SEO çalışması web sitelerinin arama motorlarında üst sıralara çıkması için yapılan çalışmaları kapsar. Yapılan çalışmalar, başta Google olmak üzere diğer arama motorlarındaki belirli kurallar dahilinde yapılır. SEO çalışması olarak ifade edilen çalışma sistemi de aslında web sitelerinin ihtiyacı olan SEO çalışmalarının kademeli olarak uygulanmasıdır.
SEO Çalışması Nedir?
SEO çalışması nedir ve neden bu kadar önemlidir konusu özellikle marka ve işletmeleri yakından ilgilendirir. SEO çalışması, sitelerin arama motoru optimizasyonu için yapılan araştırma ve iyileştirme çalışmalarının kademeli olarak gerçekleştirilmesidir. Arama motoru optimizasyon çalışmalarında, başarıya ulaşmanın belirli kriterleri ve koşulları vardır. Buna göre düzenli olarak özgün ve kaliteli içerikler oluşturmak, bunun en önemli koşullarından biridir.
SEO çalışmalarına dair yapılan en önemli aşamalardan biri analiz sürecidir. Analiz yapılması ve daha da önemlisi yapılan analizlerin doğru yorumlanması gerekir. SEO çalışmalarının yapılma süreci belirli bir süre ile sınırlandırılmamalıdır. Çünkü SEO genel alamda süreklilik gerektirir. Bu sürece bir proje olarak değil bir akış ve devamlılık gerektirir. Bu süreçte de yapılan son derece önemli çalışmalar vardır.
SEO Çalışması Neden Gereklidir?
SEO çalışması yapmak siteler için son derece önemli ve gereklidir. Google sitelerin yapmış olduğu optimizasyon çalışmalarına büyük önem verir ve web sitesinin organik sıralamada yukarı çıkmasına büyük katkı sağlar. Bunların yanı sıra yapılan SEO çalışmalarının sizlere sağladığı yararlar şöyledir;
- Siteye ziyaretçi sayısı organik olarak artırılır ve Google’da arama sıralamasında kalıcı olarak kalabilirsiniz.
- Siteniz üzerinden maksimum geri dönüşler alabilirsiniz.
- Hedeflediğiniz anahtar kelimelerle üst sıralara çıkabilirsiniz.
- Reklam performansınızı artırır ve maliyetsiz olarak sitenizin reklamını yapabilirsiniz.
- Hedef kitlenizle doğrudan ulaşabilirsiniz.
- Kurumsal bir imaj yaratabilir ve markanızın bilinirliğini artırabilirsiniz.
Site İçi SEO Nedir?
Site içi SEO çalışmaları bir web sitesinde sayfaların her birinin ayrı ayrı incelenmesi ve her detayının optimize edilmesi için yapılan ve hazırlanan içerikleri ifade eder. Hedef kitle, sektör, anahtar kelimelerin analizleri, organik trafiğin artırılması gibi işlemleri ifade eder. Başta Google olmak üzere diğer tüm arama motorlarında daha üst sıralara çıkarmak için yapılan tüm işlemleri kapsar.
Site için SEO çalışması yapılmak istendiğinde en fazla site içi SEO çalışmalarına özen gösterilmelidir. Çünkü organik bir etki yaratır ve sonuçlar her zaman kalıcıdır. Yapılan çalışmaların sonunda optimize edilen kodlarla birlikte web sitesinde hem müşteri sayısı hem de iş potansiyeli büyük oranda artırılır. Yapılan site içi SEO ile birlikte işlerinizi tanıtmak ve daha fazla insana ulaşmak gibi faydalar elde edebilirsiniz. İyi optimize edilen bir site aramalarda daha üst sıralara çıkar ve müşteriler sizleri daha fazla fark eder.
Site Dışı SEO Nedir?
Site dışı SEO çalışmaları ise web sitelerinin dışarıdan aldığı her türlü referans bağlantıları ve tavsiyeleri kapsar. Sosyal medya tanıtımları, link oluşturulması, site tanıtımları gibi yapılan tüm işlemler, site dışı SEO optimizasyon işlemlerine girer. Site dışı SEO uygulamalarının en önemlilerinden biri backlink çalışmasıdır. Bu sayede sitenizin diğer sitelerdeki paylaşımları birbirleri ile uyumlu olur ve siteniz ayrıca arama motorlarında güvenilir olarak görülür. Güvenli olarak görülen siteniz, arama motorlarında üst sıralara çıkar ve bununla birlikte sitenizin trafik akışı artar. Genel olarak bakıldığında site dışı SEO çalışmaları, bir sitenin popüler olmasında çok önemli bir etkiye sahiptir.
15 Adımda SEO Çalışmaları
SEO çalışması adımları eksiksiz ve sırasıyla tamamlanması gereken süreçleri ifade eder. Her bir işlem adımı bir diğerinden daha önemlidir. Bu sebeple tüm sürecin eksiksiz olarak tamamlanması gerekir.
1) Sitedeki Hataları Gidermek
İlk adım olarak sitedeki hataların giderilmesi gelmektedir. Sitede yapılan birçok işlem bulunduğundan dolayı hata yapmak kaçınılmaz olmaktadır. Bu nedenle en başta SEO analizi yaparak bu hataları tespit edip gidermeniz gerekmektedir. Sitedeki hataları gidererek SEO açısından oldukça faydalı bir işlem yapabilirsiniz.
2) Indexleme
İndex almak kolay olsa da karmaşık bir sistemi bulunmaktadır. Sitenin nasıl index alacağını bilmeniz gerekmektedir. İndex işlemlerini pingleme sistemleri ile ücretli ve ücretsiz şekilde yapabilirsiniz. Ancak bu işlemlerin en doğru olanı doğal olanıdır. Google’ın Webmaster Tools aracında Google gibi getir özelliğini kullanarak indexleme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Eğer içerik girişini düzenli bir şekilde yapıyorsanız, haftada bir bu şekilde getir özelliğini kullanarak indexleme sağlayabilirsiniz. Düzenli bir şekilde içerik girdiğinizde siteniz düzenli olarak index alacaktır.
3) Robots.txt
Sitenizin doğru bir şekilde taranması için robots.txt dosyasının yüklenmiş olması gerekmektedir. Bu dosya sayesinde arama motorlarının botlarına hangi sayfalarda indexleme gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceğini anlatabilirsiniz. Sitenizin bu dosyaya sahip olup olmadığını siteadi.com/robots.txt yazarak bilgi alabilir, öğrenebilirsiniz.
4) Domain ve Domain Yaşı
En önemli unsurların başında domain gelmektedir. Kelime bazlı bir SEO çalışması yürütecekseniz, domain daha da önemli olmaktadır. Domaininiz anahtar kelimenizi içeriyorsa büyük avantajlar sağlarsınız. Domain uzantı tercihinde .com uzantıları tercih etmenizi tavsiye etmekteyiz.
Domain yaşı ise ne kadar fazla ise SEO açısından o kadar olumlu özellikler barındıracaktır. SEO çalışması yapılacak site en az 6 ay önce kurulmuş olması gerekmektedir. Yeni aktif edilmiş bir web sitesine SEO çalışması yapmak, spam riskini arttıracaktır.
5) Site Haritası
Site haritası, sitenizdeki son değişiklikleri arama motorlarının görmesini kolaylaştırmaktadır. Site haritaları kendini güncelleyecek bir şekilde otomatik olarak ayarlanmalıdır. Eğer otomatik olarak güncellenmiyorsa tek tek kendiniz güncellemek zorunda kalacaksınız. Her kategori için farklı site haritaları oluşturmanız, bu noktada faydalı olacaktır.
6) Canonical URL
Aynı içerik farklı sayfalarda yer alırsa bu kopya içerik olarak algılanacaktır. Bu nedenle kopya içerik durumunu kontrol etmeniz gerekmektedir. Eğer böyle bir durum varsa canonical URL etiketini kullanarak bu durumdan kurtulabilirsiniz.
7) Kırık Link Bağlantıları
Bağlantılarınızı sürekli olarak kontrol etmek zorundasınız. Eğer bunlar arasında boş bir link, yani kırık link varsa bunları yok etmeniz gerekmektedir. Bu şekilde SEO adımlarında ilerleme kaydedebilirsiniz.
8) Mobil Tema
Mobil telefon kullanımı artış göstermiştir. Bu nedenle Google, kullanıcı deneyimini arttırmak için mobil temalara daha fazla önem göstermeye başlamıştır. Siz de sitenize bir mobil tema uygulayarak kullanıcı deneyimini arttırabilir, bu bakımdan Google dostu olabilirsiniz. Bu şekilde SEO çalışmalarına önemli bir katkıda bulunabilirsiniz.
9) Sayfa Hızı
Sayfa hızı, SEO çalışmalarını etkileyen bir unsur olarak yerini almaktadır. Bununla birlikte yakın zamanda daha da etkileyen bir unsur olarak yerini alacaktır. Eğer siteniz geç açılıyorsa, bu SEO açısından olumsuz bir durumdur. Çünkü bu haliyle botlar sitenize daha az ziyaret gerçekleştirecektir. Arama motorlarının her bir site için belirlemiş olduğu bir süre vardır. Eğer bu süre verimli bir şekilde kullanılamazsa, tarama işlemi de verimsiz olarak gerçekleşecektir.
10) H Etiketleri
SEO açısından en büyük etkenlerden birisi olmaktadır. H1, H2, H3, H4, H5, H6 şeklinde sıralanarak devam etmektedir. Bu etiketler içeriklerde mutlaka kesin olarak kullanılması gerekmektedir. Bunun SEO açısından önemi büyüktür. Ana başlık her zaman H1 etiketi ile diğer başlıklar ise diğer etiketler ile atılmalıdır.
11) Başlık (Title)
Başlıklar, sitenize ziyaretçi çekmenin en önemli unsurunu oluşturmaktadır. Başlıklarda aranma hacmi yüksek anahtar kelimelere yer vermeniz gerekmektedir. Kelime bazlı SEO çalışmalarını etkileyen en önemli unsurdur. Arama motorlarından çok sayıda ziyaretçi çekmek istiyorsanız doğru bir başlık yapısı kullanmanız gerekmektedir. Kısa, sade, açıklayıcı bir başlık yapısını hem arama motorları hem de kullanıcılar sevmektedir. Maksimum 50 – 60 karakterden oluşmalıdır. Bundan daha fazla olan karakterdeki başlıkların fazla kısmı arama sonuçlarında gösterilmeyecektir.
12) Açıklama (Description)
Bir diğer en büyük etkenlerden birisidir. Maksimum 140 – 160 karakter aralığında olması gerekmektedir. Bu, içeriğinizi anlatan kısa bir yazı olmak zorundadır. Burada da anahtar kelimelerin geçmesi önerilmektedir. Ancak cümle akışını bozmayacak şekilde kullanmaya özen göstermelisiniz.
13) İçerik
Belki de en önemli SEO unsurlarından birisidir. İçerik ne çok kısa ne de çok uzun olmalıdır. Aynı zamanda bilgi verici olmaya özen göstermeniz gerekmektedir. Kısa içerikler arama motorları tarafından sevilmezken, uzun içerikler de kullanıcılar tarafından sevilmemektedir. Bu nedenle içeriğiniz en az 300 kelimeden oluşmalıdır. Önemli yerleri bold, italik, altı çizili olarak vurgulayabilir, daha önemli olduğunu hem arama motorlarına hem de kullanıcılara anlatabilirsiniz. Okunması kolay olan içerikler üretmeyi tercih etmelisiniz.
14) Anahtar Kelime Yoğunluğu
SEO adımlarından bir diğeri anahtar kelime yoğunluğudur. Ana anahtar kelimeleri belirlemeniz ve belli oranlarda içeriklerinizde bunu kullanmanız gerekmektedir. Anahtar kelime yoğunluğu toplam kelime sayısının %2 – %3’ünü geçmemelidir.
15) Sosyal Medya
İçeriklerinizi sosyal medyada paylaşmak, özellikle site dışı SEO işlemlerinin vazgeçilmezi olmaktadır. Sosyal medyada da aktif olarak sitenize ziyaretçi çekebilir, SEO açısından faydalı işlemler yapabilirsiniz. Bu nedenle sosyal medyada aktif olmanız, burada da paylaşımlar yapmanız, içeriklerinizi burada paylaşmanız önerilmektedir.
Organik SEO Çalışması
Organik SEO çalışması bir web sitesinin kalıcı ve etkili olması için tercih edilen ve uygulanan yöntemlerin tamamını içerir. Organik SEO sayesinde web siteniz, arama motorlarında kalıcı olarak üst sıralarda yer alır ve ayrıca yapılan çalışmalarla birlikte daha fazla müşteriye çok daha kısa sürede ulaşılabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
SEO çalışmalarıyla ilk sıraya yükselmemin bir garantisi var mı?
Google algoritması içinde 200’de fazla sıralamayı etkileyen faktör vardır. Google’ın ilk hedefi kullanıcılara ihtiyaçları olan en doğru bilgiyi vermek olduğu için yalnızca SEO çalışmaları ile bir web sitesinin ilk sıraya yükselmesinin garantisi yoktur. Ancak Google algoritmasında SEO çalışmalarının çok önemli olduğunun bilinmesi gerekir.
SEO fiyatları neye göre belirleniyor?
SEO ücretleri belirlenirken sabit bir tarife olmadığının bilinmesi gerekir. Eğer rekabet oranı çok yüksek değilse o zaman SEO çalışmaları için ödenmesi gereken ücret de ona göre düşük olacaktır. Rakipleriniz ve yer aldığınız sektör ne kadar güçlü ise bu durumda da daha fazla çalışma gerektiği için SEO çalışmasına daha fazla maliyet gerekir.
SEO Sosyal medyadan beslenir mi?
SEO kesinlikle sosyal medyadan beslenir. Google içerikleriniz için bazı sinyaller gönderecektir ve bunlardan biri de sosyal medyadır. İçerikleriniz, İnstagram, Twitter ve Reddit gibi sosyal medya platformlarında paylaşılırsa o kadar etkileşim sağlayacaktır. Böylece sosyal medya üzerinden çekmiş olduğunuz trafik sizlere SEO çalışmalarında büyük avantaj sağlayacaktır.
Adwords SEO’ya katkı sağlar mı?
Web sitesinde içerikler SEO uyumlu olarak ve kullanıcılara yönelik hazırlanırsa, yapılan Adwords çalışmaları büyük oranda SEO’ya katkı sağlar. Özellikle doğru anahtar kelimenin belirlenmesi ile birlikte organik sıralamalarda üst sıralarda yer almanız mümkün olacaktır.
Kaynakça:
https://www.equinetacademy.com/seo-tutorial-step-step-search-engine-optimization-guide/