Arama motoru botları web sitenizde giriş yaparak sitenizin yapısını anlamaya çalışırlar. İşte burada iş size düşecekti. Çünkü arama motoru botları belli bir algoritmaya programlıdır. Web sitesi sahipleri botları yönlendirebilir. Sizler gerçekleştirdiğiniz çeşitli etiketlerle arama motoru botlarına web siteniz hakkında belli komutlar verebilirsiniz. Web siteleri için SEO çalışmalarında backlink çok önemlidir. Birçok SEO uzmanı arama motoru sonuç sayfalarında web sitenizi daha yukarı taşımak için belli referans linkler alır.
Arama motoru botlarının çıkış yapılan linki takip etmesini istemediğiniz zamanlar olabilir. Bir web sitesi için arama motoru botlarına linki takip edip etmemesi konusunda komut verebilirsiniz. Bunun için de devreye nofollow ve dofollow link girer. Öncelikle işe bu iki etiket türünü açıklayarak başlayalım.
Nofollow Link Nedir?
Nofollow link; web siteniz üzerinden verdiğiniz linklerin arama motoru botları tarafından takip edilmemesi gerektiğini bildirmenizdir. Kendi web siteniz üzerinden verdiğiniz bir nofollow linki sayesinde diğer siteye giden linke kefil olmadığınızı belirtirsiniz. Bu sayede diğer tarafta ortaya çıkan bir sorun durumunda Google sizi de sorumlu tutmaz.
Başka bir deyişle; arama motoru botlarına verdiğiniz bağlantının arama motoru dizinindeki sıralamayı etkilememesi konusunda komut vermenizi sağlayan bir HTML etiketidir. Nofollow terimi 2005 yılında Matt Cutts ve Jason Shellen tarafından dünyaya tanıtılmıştır. Kısaca takip etme komutu olarak anlaşılabilir. Web sitenizin spama dönüşmesini ve kalitesinin düşmesini istemiyorsanız web sitenizden bir link çıkarken bu etiketi kullanmanızı öneriyorum. Bu komutu vermek için link içine rel=”nofollow” eklemeniz yeterli olacaktır.
Dofollow Link Nedir?
Dofollow link; web sitenizden yaptığınız link çıkışlarında, link sağladığınız web sitesini arama motoru botlarının takip etmesine onay verdiğinizi anlatan etikettir. Yani başka bir siteye verdiğiniz dofollow linki ile o siteye referans olursunuz. Bu durumda diğer sitenin arama motoru performansı sizi de etkiler. Çok güvendiğiniz web siteleri için bu linki verebilirsiniz.
Başka bir deyişle; kefil olduğunuz web sitesinin SEO değerlerinin sayfanıza da yansıtılmasını istediğiniz link türüdür. Backlink çalışmaları yaparken kullanacağınız en etkili link türüdür. Kısaca takip et komutu olarak çevirebiliriz. Web sitenizdeki linke rel=”dofollow” şeklinde ekleyebilirsiniz. Bu terim 2005 yılında Google tarafından geliştirilerek kullanıma sunulmuştur.
Nofolllow ve Dofollow Kullanım Amaçları Nelerdir?
Web sitenizden diğer sayfalara çıkan linkler için tercih edeceğiniz Nofolllow ve Dofollow linkleri belli bir amaca hizmet etmektedir. Bu linklerin kullanım amaçları arama motoru botlarını yönlendirmek, web sitenizin kalitesini korumak ya da yükseltmektir. Yaptığınız backlink çalışmalarının web sitenize olumlu etki yaratmasını sağlamak olarak da tanımlanabilir.
Nofollow link; web sitenizden çıkan linklerin dikkate alınmaması, web sitenizin sıralamasını ve SEO performansını etkilememesi ve web sitenizin zarar görmemesi amacıyla kullanılır. Dofollow link; web sitenizden çıkan linklere kefil olduğunuzu gösterir. Web sitenizden verdiğiniz linkler üzerinden kazanç sağlamayı düşündüğünüz anlarda kullandığınız linktir. Şimdi gelelim bu iki link türünün SEO açısından farklarına.
Seo Açısından Farkları Nelerdir?
Nofollow ve dofollow linkler arama motoru optimizasyonu açısından bazı farklar barındırır;
- Nofollow linkler, kaliteli içerik barındırmayan, spama düşen ya da Google tarafından belirtilen kurallara uymayan siteleri için etkilidir. Bu web sitelerinin aldığı olumsuz puanlar sizi etkilemez. Böylece web siteniz arama motoru sonuç sayfalarında geri plana düşmez. Yani link verdiğiniz web sitesinin düşüşü sizi etkilemez.
- Dofollow linkler ise kaliteli içeriği bulunan, arama motorlarında yükselmeye eğilimli, güvendiğiniz web sitelerinin yükselişinden sizlerin de pay alması için tercih edilen linklerdir. Bu linkler SEO çalışmalarınızı olumlu etkiler. Arama motoru sonuçlarında yükselmenize yardımcı olur.
Arama motorları doğal SEO çalışmalarına daha çok önem verir. Bu yüzden web sitenizdeki içeriklerin tamamının nofollow ya da dofollow olması şüphe yaratacaktır. Yani iki link türüne de yer vermenizi öneriyorum.
Bitirirken
Nofollow ve dofollow ülkemizde yanlış kullanılan etiket türleridir. Arama motoru botlarına sitenizden çıkan linkleri takip edip etmeme konusunda fikir verirler.
Nofollow takip etmemelerini, kefil olmadığınızı gösterirken dofollow ise takip edilmesine onay verdiğinizi gösterir. İki link türü de SEO açısından web sitenizde olması gereken işlemlerdir.
Kaynakça:
https://www.sociummedia.com/blog/dofollow-backlinks-vs-nofollow-backlinks/