Bağlantı reddetme nedir sorusu son yıllarda özellikle web sitesinde zararlı bağlantılar sebebiyle sorun yaşayan kişilerin araştırdığı bir konudur. İnternet sitelerine zaman zaman bağlantılar ve linkler verilir. Bunların doğru ve etkili olanları faydalı olurken, bazı zararlı linkler ise sitelere büyük zarar verebilir. Bu yüzden bunların ayırt edilmesi ve gerekli durumlarda reddedilmesi gerekir.
Bağlantılar Zararlı Olabilir?
İnternet sitelerinden gelen her link, referans olarak algılanmaktadır. Backlink adı verilen bu bağlantılar her zaman fayda sağlamayabilir. Bazı durumlarda bu linkler siteyi aşağılara çekici etki gösterebilmektedir. Bu nedenle siteye gelen linkleri sürekli olarak kontrol ve analiz ederek zararlı olduğunu düşündüğünüz linklerin reddedilmesi gerekmektedir.
Google geliştirmiş olduğu algoritmayı belirli aralıklarla güncellemektedir. Bu güncellemeler ile birlikte algoritma gelişmektedir ve daha önceden siteniz yukarıda yer alırken bu güncellemeler ile birlikte aşağıda konumlanabilmektedir. Bunun yanı sıra anti SEO çalışması adı verilen site sıralamanızı düşürmek amacıyla zararlı sayılabilecek internet sitelerinden haberiniz olmadan aldığınız backlinkler de olumsuz etki yaratabilmektedir. İlgili siteler ile iletişimi geçip bu linkleri ortadan kaldırmanız uzun sürebileceği için link reddetme aracı sayesinde ilgili zararlı linkleri reddederek engelleyebilirsiniz.
Zararlı Bağlantı Ne Demek?
Zararlı bağlantı bir web sitesine dışarıdan alınan ve bazı sebeplerle zarar veren bağlantılara verilen isimdir. Sitelerin spam skorunu yükselttiği için bu bağlantılar sitenize zarar verebilir. Bu yüzden zaten zararlı olarak nitelendirilir. Hangi bağlantıların zararlı olup olmadığını bilmiyorsanız, sizlere birkaç örnek verebiliriz. Zararlı bağlantı olabilecek şeyler aşağıdaki gibidir;
- Dışarıya çok fazla link verdiği için link çöplüğü olmuş siteler
- Warez gibi zararlı içerikler barındıran siteler
- Kodlarında zararlı içerik barındıran siteler
- İçerisinde çok fazla kırık link ve silinmiş içerik yer alan siteler
- Çok sayıda siteye otomatik link veren siteler
Yukarıda belirttiğimiz sitelerden alınan linkler ve bağlantılar, bir sitenin SEO kalitesini olumsuz etkiler.
Bağlantı Reddetme Nedir?
Bağlantı reddetme, sitenize gelen bilginiz dâhilinde olmayan linklerin reddedilerek engellenmesidir. Sitenize zarar vermek isteyen sitelerin veya kullanıcıların zararlı bağlantılar gönderilmesi durumunda kullanılmaktadır. Bu nedenle zararlı bağlantılara karşı kapsamlı ve iyi bir şekilde analiz yapmak durumundasınız. Çünkü zararlı bağlantılar, Google sıralamanızı doğrudan etkileyerek, aşağı sıralamalarda konumlanmanızı sağlamaktadır. Bu nedenle sitenize doğal yollardan gelmeyen linkleri reddetmeniz gerekmektedir. Yine bilinçsiz bir şekilde yaptığınız ret işlemleri sitenize faydadan çok zarar getirecektir. Tüm bunların dışında gereksiz ve link çöplüğü olan sitelerden sitenize link gelebilir. İlk bakışta backlink sayısı artmış gibi görünse de bunların siteniz açısından zararı olmaktadır.
Hangi Bağlantılar Zararlı Olmaktadır?
Sitenize gelen bazı bağlantıların zararlı olabileceğini belirtmiştik. Peki, hangi bağlantılar zararlıdır veya zararlı olabilir? Bunları şu şekilde listeleyebiliriz.
- İçerisinde zararlı içerik barındıran siteler,
- Adeta link çöplüğü halini almış siteler,
- İçerisinde birtakım zararlı kodlar barındıran siteler,
- Whois siteleri,
- İmleme siteleri,
- Hepsi olmamakla beraber yabancı IP temelli sitelerden verilen linkler,
- Blackhat SEO çalışması yürüten siteler,
- Kırık link barındıran siteler.
Zararlı Linkler Nasıl Ayrıt Edilir?
Bunlar haricinde zararlı linkleri ayırt edebilmek için bazı kriterler de mevcuttur. Bu kriterler şu şekildedir:
- Site Yaşı: Tarafınıza bağlantı gelen sitenin yaşı oldukça önemlidir. Eğer ki çok eski bir geçmişe dayanmıyor ve bulunduğu alanda bir otoriteye sahip değilse ve yukarıda bahsettiğimiz özelliklere sahipse link reddetme aracına rahatlıkla ekleyebilirsiniz.
- İllegal İçerik: Özel olarak negatif SEO çalışmalarında oluşan ve alakasız kelimeler ile gelen backlinkleri de vakit kaybetmeden link reddetme dosyanıza ekleyebilirsiniz.
- Domain Otoritesi: Domain otoritesi backlink analiz araçlarında otomatik olarak gösterilmektedir. Eğer 100 üzerinden 50 ve altı puana sahipse rahatlıkla link reddetme dosyanıza ekleyebilirsiniz.
- PR Değeri Düşük Siteler: PR değeri 3 ve altı siteler genellikle tehlikeli backlink için önemli bir ayırt edici olmaktadır. Tabi 3 ve altı sitelerin hepsinin zararlı backlink içerdiğini söylemek pek mümkün olmasa da yukarıdaki özelliklere ek olarak bu özelliğin yer alması durumunda link reddetme dosyanıza rahatlıkla ekleyebilirsiniz.
Hangi Araçların Yardımı ile Bu Bağlantıları Görebiliriz?
Bu zararlı link gönderen bağlantıları görebileceğimiz çok çeşitli olarak araçlar mevcuttur. Bunları şu şekilde listeleyebiliriz.
- Ahrefs,
- Cognitive SEO,
- Google Search Console,
- Link Research Tools,
- Majestic SEO,
- Monitor Backlinks,
- Open Site Explorer,
- Rank Signals,
- SearchMetrics,
- SEO Spyglass,
- Web SEO Analytics.
Siteye Anti SEO Çalışmasının Yapıldığını Nasıl Anlarım?
Site sıralamasını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır ve çeşitli sebeplerle siteniz daha aşağılarda konumlanabilir. Bunlardan birisi yukarıda bahsettiğimiz gibi anti SEO çalışması olabilir. Bu noktada yapılması gereken ilk şey dışarıdan gelen linkleri kontrol ve analiz etmek olacaktır. Bu işlem için oldukça faydalı iki araç yer almaktadır. Bunlar şu şekilde listelenebilir.
1) Open Site Explorer
SEO araçları arasında en iyilerinden biri olduğu ilgili otoritelerce kabul edilen, sistemi değişen güncellemelerle birlikte sürekli geliştiren bu araç size bu noktada yardımcı olabilmektedir. İnternet site adresinizi yazdıktan sonra çeşitli analizler yardımıyla sitenize gelen bağlantıları gösteren araç, spam skoru sayesinde ise puanlama yapmaktadır. Bu puanlama sayesinde sitenize gelen backlinklerin zararlı olup olmadığına karar verebilirsiniz.
2) Ahrefs
Bu araç, sitenize gelen linkleri detaylarıyla birlikte sunmaktadır. Bunun yanı sıra birçok konuda yapılan analizleri inceleme imkânı veren Ahrefs, Ahrefs Rank adını verdiği puanlama sistemine göre düşük puan almış linkleri reddederek engelleyebilirsiniz. Bu sayede sitenize gelen zararlı linkleri kolaylıkla tespit edebilir, reddedebilirsiniz.
Bunun yanında Google’ın sunmuş olduğu bağlantıları reddetme (Disavow Links) aracı mevcuttur. Bu araç yardımı ile de bağlantıları reddederek anti SEO çalışmalarını engelleyebilirsiniz.
Google Bağlantıları Reddetme (Disavow Links) Aracı Nasıl Kullanılır?
Sitenize zararı dokunabilecek, zararlı olabilecek linkleri tespit ettikten sonra Google aracılığıyla bu linkleri reddetmeniz gerekmektedir. Bu aşamada yeni bir metin belgesi oluşturarak ilgili backlinkleri dosya içine kaydetmeniz gerekmektedir. Bu çalışmayı yaparken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunları şu şekilde listeleyebiliriz.
1) Bütün Siteye Ait Tüm Bağlantıları Reddetme
Size tek bir siteden farklı şekillerde zararlı olabilecek linkler gelebilir. Bu linkleri tek tek reddetmek yerine domain üzerinden o siteye ait bütün linkleri reddedebilirsiniz. Bu işlem şu şekilde yapılmaktadır.
“domain:siteadi.com”
2) URL ‘leri Sayfa Bazlı Reddetme
Sadece tek bir sayfaya ait linki reddetmek istiyorsanız açmış olduğunuz yeni metin belgesindeki bir satına URL’yi kopyalayarak bu işlemi tamamlayabilirsiniz. Ayrıca metin dosyanıza bu linkler hakkında ek bilgiler verebilirsiniz. Bunu yapmak için ayrı bir satıra “#” ibaresi ile eklemeler yapabilirsiniz. Bu eklemelerin İngilizce olmasını tavsiye etmekteyiz. Dosyayı oluşturduktan sonra https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main adresini ziyaret ederek ilgili dosyayı yükledikten sonra submit butonuna tıklayarak gönderim işlemini yapabilirsiniz.
Bağlantı reddetme dosyası örneği şu şekilde olmaktadır.
http://spam.example.com/stuff/comments.html
http://spam.example.com/stuff/paid-links.html
domain:siteadi.com
Bu formatta bir dosya hazırlayarak ilgili linke yükleyip bağlantıları reddedebilirsiniz. Şunu unutmayın, yüklediğiniz her dosya bir önceki yüklediğiniz dosyayı silerek ortadan kaldırmaktadır. Bu nedenle her yükleme yaptığınızda dosyayı yedeklemenizde büyük fayda vardır. Böylelikle her yüklemede ilk dosyanızın üzerine eklemeler yaparak doğru bir kullanım elde edebilirsiniz.
Hangi Durumlarda Link Reddetme Aracını Kullanmalıyız?
Belirli bazı durumlarda backlink alınabilir ve bu durumlarda link reddetme aracı rahatlıkla kullanılabilmektedir. Şimdi liste halinde bu durumları görelim.
1) Rakiplerinizin Sitenize Zararlı Link Göndermesi
Rakipleriniz, bu oyunu en az sizin kadar dürüst oynamıyor olabilir. Siz uzun uğraşlar verip siteniz için yararlı çalışmalar yürütürken, rakipleriniz de bunun tam aksi yönünde zararlı çalışmalar yapabilir. Bir uyarı vermek gerekirse rakiplerinize kesinlikle aynı şekilde cevap vermemelisiniz. Rakipleriniz ne kadar zarar vermek isterse o kadar başarılısınız demektir ve bu sizi daha çok motive edebilir.
2) Hatalı Backlink Paketleri
Siteyi ilk kurduğunuz çaylaklık dönemlerinde aldığınız backlink paketleri peşinizi bırakmıyor olabilir. Piyasada bu işi 10 TL’ye bile yapanlar mevcutken sitenizin bu işten zarar görmesi kaçınılmaz olmaktadır. Eğer zamanında böyle bir hata yaptı iseniz vakit kaybetmeden bu backlinkleri temizlemeniz gerekmektedir. İşe yaramaz paravan bloglardan aldığınız bu linkler sitenize faydadan çok zarar verecektir. Aynı zamanda sitenizi başka birinden devralmışta olabilirsiniz. Siteyi eğer backlink analizi yapmadan devir aldıysanız mutlaka sonrasında bu analizi yapıp gereken temizleme işlemlerini yapmanız gerekmektedir. İlk zamanlar sıralamanız biraz düşse de uzun vadede kazanan siz olacaksınız!
3) Manuel İşlemler
Eğer Google’ın Webmaster Tools aracını kullanmıyorsanız hemen üye olup kullanmaya başlayın. Böylelikle en az haftada bir hesabınızı kontrol etmelisiniz. Eğer Google sitenizde bir spam bulmuş ise, gereken işlemleri derhal yapabilirsiniz. Manuel işlemler sayfasından sitenizin ceza alıp almadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer bu sayfaya girdiğinizde spam linkler bulunmuş ise ilk iş olarak bu siteleri uyarmalı, sonuç alınamazsa bağlantıları reddetme aracını kullanabilirsiniz.
Bağlantı reddetme nedir ve neden kullanılır merak edenler için detaylı bir çalışma hazırladık. Sizler de web sitenize zararlı bağlantı almak istemiyorsanız, konuya ilişkin detaylı bilgi alabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Bağlantı Reddetme Aracı Kullanım Sınırı Var mı?
Bağlantı reddetme araçlarının kullanımının herhangi bir sınırı yoktur. Ancak hangi bağlantının zararlı olup olmadığının iyi anlaşılması ve doğru şekilde kullanılması gerekir. Aksi durumda daha fazla zarar görülebilir.
Bağlantı Reddetmek Hata mı?
Bağlantı reddetme, reddedilen bağlantının zararlı olması durumunda faydalıdır ve asla hata değildir. Hatta uzun vadeli olarak kullanımına bağlı çok fayda sağlar. Öteki türlü yani reddedilen bağlantılar eğer zararlı değilse, hata olabilir.
Spam Bağlantılar Neden Reddedilmelidir?
Spam bağlantılar öyle ya da böyle sitenize zarar verecektir. Bu yüzden bu bağlantıların mutlaka reddedilmesi gerekir. Aksi halde bağlantılar sıralama kaybı ve otorite düşürme gibi etkiler yaratabilir.
Bağlantıların Kaldırılması Ne Kadar Sürer?
Bağlantıların kaldırılmasına yönelik işlemleri yaptığınızda ortalama birkaç hafta içinde talebiniz gerçekleşecektir. Bu süreci hızlandırmak adına yapabileceğiniz herhangi bir işlem yoktur.
Disavow Tool Nedir?
Disavow tool, bağlantı reddetme konusunda kullanılan ve Google tarafından geliştirilmiş bir kötü linkleri engelleme aracıdır.
Kaynakça:
https://www.semrush.com/blog/how-to-disavow/