomatik olarak satacağınız anlamına gelmez. Bu nedenle müşteriye ulaşmalı ve onların sizi talep etmesini sağlamalısınız.
Katar’a E-ihracat nasıl yapılır?
İhracat genel olarak, eski yöntemler dikkate alındığında çok karmaşık bir iştir. Karşı ülkedeki aracılara ulaşmalı ve ürünlerin blok biçimde satışı içi ciddi bağlantılar kurmalısınız. Oysa günümüzde aracı firma, toptancı veya bayi gibi aracılara; en azından mikro ihracat söz konusu olduğunda ihtiyacınız yoktur. Doğrudan tüketiciye ürünlerinizi ulaştırabilmeniz mümkündür. Kısıtlı ve yasaklı ürünler arasında yer almayan ürünlerinizi, talep eden herkese kolayca ulaştırabilirsiniz. Ancak belirttiğimiz gibi bunun için müşterinin talep etmesini sağlamanız gerekir.
Pekiyi Katar’da müşteri nasıl bulunur?
Aslında dijital pazarlama araçlarını kullanarak siz müşteriyi bulmazsınız, onlar sizi bulur. Günümüzde hemen herkesin kullanmakta olduğu mobil iletişim araçları ve bilgi teknolojisi araçları, tüm ihtiyaçların online olarak aranması sonucunu ortaya koymaktadır. Katar’da yer alan son tüketici veya aracı firmalar da tedarik karşılama süreçlerini yine bu şekilde yaparlar.
Örneğin; Katarlı bir gıda toptancısı, Zeytinyağı tedarik etmek istediğinde, Google araması yaparak çoğunlukla kendi dilinde listelenen uygun sonuçları tıklar ve ilgili satıcıya ulaşır, aynı durum son tüketici için de geçerlidir. Pekiyi siz neden listelenen bu satıcılar içerisinde yer almıyorsunuz?
Katara’a ihracat yapabilmek için dijital pazarlama araçları
Dijital pazarlama,; geleneksel pazarlamanın dijital ortam yani internet kullanılarak gerçekleştirilen boyutudur. Geleneksel pazarlamaya göre son derece ekonomiktir ve fiziksel olarak pazarlama yapma gereksinimini neredeyse bütünüyle ortadan kaldırdığı için ciddi bir operasyonel kolaylık sağlar. Dijital satış ve pazarlama araçları;
- Web siteleri (e-ticaret, e-ihracat altyapıları)
- SEO (Arama motoru optimizasyonu)
- Sosyal Medya Platformları
- Video Paylaşım Platformları
- Online Basın Yayın Araçları
- Forum ve bloglar
- İnternet reklamları
Şeklinde kısaca özetlenebilir. Bunun yanında bir çok farklı uygulama tercih edilen pazarlama stratejisi içerisine dahil edilebilir.
Satış araçlarının kurulması
Web sitenizi Arapça olarak hazırlamalı ve kullanıcı dostu olarak hazırladığınız siteyi arama motorlarına uyumlu hale getirmelisiniz. Bunun için profesyonel bir ekibi tercih etmenizin gerekliliğinin altını çizmek gerekir. Zira sektörde satışı yapılan platformlar seo uyumlu olmayabilir ve sizin gereksinimlerinizi karşılamayabilir. Bu nedenle nitelikli platformları tercih etmeniz elzemdir. E-iracat için hazırlanan, hazır modülleri kullanabileceğiniz gibi, kendi özgün kodlama altyapınızı da oluşturabilirsiniz.
Bu noktada pazarlama yapacağınız sitenin mutlaka e-ticaret altyapısına sahip olmasının gerekmediğini belirtmek gerekir. Online platformları sadece pazarlama için kullanabilir, satış uygulamalarını geleneksel yöntemlerle yapabilirsiniz. Özellikle büyük hacimli ihracat durumlarında dijital pazarlama, müşteri bulmasını oldukça kolaylaştıracaktır.
SEO Yapın
Uluslar arası satışlar için arama motoru optimizasyonu uygulamalarının yine uluslar arası standartlarda yapılması gereklidir. Uluslar arası Seo veya ihracat Seo uygulamaları,; oldukça komplike uygulamalardır ve uzmanlar tarafından yapılır. Sitenizin Katar’da yapılacak aramalarda ilk sıralarda yer alması; dijital pazarlama boyutunda sahip olabileceğiniz en önemli avantajdır ki, bu sayede milyonlarca insana ulaşmanız mümkündür. Ayrıca bu uygulamalar tıklama başına maliyet de gerektirmez. Bu sayede son derece uygun fiyatlarla efektif pazarlama yapabilmeniz mümkün olacaktır.
Sosyal Medyadan Faydalanın
Dünyanın her ülkesinde sosyal medya etkin bir şekilde kullanılır. Katar’da da Facebook, Instagram, Twitter gibi platformlar yoğun biçimde kullanılır ve anlık olarak bu platformlarda müşteri etkileşimi elde edebilmek mümkündür. B2B ihracat durumunda ise Likedin gibi profesyonellerin kullandığı platformları tercih edebilirsiniz. Reklamlar dışında sosyal medya etkinlikleri sadece sosyal medya yönetimi maliyetlerine tabidir, bunun dışında bir maliyeti yoktur.
Video Pazarlama Yapın
Günümüzde Youtube gibi platformlar en çok kullanılan online araçlardır. Burada ürün ve hizmetlerinizi Arapça olarak video biçiminde duyurmanız, hem marka imajınız bakımından, hem de dönüşüm elde etmeniz bakımından son derece önemlidir.
Basın yayın platformlarında yer alın
Basın-yayın dijital dünyaya taşınmış olmakla birlikte, hala en etkili pazarlama aracıdır. Burada yapacağınız yayınların çok önemli etkileri vardır. Bilhassa marka bilincinin yerleşmesi ve tutundurma faaliyetlerinde basın bültenleri ve çeşitli platformlarda sizin hakkınızda yayınların yapılması son derece önemlidir.
Forum ve Blog Tanıtımları
Google; son yıllarda yaygın biçimde istismar edilmesinden ötürü forum ve bloglarda yapılan yayınları kısıtladı. Bu bakımdan bu platformlarda çok dikkatli yayın yapılmalıdır. Bazı forum ve bloglardan gelen bağlantılar sizin için negatif etki bile oluşturabilir. Bu nedenle, bu platformlarda yapılan yayınların profesyoneller tarafından yapıldığından emin olmanız gerekir. Etkisi çok yüksek olmamakla birlikte, ciddi zararları olabilen uygulamalar gerçekleştirmemeniz SEO bakımından çok önemlidir.
İnternet Reklamları
İnternet reklamları, yoğun biçimde tercih edilen uygulamalardır. Adsense, sosyal medya reklamları ve diğer platformlarda yapılan reklamlar, ürünlerinizi Katar’a ihraç edebilmeniz için işe yarayabilir. Ancak bu yöntem pahalı ve sınırlı bir yöntemdir. Tıklama başına maliyetler uluslar arası işlemler söz konusu olduğunda günlük 4 haneli rakamları bulabilir ki, bu pazarlama işlemlerinin başarısızlığı anlamına gelecektir.
Pazarlama yaparken, en uygun fiyatla en yüksek efekt politikasını tercih etmelisiniz. Bunun için uzman dijital pazarlama firmaları ile iletişime geçmeli, özellikle uluslar arası ticaret, yani ihracat pazarlaması söz konusu olduğunda, bu alanda deneyim sahibi ekipleri tercih etmelisiniz.
Sonuç olarak bu yöntemleri kullanarak Katar’a ve dilediğiniz herhangi bir ülkeye ihracat yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken; şimdi karar vermek ve harekete geçmektir. Dünya parmaklarınızın ucunda, şimdi başlayın hem kendi gelirlerinize, hem de ülkemizin ihracat gelirlerine pozitif katkı sağlayın.
Kaynakça:
- http://www.turkishtimedergi.com/sponsorlu/qnb-finansbank/kendisi-kucuk-ekonomisi-buyuk-ulke-katar/
- https://ticaret.gov.tr/data/5b887e6813b87615b0eea9ca/61a3edd0b5ed69f79b2091887a92a22e.pdf
- https://www.allianceexperts.com/en/knowledge/countries/africa/exports-to-qatar/
merhaba, büyük abim katar’da çalışıyor ve bağlantı kurabilir ama katar’a ne satabilirim bilmiyorum bu konuda yardımcı olur musunuz ?
Merhaba, mail attım.