Open Grap meta etiketleri dijital dünyada merak edilen konulardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Sosyal medya üzerinden paylaşılan içeriğimiz, Google algoritmasında ‘’paylaşılmaya değer’’ bilgisini verebilmektedir. Bundan kaynaklı olarak içerikleri sosyal medya üzerinden yayılması ve kitlelere ulaşması oldukça mühimdir. Paylaşımlar sayesinde bilinirlik artacak belki de sitenizde hit artışı gözlemlenecek. Bunu gerçekleştirmek için ‘’Open Graph’’ denilen meta taglara ihtiyacınız vardır.
Open Graph geniş avantajları sunmasının yanı sıra herhangi bir web adresinin faydasını ciddi derecede korumaktadır. Örneğin web adresinizde paylaşılmış herhangi bir içeriğin Twitter üzerinden viral olması sitenize güçlü bir hit geleceğini göstermektedir. Elbette ki Google algoritması bu denli yüksek hite karşılıksız kalmayacaktır. Bu yüzden Open Graph güçlü bir şekilde kullanılması gereken bir kavramdır.
Open Graph Nedir?
Open Graph kabaca tanımlaması gerekirse; sosyal medya platformları üzerinden URL paylaşıldığında ilgili adrese ait description, article published date title ve fotoğraflar gibi detaylı bilgilerin göründüğü paylaşımları diyebiliriz. Sosyal medyayı aktif olarak kullanan web adreslerinin olmazsa, olmazlarından birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Keza birçok site bu tekniği kendilerine fayda olacak şekilde kullanarak hit artışlarını gerçekleştirmektedir.
Sosyal medya dönüşümlerinizi arttırmak için Open Graph kullanmanız gerekmektedir. Aksi takdirde sosyal medya üzerinden hit almanız, kullanıcı veya müşteri kazanmanız pek olası değildir. Meta tagları sayfalarınıza yerleştirerek, olabildiğince detay vermeye çalışın. Open Graph doğrudan SEO performansını etkilememekte, dolaylı olarak etkilemektedir. Open Graph’ın temel mantığı sosyal medya üzerinden hit yakalamak, sosyal medyayı faydalı ve etkili kullanmak üzerinedir.
Open Graph Meta Etiketleri
Open Graph etiketleri aslında günümüzde pekte ihtiyaç olmamaktadır. Neredeyse tüm sitelerde ‘’Facebook, Twitter vb’’ paylaş butonu bulunmaktadır. ‘’Paylaş’’ butonu üzerinden de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Fakat meta etiketlerini biraz daha detaylandırmak ve bu işlemini teknik noktasını öğrenmek istiyorsanız, aşağıdaki etiketler fayda sağlayacaktır. Genel olarak Open Graph meta etiketleri şu şekildedir:
- OG:URL
OG:URL, paylaşılan sayfanın URL adresini göstermektedir. Yani paylaştığınız içeriğin linki.
- OG:TİTLE
OG:TİTLE paylaşılacak olan sayfanın başlığını belirtmektedir. Title meta tagıyla aynı işlevi gördüğünü söyleyebiliriz. Bu hususta dikkat edilmesi gereken detay 100 kelimeden uzun olmamasıdır. Aksi takdirde verimsiz olacaktır.
- OG:DESCRİPTİON
İçeriğin genel özetini gösteren bölümdür. Ortalama olarak 200 karakterden oluşması yeterlidir. Bu karakter sayısını kestiği taktirde Facebook bu bilgiyi kesecektir.
- OG:TYBE
OG:TYBE paylaşılan linkin tipinin ne olduğu hakkında bilgi verilen yerdir. Yani paylaştığınız web adresi Blog, Article, Movie, Game veya News gibi buna benzer sitelerin bilgilerini yazıyorsunuz.
- OG:İMAGE
Resim/fotoğraf bu hususun en önemli detayıdır. Dönüşüm oranını doğrudan etkilen bir noktada yer almaktadır. Bundan kaynaklı olarak dikkat etmekte fayda var. Keza Facebook otomatik olarak resim çekmektedir.
Genel olarak Open Graph meta etiketleri bu şekildedir. Fakat tüm etiketler yukarıdaki listeden oluşmamaktadır. Buna benzer onlarca farklı etiket bulunmaktadır. Yukarıdakiler yoğunlukla kullanılan etiketlerden oluşmaktadır Open Graph kullanarak sitenizi hitlerini arttırmaya koyulun!
Open Graph etiketi nasıl optimize edilir ?
Open Graph, Facebook üzerindeki botları yöneten SEO odaklı hazırlanmış bir komut dizinidir. Siteyi özelleştirme konusunda sınırsız olanaklar sağlayan open graph etiketleri link, görsel, etiket açıklama ve başlık gibi birçok seçeneklerle içerik yayımlamayı sağlamaktadır. Aynı zamanda müzik, film ve görseller içinde tercih edilen open graph etiketinin optimize edilmesi son derece önemli konular arasında yer almaktadır. İçerik yönetim sistemine sahip sitelerde oldukça kolay olan open graph kullanımı birkaç basit eklenti sayesinde gerçekleştirilmektedir. Özelleştirilmiş yazılım kullanan web siteleri ise manuel kodlama yaparak veya özelleştirilmiş eklentiler yardımıyla open graph etiketlerini sitelerine optimize edebilmektedir. Open graph eklentisi genellike WordPress ve Joomla gibi içerik yönetim sistemine sahip sitelerde tercih edilmektedir. SEO için üretilmiş olan herhangi bir eklenti yardımıyla open graph etiketini siteye optimize edebilmek mümkündür.
SEO eklenti üzerinden tüm sayfalara Open Graph etiketi ekleyebilirsiniz. Açıklama, başlık ve içerik başta olmak üzere birçok alanda içerik ile ilgili etiketler oluşturarak SEO açısından verimli bir sayfa oluşturulabilmektedir. Open Graph etiketlerini kullanırken dikkat edilmesi gereken kurallar da bulunmaktadır. Open Graph etiketinde açıklamayı ve başlığı yazarken anahtar kelimeyi bir kez kullanmak son derece önemlidir. Yayınlama tarihi ve başlık ile uyumlu içeriklerin oluşturulması da Open Graph etiketlerinden verim alınması açısından tercih edilmektedir. Open Graph etiketlerinin özelleştirilebilir olması da kullanıcı deneyimini arttırabilecek etkiler arasında yer almaktadır. Open Graph etiketini optimize ederken sistemli bir şekilde içeriklerin düzenlenmesi gerekmektedir. Open Graph etiketlerinin optimize edilmesi uzun bir süreç olduğu için kısa vade de sonuç almak kimi zaman mümkün olmamaktadır. İçerik yayınlama esnasında kullanılan etiketler SEO açısından yararlı etkiler arasında bulunmaktadır.
Kaynak:
https://ahrefs.com/blog/open-graph-meta-tags