Türkiye sağlık sektöründe hizmet ağı en gelişmiş ülkelerin başında geliyor. Gerek hastalıkların tedavisi olsun gerek estetik operasyonlar olsun gerekse de termal turizm olsun ülkemizde çok geniş bir hizmet ağı ve yüksek bir teknoloji var. Durum böyle olunca dünyanın birçok yerinden ülkemize sağlık sektörü için gelen turist sayısı her geçen gün artıyor. Sağlık sektöründe faaliyet gösteren firmalar da pazarlama faaliyetleri yürütürler. Ancak sağlık sektöründe faaliyet gösteren firmaların dikkat etmesi gereken bazı yasaklar bulunuyor. Bu yüzden sağlık sektöründe hizmet veren sağlık kurumları pazarlama konusunda uzmanlardan destek almalıdır.
Yasaklara uyulmadığı takdirde bazı cezai süreçler yaşanabilir. Genel olarak sağlık sektöründe pazarlamada reklamla ilgili yasaklardan bahsedelim;
Sağlık Sektöründe Pazarlama Yasakları Nelerdir?
Sağlık sektöründe Türkiye’de uygulanan pazarlama yasakları şu şekildedir;
- Sağlık kuruluşları faaliyete başladıkları tarihten itibaren uzmanlık dalı, adres ve iletişim bilgileri konusunda 30 gün ilan verebilirler. Sonrası için ilan vermek yasaktır.
- İnsanların güvenini ve sağlık alanındaki bilgi eksikliğini istismar edecek ifadelerden kaçınmaları gerekiyor.
- Rakipleri olan sağlık kuruluşlarından üstün ve farklı olduklarını ifade eden ve sağlık hizmetlerine ticari yön verecek ifadeler kullanamazlar. ( En üstün, en deneyimli, en tecrübeli, en son teknoloji, en çok tercih edilen, erken taburcu olma gibi.)
- Sağlık kurumlarına ait web sitelerinde sadece kendi uzmanlık alanları, izin belgelerinde olan ünite ve cihazlar, çalışma saatleri, iletişim ve adres bilgilerine yer verebilirler. Ancak bu bilgileri verirken diğer kurumlardan üstü olduklarını gösteren ifadeler kullanamazlar.
- Sağlık kuruluşları web siteleri üzerinden reklam yapamazlar. Verdikleri bilgilerin ve son güncelleme tarihinin belirtilmesi zorunludur. Ayrıca sayfada web sayfasının editörüne ait bilgiler de yer almalıdır.
- Belirttiğimiz şekilde ifadeler bulunan yazı, el broşürü, kartvizit, ilan tanıtım ya da reklam materyalleri bulunduramaz ve dağıtamazlar.
- Bireylere bilgi verilmeden ve rızaları alınmadan şahsi telefonlarından gelişigüzel aranamazlar. Mektup, kısa mesaj, mail gönderemezler.
- Daha önce sağlık kuruluşuna gelen hastalarla randevu zamanın bildirmek adına iletişim kurmak zorunludur.
- Kanunda belirtilen hasta grubuna ücretsiz servis hizmeti sağlayabilirler. Ancak servis hizmeti sırasında servis hizmetiyle ilgili reklam, ilan verme, talep yaratma gibi faaliyetlerde bulunamazlar.
- Bilimsel olarak kanıtlanmamış ve rutin tedavi yöntemi olmamış metotları kimsenin üzerinde kullanamazlar.
- Yaptıkları operasyonlar ve işlemler konusunda fiyat bilgisini web sitelerinde ya da internet ortamında paylaşamazlar. Hastalara muayene sonunda fiyat bilgisi verebilirler.
Sağlık sektörü pazarlama faaliyetlerinde yukarıdaki yasaklar uygulanmaktadır. Ayrıca sizlere yasaklarla beraber sağlık sektöründe dikkat edilmesi gerekenler konusunda da bilgi verdik. Özel sağlık kuruluşları tüm çalışmalarında karşıdaki kişiye güven verici olmalıdır. Güven vermeyen sağlık kuruluşları pazarlama faaliyetlerini profesyonel şekilde yürütemezler. Bunun için kurumlar profesyonel kişilerden destek almalıdır.
Sağlık Sektöründe Pazarlama Yöntemleri Nelerdir?
Sağlık sektöründe pazarlama faaliyetleri yürütecek firmalar dijital ve geleneksel birçok yöntem kullanabilirler. Genel olarak sağlık sektörü hizmeti veren firmaların klasik reklam yerine yapacağı pazarlama yöntemleri şu şekildedir;
- Halkı Bilinçlendirme Kampanyaları
Sağlık kuruluşları doğrudan reklam yapamazlar. Ancak halkı aydınlatacak kampanyalara imza atarak daha fazla kişiye hizmet verebilirler. Bilgilendirme toplantıları, özel bilgilendirme etkinlikleri ve özel günlerde yapılan ücretsiz işlemler gibi birçok kampanyayla halkla bağlantı kurabilir ve halkı bilinçlendirmeye yönelik adımlar atabilirler.
- Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
Sağlık sektöründe pazarlama hizmetlerinde de arama motorları çok önemli bir işlev görüyor. Özellikle zaman ve mekandan bağımsız olarak hizmet verdiği alanda tedavi ihtiyacı olan kişilere ulaşabilmek için web sitelerini kullanabilirler. Bunun için açıktan reklam ya da rakip kurumlardan üstün olduklarını gösteren adımlar atamazlar. Ancak sağlık kurumları web sitelerinde doğru anahtar kelimelerle doğru çalışmalar yaparak arama motoru sonuç sayfalarında rakiplerinin önüne geçebilirler. Bunun için profesyonel dijital SEO ajanslarından destek alınabilir.
- Sosyal Medya
Sosyal medya her alanda olduğu gibi sağlık alanında faaliyet gösteren firmaların da en yoğun olarak vakit geçirdiği alanların başında geliyor. Sizler de sağlık alanında faaliyet gösteren bir firmaysanız rakiplerinizin önüne geçmek ve hedef kitlenizle buluşmak için sosyal medyayı kullanabilirsiniz. Sosyal medyada uzmanlık alanınız ve operasyonlarınız hakkında bilgiler paylaşabilir ve takipçi kitlenizle iletişime girerek sorularına yanıtlar verebilirsiniz. Sosyal medya hesaplarının yönetimini profesyonel sosyal medya uzmanlarına yaptırmanız doğru olacaktır.
- Youtube Videoları
Youtube, dünyadaki en büyük video paylaşım servisidir. İnternet kullanıcıları içerik okumaktan ziyade satın almayı düşündükleri bir ürün ya da hizmet hakkında videolar izliyorlar. Bu yüzden sağlık kuruluşları da Youtube kanallarından gerekli içerikler oluşturarak insanları bilgilendirebilir. Burada yaptığınız işi ve sonuçlarını insanlarla paylaşabilirsiniz. Profesyonel konferanslar ya da bilgilendirme videoları hazırlayarak takipçi kitlenizle etkileşimi arttırabilirsiniz. Youtube içerikleri için profesyonel ajanslar size yardımcı olacaktır.
- Basın Bülteni
Basın bülteni ticari faaliyet yürüten birçok işletme için en etkili pazarlama faaliyetlerinin başında geliyor. Sağlık sektöründe de bilgi odaklı, sağlık sektöründeki yasakları çiğnemeyecek şekilde basın bültenleri oluşturarak pazarlama faaliyetleri yürütebilirsiniz. Basın bülteni hazırlama ve kamuoyuyla paylaşma konusunda dijital çözüm ortaklarınız sizlere yardımcı olacaktır.
Sağlık Sektöründe Pazarlama İletişim Neden Önemlidir?
Pazarlama iletişimi; işletmelerin amaç ya da problemlerine göre geliştirdiği pazarlama stratejilerinin iletişimine yönelik yapılan planlamadır. Yani bir işletmenin belirlediği pazarlama hedeflerine yönelik geliştirdiği her türlü iletişim çabası olarak da tanımlanabilir.
Sağlık sektörü ülkemizde yoğun olarak talep olan bir alandır. Özellikle belli alt dallarında özel sektörde gelişmiş teknolojiler ve başarılı hekimler görev yapar. Ancak doktor ya da sağlık merkezlerinin hedeflerine ulaşabilmesi için tüm pazarlama iletişim kanallarını devreye almalı ve bu süreci profesyonel şekilde yürütmelidir.
Pazarlama iletişimini profesyonel şekilde yapan sağlık sektörü paydaşları marka kimliğini kolayca oluşturabilir. Hizmet verdiğiniz uzmanlık alanında tanınan bir kişi ya da işletme olursanız çok daha fazla kişi tarafından tercih edilebilir. Bunun için de pazarlama stratejisi hayata geçirirken bütünleşik bir strateji belirlemeniz gerekiyor.
Pazarlama iletişimi öncelikle sizinle aynı alanda faaliyet gösteren diğer işletme ve hekimlerin önüne geçmenizi sağlar. Belirli bir topluluğa erişim sağlayarak onlarla sağlıklı iletişim kurarsanız size sadık bir müşteri kitlesi yaratabilirsiniz. Böylece hem mevcut kitlenizi tutabilir hem de yeni kitle kazanma konusunda çok etkili stratejiler geliştirebilirsiniz.
Pazarlama iletişimi geliştirebilmek için PR, reklam ve tanıtım konusunda profesyonel ajanslar ve kişilerden destek almalısınız. Özellikle dijital pazarlama stratejilerini etkili şekilde kullanarak başarılı bir iletişim süreciyle markanızı ve kendinizi tanıtabilir ve müşterilerinize kolayca ulaşabilirsiniz.
S.S.S
Sağlık Sektöründe Pazarlama için SEO Ücretleri Nelerdir?
SEO çalışmaları fiyat verirken sektör ayırmaz. Sektörde yaşanan rekabet, anahtar kelimelerde yaşanan rekabet gibi değişik varyasyonları temel alır. Ayrıca SEO fiyatını etkileyen tek unsurlar bunlar değildir. SEO kapsamının genişliği, ne kadar zaman boyunca yapılacağı, hedeflerin ne olduğu gibi verilere göre ücretlendirme yapar.
Sağlık Sektöründe Pazarlama için Sosyal Medya Kullanılabilir mi?
Maalesef sağlık sektöründe yasal kısıtlamalar mevcuttur. Doğrudan pazarlama ve doğrudan reklam yapılamaz. Bunun yerine sağlık kuruluşunun kalitesi, doktorları, doktor kariyerleri, sağlık kurumunda verilen hizmetler gibi odak noktaları üzerine projeler çıkartılarak sosyal medyada yayınlanabilir bu da bir çeşit reklam vazifesi görerek olumlu katkılar sunar.
Sağlık Sektöründe Pazarlama için Ne Tür Videolar Çekilebilir?
Pazarlama – reklam – tanıtım amaçlı videoların yayınlanması yasaktır. Ancak dolaylı olarak reklam – tanıtım – pazarlama yapabilmek için yani isim duyurarak, sağlık kurumunun adını ve imajını yükselterek bu odak noktalarına hizmet edilebilmektedir. Ancak çekilen videolar sadece bilgilendirici içeriklere sahip olmalıdır.
Sağlık Sektöründe Pazarlama için Nasıl Bir Basın Bülteni Hazırlanmalıdır?
Öncelikle mevzuatlara aykırı içerik üretmeden basın bülteni planı çıkartılmalıdır. Bunun için Halkla İlişkiler Uzmanlarının desteği alınmalıdır. Uzmanlar tarafından açıklayıcı, kısa, ilgi çekici ifadelerle basın bültenleri hazırlanabilir. Ancak bilinmelidir ki basın bültenleri sık sık yapılmamalıdır. Önemli haber – duyuru niteliği taşımalıdır.