SEO, “arama motoru optimizasyonu” anlamına gelir. Basit bir ifadeyle, sitenizin alakalı aramalar için görünürlüğünü artırmak amacıyla iyileştirme süreci anlamına gelir. Sayfalarınızın arama sonuçlarında daha iyi görünürlüğü ne kadar yüksek olursa, dikkat çekme ve potansiyel ve mevcut müşterileri işletmenize çekme olasılığınız o kadar artar.
SEO Nedir?
SEO nedir sorusunun cevabı tam olarak anlaşılmadığı sürece, bu alanda yapılan çalışmalar ve daha da önemlisi web sitelerine faydaları anlaşılabilir. SEO en basit ifade ile arama motoru optimizasyonudur ve arama motorlarında web sitenizin üst sıralara çıkmasını sağlar. Daha basit bir şekilde aslında web sitenizin Google tarafından fark edilmesini ve kullanıcılara sizleri önermesini sağlar. Google ve benzeri arama motorları, kullanıcılara en fazla yarar sağlayacak web sitelerinin öne çıkmasını sağlar. Tüm bunlar yani arama motorlarının web sitenizi öne çıkarması da ancak doğru SEO uygulamaları ile mümkündür.
SEO Nasıl Çalışır?
Google ve Bing gibi arama motorları, webdeki sayfaları taramak, siteden siteye gitmek, bu sayfalar hakkında bilgi toplamak ve bunları bir dizine koymak için botları kullanır. Ardından, algoritmalar, belirli bir sorgu için arama sonuçlarında sıralı sayfaların görünmesi gerektiğini belirlemek için yüzlerce sıralama faktörünü veya sinyalini dikkate alarak dizindeki sayfaları analiz eder.
Arama sıralama faktörleri, kullanıcı deneyiminin bazı yönleri için vekil olarak kabul edilebilir. Periyodik SEO Faktörleri Tablonuz, faktörleri altı ana kategoriye ayırır ve her biri SEO için genel önemine göre ağırlık verir. Örneğin, içerik kalitesi ve anahtar kelime araştırması, içerik optimizasyonunun temel faktörleridir ve tarana bilirlik ve mobil uyumluluk, önemli site mimarisi faktörleridir.
Arama algoritmaları, alakalı, yetkili sayfaları ortaya çıkarmak ve kullanıcılara verimli bir arama deneyimi sağlamak için tasarlanmıştır. Sitenizi ve içeriğinizi bu faktörleri göz önünde bulundurarak optimize etmek, sayfalarınızın arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olabilir.
SEO Pazarlama İçin Neden Önemlidir?
SEO, dijital pazarlamanın temel bir parçasıdır çünkü insanlar her yıl trilyonlarca arama yapar ve genellikle ticari amaçla ürünler ve hizmetler hakkında bilgi bulurlar. Arama genellikle markalar için birincil dijital trafik kaynağıdır ve diğer pazarlama kanallarını tamamlar. Arama sonuçlarında rakiplerinize göre daha fazla görünürlük ve daha yüksek sıralama, kâr hanenizde önemli bir etkiye sahip olabilir.
Bununla birlikte, arama sonuçları, kullanıcılara daha doğrudan yanıtlar ve kullanıcıları diğer web sitelerine yönlendirmek yerine sonuçlar sayfasında tutma olasılığı daha yüksek olan bilgiler sağlamak için son birkaç yılda gelişmektedir.
Ayrıca, arama sonuçlarındaki zengin sonuçlar ve Bilgi Panelleri gibi özelliklerin görünürlüğü artırabileceğini ve kullanıcılara doğrudan sonuçlarda şirketiniz hakkında daha fazla bilgi sağlayabileceğini unutmayın.
Google’ın dünyadaki arama motoru trafiğinin çoğundan sorumlu olduğunu unutmamak önemlidir. Bu, bir sektörden diğerine değişebilir, ancak Google, işletmenizin veya web sitenizin görünmek isteyeceği arama sonuçlarında baskın oyuncu olma olasılığı yüksektir, ancak bu kılavuzda ana hatları verilen en iyi uygulamalar sitenizi ve diğer arama motorlarında da sıralanacak içeriği konumlandırmanıza yardımcı olacaktır.
SEO ile Google Kullanıcı Trafiğini Nasıl Size Çeker?
SEO çalışmaları ile genel olarak Google’ın web sitenizi öne çıkarmasını ve kullanıcı trafiğinin web sitenize dönmesini sağlar. Peki Google, insanların aradıklarına karşılık olarak hangi sayfaların döneceğini nasıl belirler? Tüm bu değerli trafiği sitenize nasıl çekersiniz? Google’ın algoritması son derece karmaşık, ancak yüksek kalite düzeyindedir. Bu süreç şöyle işler;
- Google, arama yapanın sorgusuyla alakalı yüksek kaliteli, alakalı bilgiler içeren sayfaları aramaktadır.
- Google’ın algoritması, web sitenizin içeriğini “tarayarak” (veya okuyarak) ve bu içeriğin, içerdiği anahtar kelimelere ve diğer faktörlere (“sıralama sinyalleri” olarak bilinir) dayanarak, arayanın aradığı şeyle alakalı olup olmadığını değerlendirerek (algoritmik olarak) alaka düzeyini belirler.
- Google, “kaliteyi” çeşitli yollarla belirler, ancak bir sitenin bağlantı profili – bir sayfaya ve bir bütün olarak siteye bağlantı veren diğer web sitelerinin sayısı ve kalitesi – en önemlileri arasındadır.
- Ek sıralama sinyalleri, bir sitenin nerede sıralanacağını belirlemek için Google’ın algoritması tarafından giderek daha fazla değerlendirilmektedir.
- Google’ın algoritmasının aramalara yanıt olarak dikkate aldığı yüzlerce sıralama faktörü vardır ve Google, mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sağlamak için sürecini sürekli olarak günceller ve iyileştirir.
SEO Çalışmalarından Nasıl Yararlanılır?
Arama motoru optimizasyonu, web sayfalarını ve içeriklerini web sitenizle alakalı terimleri arayan kullanıcılar tarafından kolayca keşfedilebilecek şekilde optimize etme sürecidir. SEO terimi, web sayfalarının sitenizi bulması, taraması ve dizine eklemesi için “tarayıcılar” olarak bilinen arama motoru dizinleme yazılımı için daha kolay hale getirme sürecini de açıklar.
Belki de arama motoru optimizasyonunun en önemli yönü, işletmeniz için daha alakalı trafik, potansiyel müşteri ve satış elde etmeye yardımcı olmak için SEO’dan nasıl yararlanabileceğinizdir.
İnsanlar doğrudan işinizle ilgili her türlü şeyi arıyorlar. Bunun ötesinde, potansiyel müşterileriniz de işinizle yalnızca gevşek bir şekilde ilgili olan her türlü şeyi arıyor. Bunlar, bu insanlarla bağlantı kurmak ve sorularını yanıtlamak, sorunlarını çözmek ve onlar için güvenilir bir kaynak haline gelmek için daha fazla fırsatı temsil eder.
Temel Arama Motoru Optimizasyonları
Arama motorlarının, site sıralamalarını belirlerken kullandığı algoritmalar vardır. Algoritmalar onlarca kriterlerle bir siteyi değerlendirir ve arama sonuçlarında sitenin sıralamasını belirler. Kriterler belirli bir yerde listelenmez ve ayrıca her algoritma için sürekli yeni kriterlerde eklenebilir. Yalnız bazı temel arama motoru optimizasyonları vardır. Bunlar sitenin arama motorlarında sıralanması ve üst sıralara çıkması için olmazsa olmaz kriterlerdir. Bunlar:
Başlık (Title)
Başlık veya title ifadesi bir içerik için belirlenen başlığı ifade eder. Web siteniz arama motorlarında aynı zamanda bu başlıkla birlikte görüntülenir. SEO tittle belirlemesi çok önemlidir çünkü insanlar herhangi bir konuda arama yaparken, karşılarına çıkan bu başlıklardan yola çıkarak o siteye girebilir. Eğer gördükleri başlık, yeterince ilgi çekici değilse o zaman siteye girmek istemeyeceklerdir. Ayrıca girdiğiniz başlık ne kadar ilgi çekici olursa, Google sizleri yine o kadar üst sıralara taşıyacaktır. Sayfa başlığı olabildiğince kısa ve açıklayıcı olmalıdır.
Açıklama (Description)
Web sitesinin, arama motorunda başlığının altında description yani açıklama yer alır. Bu açıklama kısmında, kullanıcılara yardımcı olacak ve aslında onları içerikte nelerin beklediğine dair bir kısa bir özet yer alır. Bu kısımda kullanıcıların ne kadar dikkati çekilir ve ne kadar sayfaya dair iyi bilgiler verilirse o kadar fayda sağlanır.
Açıklama bölümünde yıl, fiyat, marka gibi bilgiler yer alabilir. Ne kadar ürün ve hizmet ile ilgili işe yarayacak bilgi yer alırsa, kullanıcılar o kadar çok sayfayı ziyaret edecektir. Başlık kısmında en fazla 160 karakter yer almalıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
Sosyal medyanın SEO için faydası olur mu?
Sosyal medya ile SEO arasında direkt bir bağlantı olmasa da sosyal medya üzerinden yapacağınız backlinkler ile SEO çalışmalarını destekleyebilirsiniz.
Site içi SEO düzenlemelerinin (İç SEO veya SEO Altyapı Hizmetlerinin) önemi nedir?
Site için yapılacak tüm SEO düzenlemelerinin tamamının site düzenlemelerine etkisi vardır. Özellikle dış SEO çalışması olan backlinkten yüksek verim alınması için iç SEO’ya destek verilmesi gerekir. Genel olarak dış SEO’nun etkisi %65 iken iç SEO’nun etkisi ise %35 civarındadır. Ancak iç SEO yeterince başarılı değilse, dış SEO da yeterince desteklenmez.
SEO çalışmalarını belli bir süre sonra durdursam web sitemin konumu geriler mi?
Web sitenizdeki gerileme rekabete göre değişir. Sizinle aynı sektörde faaliyet gösteren firmalar anahtar kelimelerle ve SEO çalışmaları ile sitesini desteklerse bu süreç içinde sizlerin çalışmalarınızı durdurmanız web sitenizin gerilemesine neden olacaktır. Bu yüzden çalışmaları tamamen durdurmak yerine sürekli olarak izlemeniz ve analiz etmeniz çok daha faydalı olacaktır.
İç SEO mu? Dış SEO mu?
Bir web sitesi için hem iç SEO hem de dış SEO son derece önemlidir. Eğer arama motorlarında yükselme isteniyorsa, iç SEO’nun mutlaka desteklenmesi gerekir. İç SEO desteklendikten sonra da mutlaka dış SEO’ya bağlanılması gerekir. Kısacası ikisi farklı düşünülemez.
Kaynak:
https://digitalmarketinginstitute.com/blog/what-is-seo