SEO, günümüzde bir site sahibi için en önemli uygulamadır ki, SEO hizmeti almayan sitelerin büyük bir çoğunluğunun Google üzerinde listelenmesi çok zor ve kimi zaman imkansızdır. Google arama sonuçlarında görünmeyen veya geri sıralarda görünen sitelerin ise herhangi bir kıymeti yoktur. SEO nasıl yapılır? SEO hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?
SEO Nedir?
SEO; Search Engine Optimization, Türkçe karşılığı ile arama motoru optimizasyonudur. Buradaki optimizasyon kelimesine özel olarak vurgu yapmak gerekir. Zira kimi site sahipleri SEO yaparak Google’ı yanılmak, en basit itibarla sistemi manipüle etme mümkündür diye düşünür. Bu kesinlikle yanlış bir düşüncedir.
Şöyle düşünelim; Google yanıltılmayı istemiyor. Karşımızdaki yapı ise dünyanın en büyük şirketi ve dünyanın en iyi mühendislerini kadrosunda bulunduruyor. Ayrıca yine dünyanın en gelişmiş yapay zekası da bu sistemin başında. Böyle bakınca bu sistemi yanıltabileceğinizi düşünüyor musunuz?
Açıkçası bu pek rasyonel bir bakış açısı olmaz. Geçmişte Google’ın açıklarından faydalanan bazı uygulayıcılar, bunu bir ölçüde başarmış olsa da, konu sadece başarmak değildir. Google kullanım sözleşmesinde, açıkça belirtir ki; sistemi manipüle etmek, indeksten silinmeye kadar giden bir süreci ortaya çıkarır. Eğer sistemden silinirseniz, geri dönüşü olmayacak şekilde Google’da bir daha yer alamazsınız.
SEO Nasıl Yapılır?
SEO yapmak Google tarafından sizlere önerilen yaklaşık 200 kriteri uygulamakla başlamaktadır. Tüm kriterlerin belli başlı siteyi etkileme oranı bulunmaktadır. Örneğin web sitenizde yer alan bir içeriğin etkisi ile alının dış bağlantıların etkisi aynı düzeyde değildir. Seo yapmak için ilk adımı rakip analizi yaparak başlamalısınız. Rakibinizin içerikleri, bağlantıları, anahtar kelimeleri gibi detayları analiz edip, kendi siteniz için bir plan çıkarmalısınız. Ardından ise web sitenizin iç optimizasyonunu anahtar kelimeleriniz üzerinden inşa etmeli ve alt sayfaları oluşturarak iç linkleri eklemelisiniz.
Rakip analizini yaparken rakiplerinizin almış olduğu backlinkleri inceleyip, web siteniz için faydalı olacak ve spam skoru düşük bağlantıları elemeli ve zamana yayarak bu bağlantıları web sitenize almalısınız. Backlink alırken dikkat etmeniz gereken en önemli husus zararlı olup olmadığını analiz etmekten geçmektedir. Semrush ve Moz gibi SEO analiz araçlarından bu bağlantıların ne düzeyde spam içeriğini öğrenebilirsiniz.
Dış bağlantı almaya devam ederken aynı zamanda web sitenize düzenli içerik girişi yaparak da destek olmalısınız. Ahrefs Seo analiz aracından rakibinizin en çok trafik aldığı başlıkları seçerek bu başlıklarla ilgili sizlerde içerik oluşturabilirsiniz. Rakibinizin içeriğinde kullandığı anahtar kelimeler, videolar ve görsellerde incelenmeli, rakibiniz kadar kullanmaya dikkat etmelisiniz. Bu süreç zamana yaparak planlarsanız, başarılı olma ihtimaliniz bir o kadar fazla olacaktır.
Teknik SEO olarak ise web sitenizi analiz etmeli ve hataları düzeltmelisiniz. Görsel ve hız optimizasyonu web sitenize yeni yüklenen kaynaklarla birlikte artabilir. Bu dezavantajlı durumdan kurtulmak adına sürekli analiz yapmanız gerekebilir.
Peki, Optimizasyon Nedir?
Optimizasyon; isminde de anlaşılacağı gibi, uyumlu hale getirme uygulamasıdır. Yanıltma ve yönlendirme değil. Sitenin sahip olduğunu konumdan çok farklı göstermek bir yanıltma biçimi olduğundan bu yönde yapılacak her işlem, kusur sayılır. Yayın yapılan hatalar şu şekildedir.
- Kopya metin kullanmak
Google, siteleri metin içerikleri ile taradığından, metin miktarı ne kadar fazla ise site değeri o kadar yüksek olur gibi düşünülür. Her ne kadar bu yanlış bir yaklaşım olsa da, esas konumuz, bu metinleri başka sitelerden kopyalama durumudur. Site sahipleri ve site yöneticileri, içerikleri başka sitelerden aldıklarında, içeriği tamamladıklarını düşünürler. Fakat Google bunu kolaylıkla anlayabilir. Eğer bir metin, daha önce yayınlanan bir metinden alıntı ise site uzun vadede kanunlara aykırı yayın yaptığı için indeksten çıkarılabilir. Bundan daha basit ceza ise sitenin indekslerinin kaldırılmasıdır. Ayrıca kopya metin kanunen de suçtur.
- Link Satın Almak
Siteniz, eğer gerçekten değerli bir site ise size diğer siteler bağlantı verir. Bu evrensel bir durumdur. Ancak düşünelim ki, yeni açılmış ve marka bilinirliği olmayan bir site neden yoğun bir şekilde link alsın? Kaldı ki, link aldığınız kaynaklar neden sizinle hiç ilgisi olmayan kaynaklar? Hele ki bağlanan kaynaklarda herhangi bir içerik de yoksa, maalesef çok büyük bir sorunla karşı karşıyasınız demektir. Zira Google sizi en ağır suçla yargılayıp, cezanızı vermek üzeredir. Link satın alma cezası sanbox ve ban olarak, sitenizin kalıcı olarak indeksten çıkarılması olacaktır.
- Spam Anahtar Kelime Çalışmaları
Sitenizde anlamsız metinler kullanıp, sadece anahtar kelimeler ile sonuç elde etmeye çalışmanız sizi başarı sonucuna değil, bilakis ciddi bir hasara götürür. Metinlerin spam olarak işaretlenmesi uygulaması; Google tarafından uzun zamandır gerçekleştirilen bir uygulamadır ve bu ağır hasar içeren uygulama hala sürdürülüyor. Bu hata sizi hiçbir sıralama sonucuna götürmez. Anahtar kelimelerin elle manuel olarak ayarlanması; Google’ın bütünüyle reddettiği bir uygulamadır. Her ne kadar sizden meta etiketleri içerisinde anahtar kelime isteniyor olsa da, bu bir sıralama kriteri olarak benimsenmez. Google artık sayfaları kendi kriterlerine göre tarıyor ve gerçek bilgi içeren siteler içerisinde anahtar kelimeleri kolayca çekebiliyor. Yani işiniz herhangi bir metin üretmek değil, doğru metni üretmektir.
- Link İnşası Oluşturmak
Web sitenizde yükselmek istediğiniz sayfalarınıza bağlantı alarak onları beslemek çok önemlidir. Alt sayfalar oluşturarak ana sayfanızı desteklerseniz, o sayfanızın üst sıralara çıkması daha da kolaylaşacaktır. Link inşası yapmadan önce tüm anahtar kelimelerinizi analiz edip, ondan sonra başlamanızı tavsiye ederiz. İlerleyen süreçlerde plansız işlem yapmaktan 404 gibi hatalarla karşılaşmanız mümkündür. Link inşası sadece Google gibi arama motorları için yapılmamalıdır. Kullanıcının o konuyla ilgili olabileceği bir sayfaya tıklaması son derece normaldir. Site içi gezinme ve oturum süresinin de bu sayede artacağını söyleyebiliriz.
- İçerik Optimizasyonu
Yazımızın başında kopya içeriğin çok tehlikeli olduğunu belirtmiştik. Özgün olarak hazırlanan içeriklerde ise dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunmaktadır; Anahtar kelimeleri belli yoğunlukta kullanmak, alt başlık seçimini aranma hacmine göre belirlemek, kullanıcı deneyimi dikkate alınarak net bilgiler vermek, title olarak etkileyici başlık seçmek, meta açılamada anahtar kelimelere yer vermek ve bunun gibi detaylara dikkat etmeniz gerekmektedir. Önemli olan Yoast veya diğer SEO programlarında yer alan kriterleri sağlamak değil kullanıcıya istediği içeriği sunabilmek olmaktadır. Anahtar kelime kullanmadan da oluşturulup, yıllardır Google da ilk sıralarda olan web sitelerini feyz alabiliriz.
- Site Haritası Oluşturma
Site haritası, Google botlarına verilen bir rehberdir. Hangi sayfaları ziyaret etmesini ya da etmemesini söylediğiniz bir komut listesi olarak da düşünebilirsiniz. Site haritasını oluşturup, eklemeli ve bu sayede web sitenizin sürekli olarak botlar sayesinde aktif olmasını sağlayabilirsiniz. Sitenizin indeks almasını sağlayan etmenlerden biri olduğundan en başlarda eklemenizi tavsiye ederiz.
- Responsive Tasarımlar Oluşturma
Yapılan araştırmalara göre insanların artık %82’si mobil ya da tabletler üzerinden web sitelerini incelemektedir. Web sitenizin masaüstünde harika bir tasarıma sahip olması yetmemekle birlikte mobilde de uyumlu bir tasarım yapmalısınız. Masaüstünde olan ve mobil için gereksiz olan etmenleri kaldırabileceğiniz gibi tasarımları ayrı ayrı kurgulamanız gerekmektedir. Mobil uyumluluğu olmayan tema ve yazılımlardan kaçınmanızı öneririz. Çünkü responsive olmayan web siteler diğer SEO kriterlerini karşılasanız bile istediğiniz sonuçlar vermeyecektir.
- Site Hızı
Web sitenizin hızı kullanıcı deneyimi ve optimizasyon anlamında dikkat edilmesi gereken bir husustur. Web sitenizin hızı sunucu ve site yapısı olarak iki farklı statüde değerlendirilebilir. Sunucu verileriniz iyi ise sitenizin daha da hızlanacağından şüphe yoktur. Site yapısında ise görsellerin ve kaynakların sıkıştırılması gerekebilir. WordPress bir siteniz var ise ücretli veya ücretsiz eklentiler kurarak sitenizin hızını kolaylıkla artırabilirsiniz.
SEO Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
SEO; bir dijital pazarlama etkinliğidir. Bu etkinliğin en genel anlamda özelliği; sadece sitenizin değil, firmanızın, markanızın ve kurumsal kimliğinizin gerçek anlamda gelişmesini sağlamasıdır. Konuya sadece arama sonuçlarında ön sıralarda çıkmak olarak bakmak bu bakımdan hatalıdır.
Google bugünkü teknolojisi ile sizin marka isminizi kolaylıkla marka bilinirliği analizine sokabilir. Eğer markanız veya ismini güçlü değilse yapacağınız tüm erkinlikler sizi hile yapma yoluna götürür. Bu bakımdan SEO size marka bilinirliği sağlamak ve kullanıcılar nezdinde pozitif imaj oluşturacak uygulamaları kapsamak durumundadır.
- İçerik kalitesi
Sitenizde yayınlayacağınız içeriklerin gerçek anlamda bilgi içermesi ve tüketiciyi çekmesi gerekir. Tüketici metinleri gerçekten okuyup, faydalanmıyorsa hiçbir anlamı olmayacaktır. Aksine sade birer metin olarak kaldığından Google tarafından negatif olarak kodlanır. Google, sitenize giren kullanıcının o metin üzerinde ne kadar zaman geçirdiğini ölçebilmektedir.
Pazarlama açısından da, metin kalitesi önemlidir. Müşteri satın alma kararına buradan varacağından, sitenizin yüksek niteliklere sahip olması gereklidir.
- Sosyal Medya
Sosyal medya gün geçtikçe daha da büyüyen bir yapıya sahip ve web sitelerinin trafik anlamda en çok etkileyen kaynak olarak karşımıza çıkıyor. Sosyal medya web sitenizin trafik almasını sağlarken aynı zamanda da markalaşmanızı da sağlayacaktır. Sosyal medya anahtar kelimelerinizin doğrudan yükselmesini sağlamasa bile organik olarak kullanıcıların ilerleyen zamanda web sitenizi araması olumlu bir dönüş olarak karşınıza çıkacaktır.
- Marka Bilinirliği
SEO ile marka bilinirliği iç içe geçmiş kavramlardır. Bir markanın veya site sahibinin açık kaynaklarda bahsedilir olması onun biliniyor olduğu anlamına gelir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken o sitenin doğal olarak bu sonuca ulaşmasıdır. Satın alma veya hile yoluyla sürecek hiçbir eylem anlamlı değil, zararlı olacaktır.
Sıkça Sorulan Sorular
SEO Yaparak Web Sitem Ne Zaman İlk Sayfaya Gelir?
SEO, zaman odaklı bir süreci kapsar. Çalışmak istediğiniz anahtar kelimelerin zorluğuna göre süre daha da uzayabilir. Minimum olarak 6 aya ihtiyaç duyabilir, bu süre yaklaşık 2 yıla kadar da çıkabilir. SEO düzenli ve sürekli yapıldığında sonuç veren bir mekanizmadır.
Sadece Backlink Alarak Web Sitem Yükselir Mi?
Backlink bir SEO kriteridir ancak tek başına hiçbir anlam ifade etmez. Web sitenizin iç optimizasyonu tamamlandıktan sonra backlink çalışması yaparsanız daha iyi sonuçlar alırsınız. Bazı sektörlerde özellikle spam ve hacklinklerin fazla olduğu siteleri bir kenara bırakıp, bütüncül olarak sürece bakmalısınız.
Web Sitemize Ne Sıklıkla İçerik Girmeliyiz?
İçerik girişlerinde herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Günlük bir adette girebileceğiniz gibi 10 adette girebilirsiniz. Düzenli olarak girmek her zaman size avantaj sağlar ve sitenizdeki yazıların kısa sürede indeks almasına yardımcı olur.
SEO Yaparken Google ADS Reklamları Vermek Sıralamaları Etkiler Mi?
Google ADS reklamları organik olarak web sitenizin doğrudan yükselmesini sağlamaz ancak marka bilinirliği oluşturacağından reklamdan gelen kullanıcı ileride organik olarak gelme ihtimalini doğurduğundan dolaylı katkı sağlar.
Kaynak:
https://www.cio.com/article/288827/8-things-you-need-to-know-about-seo-now.html