Kurumsal iletişim; kurumsal yapıdaki firma ve kurumların şirket yapısı itibariyle belirli bir strateji belirleyerek kontrollü ve yöntemsel şekilde kullanıcılarına profilini sunmasıdır. Pazarlama yöntemleri arasında sayılabilecek geniş kapsamlı kavram, kurumun isim, logo, kullanıcı iletişimi, yöntemler gibi konularda ortak ve kullanıcı için çekici özellik taşıyan nitelikte belirlenmesi temeline dayanır.
Kurumsal iletişim, kurumun yapısal olarak belirli bir profil konumunda olmasıyla müşteri ya da kullanıcılar tarafından tercih edilmesini amaçlar. Bir kurum ya da firmanın tüm hizmet ve ürünlerinde kırmızı rengi tercih etmesi, müşteri iletişimine önem verdiğini gösteren pazarlama yöntemleri kullanması, sosyal sorumluluk projelerine dahil olması gibi adımlar kurumsal iletişimi güçlendiren adımlardır.
Kurumsal iletişim yöntem ve içeriği ise kurum amacı, kullanıcı profili, sektör özellikleri ve zaman parametresi çerçevesinde şekillenmektedir.
Kurumsal İletişim Çalışmaları Nelerdir?
Birçok kurumsal işletmenin iletişim çalışmalarıyla ilgilenen ayrı bir departmanu bulunmaktadır. Bu departmanların işlevleri ve görevleri arasında iletişim ile ilgili her şey bulunabilmektedir. Bu bağlamda, pazarlama, reklamlar, çalışanlar ile iletişim, halkla ilişkiler, yatırımcı ilişkileri ve toplum veya hükümet ilişkileri, kurumsal iletişim çalışmaları arasında yer almaktadır.
- Çalışanlar ile İletişim
Kuruluşlar hedef kitlelerini ve paydaşlarını genel olarak iç ve dış olarak ayırmaktadır. Bu bağlamda, çalışanların bir iç kitle olduğu söylenebilir. Çalışanlara hitap etmek için kullanılan iletişim türleri arasında personel el kitapları, intranetler (özel ve yalnızca şirket içi kullanım amaçlı web siteleri), sohbet hizmetleri (Slack, Skype, Discord ve diğer anlık mesajlaşma uygulamaları), personel değişikliklerinin veya avantajlarının duyuruları, finansal raporlar veya kuruluş çapındaki değişiklikler gibi önemli haberler yer almaktadır.
- Yatırımcı İlişkileri İletişimi
Yatırımcı ilişkileri, kamu şirketlerinin kurumsal iletişiminin en önemli parçalarından biridir. Çalışanlar gibi, yatırımcılar da bir şirketin finansal güvenliğinde belirli bir hisseye sahip oldukları için bir iç kitle olarak kabul edilmektedir. Yatırımcılar ile olan iletişim çalışmaları, yıllık raporlar, üç aylık veya farklı periyotlar ile yapılan güncellemeler, hisse senedi haberleri, piyasa analizi, mütevelli heyeti toplantı tutanakları ve finansal raporlamayı içermektedir.
- Pazarlama Yoluyla İletişim
Pazarlama her kuruluş için çok önemli bir araçtır. Bu bağlamda, ticari veya kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olması, toptan ya da perakende hizmet sunması farketmeksizin her kurumun pazarlama politikaları bulunmaktadır. Bir kurumsal iletişim ofisi için pazarlama, tüketiciler ve müşteriler gibi dış kitleleri içine almaktadır. Pazarlama işlevi, ürün veya hizmetlerin, bir şirketin mevcut ve potansiyel müşterilere açılan yüzü olması sebebiyle çok önemlidir. Web sitesi, ürün ambalajı, logo, mesajla veya reklamlar ile olması farketmeksizin, şirketin kendini doğru şekilde ifade etmesini sağlamaktadır.
- Devlet İlişkileri
Devlet ilişkileri, dış kitleleri içeren bir kurumsal iletişim stratejisinin bir parçasıdır. Bu kitleler arasında milletvekilleri, bakanlar, siyasi partiler ve tabii ki hükümetin kendisi yer almaktadır. Devlet ilişkileriyle ilgilenmek için zaman harcayan iletişim departmanları genellikle bu rolü uzman bir kişiye veya ekibe devretmektedir. Bir hükümet ilişkileri uzmanı, hükümet süreçleri hakkında kapsamlı bilgiye sahip olmalı, kilit milletvekilleri ile ilişkileri olmalı ve lobi faaliyetleri gösteren kişilerle nasıl çalışılacağını bilmelidir. Bir şirket, çıkarlarını temsil etmek ve karar vericileri etkilemeye çalışmak için kurumsal iletişim kaynaklarını en etkin şekilde kullanmalıdır.
- Kurumsal İletişime Odaklanma
Çalışan iletişimi, yatırımcı ilişkileri, pazarlama ve hükümet ilişkileri, bir şirketin odaklanacağı kurumsal iletişim türlerine örnektir. Şirketin veya şirketin içinde bulunduğu sektörün büyüklüğüne bağlı olarak, kurumsal iletişime ek alanlar da açılabilmektedir. Bir şirket, bir diğerinden daha çok iletişim kurmaya odaklanmaya ihtiyaç duyabilmekte ve bunu bir pazarlama stratejisi olarak görebilmektedir. Bu durum, şirketin nasıl yapılandırıldığına ve kurumsal iletişim departmanının önceliklerinin ne olduğuna bağlıdır.
Kurumsal İletişim Nasıl Yapılır ?
Müşteriler ile yapılan kurum bazlı iletişimlere kurumsal iletişim denir. Kurumsal iletişim hem satış pazarlaması açısından hem de müşteri memnuniyeti açısından son derece önemli başlıklar arasında yer almaktadır. Kurumsal iletişim yapılırken müşterinin isteklerinin algılanması ve işlenip tekrardan müşteriye sunulması önemli konulardan biridir. Kurumsal iletişim yaparken dikkat edilmesi gereken birçok yer bulunmaktadır. İlk olarak kurumsal iletişimlerde sabır gerekmektedir. Sabırlı ve müşteriye önem veren konuşmalar her zaman pozitif geri dönüş sağlamaktadır. Bu durum aynı zamanda markanın değeri açısından da avantaja dönüşebilmektedir. Kurumsal iletişim yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalardan bir diğeri ise doğru bilgi aktarımıdır. Genellikle tekdüzen halinde bulunan kurumsal iletişim günümüzde manuel olarak gerçekleştirilmektedir.
Kurumsal iletişimde amaç kullanıcıya cevap aktaran bir sistemden ziyade kullanıcı ile doğru bilgi alışverişi yapmak olmalıdır. Kullanıcı deneyimini arttıran en önemli etkenlerden biri de budur. Kurumsal iletişim yapılırken dikkat edilmesi gereken kısımlardan biri de iletişim personellerinin akıcı ve sade bir dile hakim olmasıdır. Kurumsal iletişimin vazgeçilmez maddelerinden biri olan doğru dil kullanımı hem müşterinin memnuniyeti açısından hem de kurumsallığın özelliği açısından önemli kurallar arasında yer almaktadır. Kurumsal iletişim yaparken sürekli olarak yardımcı olmaya çalışılması gerekmektedir. Kurumsal iletişimin amacı kullanıcı ile iletişime geçerken aynı zamanda müşterinin istediği eylem ve bilgilerin doğru bir şekilde sunulmasını sağlamaktadır. Kurumsal iletişim gerçekleşirken karşı tarafın sözünü kesmemekte son derece önemli noktalar arasında yer alıyor. Her ne kadar kurum olarak hizmeti sağlayan taraf sizler de olsanız burada tüketiciyi odak noktanıza alarak iletişim kurmanız kurum açısından pozitif bir etki yaratacaktır. Kurumsal iletişimde izlenecek bu yollar hem müşterinin deneyimini hem de kurumsal markanın önemini arttıracaktır.
Kaynakça:
https://www.northeastern.edu/graduate/blog/what-is-corporate-communications/
Ömer Yoluk
İlgili Yazılar
Kurumsal Pazarlama Nedir? Özellikleri Nelerdir? Stratejileri Nelerdir?
Kurumsal pazarlama, işletmeler için hayati derecede önem taşımaktadır. Kurumsal pazarlamanın içerisinde yalnızca pazarlama kavramı yer almamaktadır. Kurumsal iletişim, kurumsal satış gibi öğeler pazarlama...