Seo ayarları nasıl yapılır? Genel bir soru olarak birçok detayı içermekle birlikte aslında genel prensipleri, tüm site tiplerinde aşağı yukarı aynıdır. İster html bir siteye ister WordPress gibi bir CMS sistemine sahip olun, sitenizin sahip olması gereken özellikler aşağıdaki gibi yaklaşık aynı altyapı üzerine kuruludur. Kullandığınız yazılıma bağlı olarak farklılaşa küçük detaylar, aynı sonuca ulaşacağından, bu kuralları genel olarak baz alabilirsiniz.
SEO Çalışmalarının İki Farklı Yönü
SEO çalışmaları, iki farklı yönü ile ele alınmalıdır. SEO çalışmaları doğru şekilde uygulandığında, etkili ve başarılı sonuçlar elde edilir. Birçok kişi SEO çalışmalarını yanlış uygulayarak, elde edeceğiniz avantaj bir yana aksine bu süreçten zararlı çıkmaktadır. Özellikle yapılan SEO çalışmalarından hızlı sonuç almayı bekleyen kişiler için bunun mümkün olmadığını belirtmemiz gerekir. Kısa sürede olumlu sonuç almanızı sağlamayı vaat eden kişilerden bu süreçte uzak durmanız gerekir.
SEO Ayarları Yapılırken Takip Edilmesi Gereken İşlem Adımları
SEO ayarları yapılırken, kişilerin dikkat etmesi gereken ve mutlaka dikkatli bir şekilde takip etmesi gereken adımlar vardır. SEO bir süreçtir ve bu süreçte çeşitli adımlardan oluşur. Bu adımlar:
Alan Adınızı Dikkatlice Seçin
Alan adları, arama motorlarının bir sayfanın ne hakkında olduğunu anlamak için baktığı sıralama faktörlerinden biridir. Alakalı, hatırlaması kolay ve sıralamak istediğiniz ana anahtar kelimeyi içeren bir alan adı seçmek mümkünse, bu idealdir.
Zorlamanız gereken bir şey değil. Örneğin, işletmenizin adı Howard’s Deli ise ve www.howards-deli.com alanı mevcutsa, bu muhtemelen www.egg-salad-sandwiches.com’dan daha iyi bir seçimdir. Sizi zaten tanıyan müşteriler siteyi bulmaya çalıştığında bu muhtemelen kafa karışıklığına neden olur.
Alan adı fikirleri üzerinde nelerin mevcut olduğuna göre beyin fırtınası yapmanıza yardımcı olabilecek birkaç iyi araç vardır, böylece gözlerinizi ve fikirlerinizi sahip olamayacağınız bir ada göre ayarlamazsınız.
Saygın bir Web Barındırma Sağlayıcısı – Host Seçin
Google, site hızının SEO için bir sıralama faktörü olduğu konusunda net davranmıştır. Ziyaretçiler sabırsızdır ve web sayfalarının birkaç saniye içinde (veya daha kısa sürede) yüklenmesini bekler, bu nedenle Google yalnızca bu gereksinimi karşılayacak sonuçlar sunmaya çalışır.
Sitenizi zaman içinde hızlandırmak için deneyebileceğiniz bir dizi stratejiniz olsa da, ilk günden itibaren atmanız gereken en iyi adımlardan biri, tutarlı hızlar sağlayabilen bir web barındırma sağlayıcısı seçmektir.
Anahtar Kelime Araştırması Yapın
Anahtar kelime araştırmasının nasıl yapılacağını bilmek SEO’nun büyük bir parçasıdır. Bu listedeki diğer pek çok şeyi etkili bir şekilde yapabilmek için, öncelikle SEO çabalarınızı odaklamak istediğiniz ana terimler ve konu alanları hakkında net bir fikre sahip olmanız gerekir.
Bir dizi SEO aracı, her anahtar kelime için uğraşmayı bekleyebileceğiniz trafik ve rekabet miktarı hakkında anahtar kelime önerileri ve veriler sağlar.
Sitenizin Mimarisini Planlayın
Yalnızca birkaç sayfası olan basit bir siteyle başlıyorsanız, bu şu anda o kadar önemli görünmeyebilir. Ancak, site mimarinizi önceden planlamak akıllıca olacaktır, böylece ilerledikçe yerinde bir yapıya sahip olursunuz.
Çoğu web sitesi için site mimarinizin bir piramit yapısı olmalıdır. Ana sayfanız en üstte, sonraki en önemli sayfalar (genellikle ana menünüzde yer alan sayfalar) hemen altında. Bunların altına, bunlara giren tüm alt kategorileri ve tek tek sayfaları ekleyeceksiniz. Site mimarinizi önceden planladığınızda, web sitenizin ziyaretçilerin bulmasının ne kadar kolay olduğu açısından en önemli sayfalara öncelik verecek şekilde düzenlendiğinden emin olacak ve ziyaretçilerin aralarında gezinmesini kolaylaştıracaksınız. İhtiyaç duyduklarını bulmak için sitedeki sayfalar.
Tasarımınızda Sezgisel Gezinmeye Öncelik Verin
Site mimariniz bu yönde atılmış iyi bir adımdır, ancak web sitenizi ziyaretçiler için sezgisel hale getirmenin yalnızca bir parçasıdır. Web sitenizi oluştururken, müşterilerinizin geldikleri her sayfada ne düşüneceklerini ve ne yapacaklarını sürekli olarak düşünün. Yolun her adımında aradıklarını bulmalarının kolay olmasını istersiniz. Bu adımdaki amaç, ziyaretçilerinizin aklının içine girmeye çalışmak ve web sitenizde dolaşırken hangi adımları atmak isteyeceklerini ve bunları nasıl yapacaklarını hayal etmektir. Siteyi inşa ederken bu, tahmin ve hayal gücü gerektirir. Ancak, site açılmadan önce kullanıcı testi yaparak ilk varsayımlarınızı doğrulayabilir (veya düzeltebilirsiniz).
Standart, SEO Dostu Bir URL Yapısı Tanımlayın
Bir arama motoru algoritması bir web sayfasının ne hakkında olduğunu belirlemeye çalışırken, göründüğü ana yerlerden biri URL’dir. URL, sitenizin web üzerindeki her sayfasının ana adresidir. Sitenizdeki her URL, ana alan adınızla başlar (ör. Www.adiniz.com). Her sayfa için (ana sayfanız dışında), ardından sayfaya özel ek karakterler gelecektir.
SEO amaçları için, sitenizdeki her web sayfası için kullandığınız URL’yi, o sayfanın sıralanmasını istediğiniz anahtar kelimelere göre her zaman özelleştirmelisiniz. Ancak, her sayfa için özel bir URL yazmanın ötesinde, web sitenizdeki URL’leri nasıl adlandıracağınız için daha büyük bir SEO dostu URL yapısı oluşturmak istersiniz.
Burada geliştirdiğiniz site mimarisine geri dönün. Tanımladığınız kategoriler ve alt kategoriler, geliştirdiğiniz URL yapısının bir parçası olabilir, bu da size URL’lerinize daha alakalı anahtar kelimeler eklemenin bir yolunu vererek, onları ziyaretçiler için kullanışlı ve sezgisel kılar.
Site Hızı için Tasarım
Web tasarımınız, web barındırma paketiniz ve kullandığınız eklentilerle birlikte web sitenizin ne kadar hızlı olacağı konusunda yalnızca bir faktördür. Ancak tasarım aşamasında verdiğiniz birçok karar, sitenizin ziyaretçiler için ne kadar hızlı yükleneceğini etkileyebilir.
Hızlı bir yükleme süresi, daha iyi bir kullanıcı deneyimi yaratır ve arama motoru algoritmalarının hesaba kattığı sıralama faktörlerinden biridir. Web sitenizi tasarlarken, site hızını artırmanın aşağıdaki gibi yollarını düşünün:
- Animasyon veya büyük, yüksek çözünürlüklü görüntüler gibi yükleme süresini yavaşlatan özellikleri en aza indirme
- Kullandığınız tüm JavaScript ve CSS öğelerini küçültmek
- Her sayfada sahip olduğunuz http taleplerinin sayısını azaltmak
- Harici komut dosyalarını minimumda tutmak için yalnızca gerekli araçları kullanmak
Bazen gerçekten harika görünen tasarım öğeleri web sitenizi tıkayabilir ve yanlışlıkla daha yavaş yükleme sürelerine ve daha kötü bir deneyime neden olabilir. Siteye eklediğiniz her şey hakkında dikkatli olun ve yükleme süreleri üzerindeki etkisinin sunduğu değerle nasıl dengelendiğini ölçün.
Yardımcı SEO Araçları
SEO yapılırken, kişilerini işini kolaylaştıracak ve çok daha profesyonel şekilde hareket etmesini sağlayacak SEO araçları vardır. Bu araçlar:
- Google Site Yöneticisi Araçları (Search Console): Sitenizin Google üzerindeki varlığını kontrol etmenizi sağlayan bu araç, aynı zamanda site haritalarını, anahtar kelime takibini ve robots.txt dosyalarının düzenlenmesini sağlar.
- Google Anahtar Kelime Planlayıcısı: Anahtar kelime belirlemede çok işinize yarar. İnsanların Google’da en çok aradıkları kelimeleri bulmanıza ve hangi kelimeler üzerinde Adwords çalışması yapabileceğinize dair sizlere rakamsal veriler gösterir.
- Google Trendleri: Yerel durumlar, kelime öbekleri ve ilgili diğer kelimelerle alakalı olarak araştırma yapmak isteyenler için idealdir. Sizlere inişte ve çıkışta olan kelimeleri gösterir.
- Google PageSpeed Insights: Arama motorlarında yüksek sıralara çıkmanın bir diğer önemli koşulu, sayfanızın yüklenme hızıdır. Bu araç sizlere sitenizin yüklenme hızına ilişkin bilgi verir.
- Google Yapısal Veri Test Etme Aracı: Bu araç sayesinde Rich Snippet gibi yapısal verileri, Google’ın nasıl kullandığını görebilirsiniz.
- Bing Site Yöneticisi Araçları: Bing ve Yahoo! Gibi yerlerde sitenizin varlığını kontrol edebilir ve buralarda anahtar kelime, site haritası gibi verileri takip edebilirsiniz.
- Moz: Arama motorlarına ilişkin yapılmak istenen iyileştirme çalışmaları için kullanılan kapsamlı araçları sizlere ücretli olarak sunan bir servistir.
- KISSMetrics: Kritik verilerin ve dönüşüm değerlerinin analizi konusunda sizlere kolaylık sağlayan yine ücretli bir servistir.
- WordPress: Ücretsiz olarak içerik oluşturmanızı ve yayınlamanızı sağlayan bir içerik yönetim sistemidir.
- WordPress SEO by Yoast: WordPress sitelerde yazıların ve genel olarak sayfanın SEO uyumlu olması için kolaylıklar sağlayan, ücretsiz bir eklentidir.
- Ubersuggest: Anahtar kelime araştırmasında kullanılan bir araçtır. Google’ın önerdiği aramalardan yola çıkarak, anahtar kelimelerin uygunluğunu belirler.
Sıkça Sorulan Sorular
Başlık Etiketi (title) Nedir ve SEO İçin Neden Önemlidir?
Başlık etiketi, bir sitenin arama motorlarında görünen kısmında yer alır. Bu etiketler, kullanıcıların web sayfasında yer alan içeriği anlamasına yardımcı olur. SERP’te gördükleri ilk şey olduğu için siteye girip, girmeyeceklerine de bu başlığa göre karar verebilirler. Bu yüzden doğru başlık etiketi kullanımı, SEO için önemlidir.
Yerel (Local) SEO Nedir?
Yerel veya lokal SEO, bölgesel olarak müşterilere hizmet veya ürün tanıtmak, satmak için web sitelerinin optimize edilmesidir. Google My Business ile kaydınız yapılır ve böylece kullanıcıların bölgesel olarak yaptıkları aramalarda ilk sizler çıkarsınız. Özellikle küçük işletmeler ve esnaflar için yerel SEO son derece önemlidir.
SEO Çalışmaları Kaç Ay Sürer?
SEO çalışmaları öncelikle sonsuza kadar sürebilir. Çünkü tek seferlik bir işlem değildir. Ancak çalışmaya başlanmasının ardından aynı zamanda sonuç vermeye de başlayacaktır. Bunun için en ideal çalışma süreci en az 6 aydır. Bu sürenin sonunda sitenizle ilgili etkili bir yol kat edilmiş olur.
Kaynak:
https://www.wix.com/blog/2016/01/5-easy-seo-tips-to-boost-your-site-in-under-an-hour/