Meta açıklaması, Google aramalarında sitenizin URL’sinin altında görünen açıklama bölümüdür. Genelde birkaç satırdan oluşan meta açıklaması, kullanıcıları karşılaması ve sitenizin içeriğine dair ipucu vermesi dolayısıyla oldukça önemlidir.
Meta açıklaması, potansiyel ziyaretçilerinizin sitenize girip girmemesi konusundaki kararını etkileyebileceği için büyük bir öneme sahiptir. Düzgün ve açıklayıcı bir şekilde yazılmış meta açıklaması sitenize birçok ziyaretçi çekebileceği gibi kötü yazılmış bir meta açıklaması ise ziyaretçi kaybetmenize neden olabilir.
Meta Açıklaması Kaç Karakter Olmalıdır?
Meta açıklaması ne çok kısa ne de çok uzun olmamalıdır. Çok kısa olması site içeriğinin iyi bir şekilde açıklanamamasına yol açabileceği gibi çok uzun olması da karmaşıklığa yok açarak ziyaretçilerin diğer alternatiflere yönelmesine neden olabilir. Bu bağlamda meta açıklaması ortalama olarak 120 – 160 karakter aralığında olmalı, 160 karakteri geçmemeye dikkat edilmelidir. Az ve öz olmalı, site içeriği minimum kelime ile oldukça iyi bir şekilde açıklanmalıdır.
SEO Uyumlu Meta Açıklaması Nasıl Yazılır?
Meta açıklamasının SEO uyumlu olması da oldukça önemlidir. Bunun için dikkat edilmesi gereken ilk husus web sitesi içeriğindeki önemli anahtar kelimelerin meta açıklamasında da düzgün bir şekilde kullanılmasıdır. Eğer kullanıcı meta açıklamasında kullanılan anahtar kelimeleri aratırsa Google bu kelimeleri koyu karakterler ile belirgin hale getirmektedir. Bu nedenle anahtar kelimelerin meta açıklamasında kullanılması web sitenizin Google aramalarında ön plana çıkmasını sağlayacaktır.
Dikkat edilmesi gereken ikinci bir husus ise yukarıda da değindiğimiz gibi anahtar kelimelerin düzgün bir şekilde kullanılmasıdır. Yani meta açıklamasındaki anahtar kelimeler gereğinden fazla kullanılmalı, tekrar edilmemelidir. Aksi bir durum sitenizin spam olarak algılanmasına ve arama sonuçlarında gerilemesine neden olabilir.
Meta açıklamanızın net ve anlaşılır bir biçimde yazılması da oldukça önemlidir. Kullanılacak kelime sayısı sınırlı olduğundan kelime tekrarına düşülmemeye dikkat edilmeli, site içeriğini iyi yansıtan pürüzsüz kelimeler kullanılmalıdır.
Ayrıca her sayfa için ayrı meta açıklaması yazılmaya da özen gösterilmelidir. Her sayfa için aynı meta açıklamasının yazılması yine sitenizin spam olarak algılanmasına ve aramalarda geriye düşmesine neden olabilir.
WordPress Meta Açıklaması Nasıl Yazılır?
WordPress meta açıklaması ‘SEO Title (SEO Başlığı)’ alanının altında bulunan ‘Meta description (Meta Açıklaması)’ alanı kullanılarak eklenebilir. Eğer Yoast gibi bir WordPress eklentisi kullanırsanız, yeşil bir bar yardımı ile yazmış olduğunuz meta açıklamasının uzunluğunun uygun olup olmadığı konusunda da bilgi sahibi olabilirsiniz.
Opencart Meta Açıklaması Nasıl Yazılır?
Opencart meta açıklaması eklemek için ise ekstra bir eklentiye ihtiyacınız var. Gerekli olan bu eklentiyi Opencart’ın resmi sitesinden indirerek meta açıklamanızı yazabilirsiniz. Yine ürünlerinizin arama motorlarında ön sıralarda çıkması için meta açıklamasının eklenmesi oldukça önemlidir.
Örnek Meta Açıklamaları
Örneğin anahtar kelimemiz ‘meta açıklaması’ olsun. Bunun için yazacağımız meta açıklaması;
Meta açıklaması nedir? Nasıl yazılır? Meta açıklamasının SEO uyumlu olması neden önemlidir? Faydaları nelerdir? Nelere dikkat edilmelidir?
Şeklinde olmalıdır. Yukarıda görüldüğü üzere sitemizin içeriğinde bulunan bilgileri meta açıklamasında güzel bir şekilde belirttik. Yani başka bir deyişle sitemizin içeriğini özetledik. Anahtar kelimesi kullanımında tekrara düşmedik ve 138 karakter kullanarak açıklamamızın uzunluğunu optimum seviyede tuttuk.
Kaynaklar:
https://www.sentilyon.com.tr/meta-aciklamasi-%20nedir/
https://medanis.com.tr/meta-aciklamasi-nedir-ve-meta-nasil-yazilir