Kurumsal içerik pazarlama marka bilinirliği oluşturmak, mevcut müşterileri tutmak, potansiyel müşterileri yakalayıp kalıcılığı sağlamak ve satışları arttırmak için içerik dağıtımı etrafında toplanan stratejilerdir. Markalar ve işletmeler bu tip çalışmalar daha fazla tanınırlık ve satış potansiyeli yarattığından oldukça önemlidir.
Kurumsal İçerik Pazarlama Nedir?
B2B içerik pazarlama olarak da adlandırılan bu pazarlama türü, var olan müşterileri tutarken hedef müşterileri çekmek, tutmak ve potansiyel müşteriler oluşturmak için değerli içerikler üretme ve dağıtma stratejileri bütünüdür. Kurumsal markalar; müşterilerinin problemlerini çözerken bir yandan da müşterilerini bilgilendirmek, onlara ilham vermek ve olası alıcıları tutmak için çeşitli içerik formatları üzerine odaklanırlar. Kurumsal içerik pazarlamanın amacı müşterilerinin zihinlerine empati kaynaklı güven aşılamaktır. Amerika merkezli İçerik Pazarlama Enstitüsü’nün yaptığı araştırmaya göre kurumsal pazarlamacılar, içerik pazarlamasını; marka bilinirliği oluşturmak, müşterilerini eğitmek ve güven inşa etmek için kullanırlar.
Kurumsal İçerik Pazarlama İçin 5 Format
İçerik oluşturmak içerik pazarlamanın iki temel sütunundan biridir. Bu bölümde kurumsal içerik pazarlama için tercih edilen 5 formata bakacağız.
Blog
SEO getirilerinden dolayı blog paylaşımları kurumsal içerik oluşturmanın temel taşıdır. Bu içerikler aynı zamanda birincil içerik dağıtım kanalını da ikiye katlar. Konuya ve derinliğine bağlı olarak 500 ila 4000 kelime arasında oluşabilir. Blog makaleleri piramidin en üstündeki müşteriye ulaşmak için harika bir kaynaktır.
Bilgi Grafiği
Bilgi grafikleri; metni, veriyi ve bilgiyi görsel bir formatta birleştirir. Bu grafikler temel olarak diyagramlar, tablolar, ikonlar, resimler, diğer görsel elementler ve kavrama reklamları olan mesajları ileten metinler üzerine kuruludur. Karşılaştırma yapmak, genel bir bakış sağlamak, trendleri göstermek, süreci ve iş akışını açıklamak için kullanılabilir.
Geçiş İçeriği
“Gated Content” olarak bilinen geçiş içerikleri, kullanıcıların içeriğe ulaşmak için bazı detayları doldurmaları gerektiği içerik türüdür. Bu içerikler, potansiyel müşteriler oluşturur ve onları piramidin sonraki aşamasına hazırlar. Bu iki unsur kurumsal içerik pazarlama stratejisinin temel parçasıdır. Bu içerikler; e-kitaplar, duvar kağıtlar, durum ve başarı hikayeleri, alıcı rehberleri, web seminerleri, özel kurslar ve ürün gösterimleri olabilir.
Video
Videolar pazarlama için yükselişte olan bir formattır. Kurumsal markalar videoları; nasıl yapılır-markalı ve açıklayıcı videolar oluşturmak, influencer pazarlama, ürün gösterimi, etkinlik kapsamları gibi amaçlarla kullanırlar. Aynı zamanda web seminerleri, canlı video, geçici video içerikleri, farklı içerik tüketim tercihleri sağlamak için kullanılır.
Podcast
Podcast olarak adlandırılan bu içerik pazarlama formatı, kullanıcıların bilgilendirilmesi için bölümler halinde yayınlanan ses içerikleridir. Bu içerikleri dağıtan platformlarının ve hizmet verenlerin çoğalması podcastlerin büyümesini sağladı.
Kurumsal İçerik Pazarlamanın Dağıtım Kanalları Nelerdir?
İçerik dağıtımı, başarılı bir içerik pazarlama stratejisinin ikinci temel sütunudur. Oluşturulan içeriklerin hedef kitleye ulaşması için farklı medya kanalları aracılığıyla desteklenmesi gerekir. Bu bölümde kurumsal içerik pazarlama için dağıtım kanallarından bahsediyoruz.
Markanın Sahibi Olduğu Medya Kanalları
Bu kanal, dört başlık altında incelenebilir.
İnternet Sitesi
Markanın resmî web sitesi ya da blog sitesi içerikler için ana bir merkezdir. İçerik pazarlama stratejisinin merkezinde oturur ve markanın sesi olur. İçeriklere ev sahipliği yapmasının yanı sıra şirket duyurularını da barındırır.
Mobil Uygulama
Farklı amaçlarla da kullanılabilseler de genelde mobil uygulamalar şirketin web sitesinin mobil hali şeklinde kullanılıyor.
E-Posta Pazarlama
Büyük ölçekli eposta abonesi toplamak oldukça zor olabilir. Ancak bu çabaya fazlasıyla değecektir. Kurumsal işletmelerin yüzde 59’u eposta pazarlamasının gelir elde etmek için en etkili kanal olduğunu kabul ediyor. Epostalar içerik dağıtımı, güncelleme gönderimi ve teklif sağlamak için kullanılabilir.
Forum
Marka müşterileri arasında ve markayla etkileşim oluşturmak için forumlar kullanılabilir. Bu forumlar SSS cevaplamak, tartışma başlatmak ve niş alandaki uzmanları tartışmaya davet etmek için kullanılabilir.
Kazanılan ve Paylaşılan Medya Kanalları
Kazanılan medyadan kasıt yayıncılar, bloggerlar, gazeteciler ya da müşteriler gibi üçüncü-parti oluşumların paylaştıkları içeriklerdir. Bu kanal, kampanya viral olduğunda ya da ürün ağızdan ağıza bir yolla satıldığı zaman gerçekleşir. Bu kanalda çaba söz konusu olduğu için markaların herhangi bir ödeme yapmaları söz konusu değildir. Kazanılmış medya şunlardan oluşur:
Misafir Yazarlık
Misafir blogculuk marka ile ilgili sahip olunandan farklı bir blog üzerinde içerik yayınlanması suretiyle gerçekleştirilir.
Marka İş birliği
Kurumsal markalar, aynı hedef kitleye içerik oluşturmak için tamamlayıcı tekliflerle kaynaklarında fon oluşturabilirler. Bu iş birliği; bir e-kitap, araştırma ya da web semineri olabilir.
Marka Eş Anlamlılığı
Bu durum bir marka isminin müşterileri tarafından isim, sıfat veya fiil olarak kullanılmasıdır. Örneğin arama motoru olan Google üzerinden bir arama yapmak için “Googlamak” tabiri kullanılıyor.
Sosyal Medya
Paylaşılan medya kanalı olarak kabul edilen sosyal medya platformları içerik dağıtımı için oldukça faydalı bir kanal olarak yerini koruyor.
Satın Alınan Medya
Dağıtım aracı olan bu kanal, pazarlamacılara dijital kaynaklar üzerinde reklam alanları satın almalarına olanak sağlıyor. Temel olarak iki fiyatlandırma sistemi vardır. Biri tıklama başına maliyet, diğeri ise gösterim başına maliyet.
Arama Motoru Pazarlaması
Aranan anahtar kelimeyle ilgili arama sonuçlarında daha üst sıralarda çıkma için kullanılan reklam türüdür. Maliyet ve rekabet düşünüldüğünde küçük işletmeler için etkili bir içerik dağıtım kanalı olmayabilir.
Görüntülü Reklam
Görüntülü reklamlar aracılığıyla içerik tanıtımı yapmak için çeşitli web siteleri üzerinde reklam alanlarını satın alınmasıyla gerçekleşen kanaldır.
Sosyal Medya Reklamcılığı
Sosyal medya platformlarında ücretli içerikler oluşturulup hedef kitle ile paylaşılması sağlanabiliyor. Böylelikle daha geniş kitlelere ulaşmak mümkün hale geliyor.
Doğal Reklamcılık
Reklam algısından uzak bir şekilde yayınlandığı platform içeriği gibi görünen reklam türüdür. Bloglardaki Tavsiye Yazılar altındaki içerikler doğal reklamcılığa verilebilecek bir örnektir.
Influencer Pazarlama
Alanında tanınan bir kişinin sosyal medya aracılığıyla bir ürünün tanıtımını yaptığı reklam biçimidir. Ancak kurumsal içerik pazarlama için o kadar da yaygın kullanılan bir kanal değildir.
Kurumsal İçerik Pazarlama Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kurumsal içerik pazarlama yapmak istenildiğinde dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Bunlar;
- Hedef kitlenin ihtiyaçlarına yönelik içerikler oluşturulmalıdır.
- Sık olması şartıyla belli aralıklarla içerikler oluşturulmalıdır.
- Hedef kitlenin özelliğine göre en etkili dağıtım kanalı seçilmeli ve bu kanal üzerinden müşterilere ulaşılmalıdır.
- Potansiyel müşterileri kazanmanın yanında mevcut müşterileri tutmak da oldukça önemlidir. Bundan dolayı var olan müşterileri tutmaya yönelik kampanyalar düzenlemeli bunları içerik pazarlaması yoluyla ilgililere bildirmelidir.
- Sosyal medya etkin bir biçimde kullanılmalıdır.
- SEO çalışmalarına gereken önem gösterilmeli, arama sonuçlarında en üst sıralarda yer almak için gerekenler harfiyen uygulanmalıdır.
- İçerikler oluşturulurken sadece pazarlama boyutu düşünülmemeli aynı zamanda merak uyandıran bilgilendirici içeriklere de yer verilmelidir.
- Tüketiciler arasında marka bilinirliğini arttırmak öncelikli amaç olmalıdır.
- Gelir odaklı değil, fayda odaklı pazarlama stratejileri benimsenmelidir.
- Sahip olunan medya kanallarının yanı sıra satın alınan ve kazanılmış medya kanallarının da kullanımına büyük özen gösterilmelidir.
Kurumsal İçerik Pazarlama Örnekleri
İyi bir kurumsal içerik pazarlama yapılabilmesi için mutlaka daha önce yapılan önemli ve etkili çalışmalara göz atılması gerekir. Son olarak kurumsal içerik pazarlama örnekleri ile konuyu pekiştirerek yazımızı sonlandıralım.
Coca-Cola
Neredeyse tüm pazarlama stratejilerini etkin bir biçimde kullanan firma içerik pazarlama alanında da güzel bir örnek sergilemiş durumda. Coca-Cola Journey ile bunu sağlamayı başaran kola firması, içeriklerini tek bir çatı altında birleştirerek müşterilerine ulaşmayı hedefliyor.
Dove
Bir sabun markası olan Dove, sosyal medyayı çok aktif bir şekilde kullanarak aslında içerik pazarlamasının güzel bir örneğini ortaya sermiş oldu.
Sıkça Sorulan Sorular
İçerik pazarlamanın 4 temel amacı nedir?
İçerik pazarlama süreçlerinin 4 tane son derece önemli amacı bulunur. Marka farkındalığı, takipçilerle güven inşa etmek, müşteri bağlılığı ve olası müşterilerin ilgisini çekmek bu temel amaçlar arasında sayılır.
İçerik Pazarlaması stratejisi gerekli mi yoksa olmasa da olur mu?
İçerik pazarlama stratejisi, bu alanda başarı elde etmek isteyen tüm işletmeler ve markalar için zorunludur. Aksi durumda içerik pazarlaması konusunda yeterli başarı elde edilemez.
Kurumsal içerik pazarlama stratejisine sahip olmanın faydaları nelerdir?
Kurumsal içerik pazarlama stratejisine sahip olduğunuzda;
- Yapılan içerik pazarlama işlemleri daha etkilidir.
- Yer aldığınız sektörde oluşan meydan okumalara karşı çok daha sağlam bir duruş sergileyebilirsiniz.
- İçerik pazarlama stratejileri sosyal medya kanallarının çok daha etkili kullanılmasını sağlar.
Kaynakça:
https://rockcontent.com/blog/enterprise-content-strategy/
Ömer Yoluk
İlgili Yazılar
Kurumsal Pazarlama Nedir? Özellikleri Nelerdir? Stratejileri Nelerdir?
Kurumsal pazarlama, işletmeler için hayati derecede önem taşımaktadır. Kurumsal pazarlamanın içerisinde yalnızca pazarlama kavramı yer almamaktadır. Kurumsal iletişim, kurumsal satış gibi öğeler pazarlama...