SEO uyumu, bir sitenin Google arama sonuçlarında üst sıralar da çıkmasını sağlayan ve bilinirliğini artırmak için kullanılan bir yöntemdir. SEO uyumu yalnızca anahtar kelime odaklı değildir. Bir makale içerisinde doğru ve kurallı yazım, eşit dağıtılmış başlıklar ve kelime sayısına göre anahtar kelime dağılımı olması gerekmektedir. SEO bir bütün olarak ana başlığı da içermektedir. Makalenin içeriği ile uyumlu etkili bir başlık oluşturmak hem stratejik bir hamle hem de SEO kurallarına uygun bir hamledir. SEO uyumlu başlık belirli kriterler altında uygulanmalıdır.
İçeriğe Göre SEO Uyumlu Başlık Oluşturma
İçerik hazırlarken her zaman özgün, kaliteli, okunabilirliği fazla, detay oranı iyi ayarlanmış ve en az 300 kelimelik makaleler yazılması gerekmektedir. Ancak 300 kelime kesin bir kriter değildir. Konunun yapısına göre kelime sayısı belirlenmeli içerik 200 kelimede anlatılıyor okuyucuya yeterli bilgi verildiyse yeterlidir. Anahtar kelime, SEO kuralları içerisinde bir ana nokta olarak görülmektedir. Google belirlenen anahtar kelimeleri kaydeder ve arama sonuçlarını buna göre kişilerin karşısına çıkartmaktadır. SERP olarak bilinen SEO uyumlu başlık arama trafiğinde, ziyaretçilere yönelik bir sonuç ortaya çıkar. Siteyi ziyaret eden kişiler direkt olarak aradıkları içeriği görmek ister. Detaylarda boğulmak ve ana konunun etrafında dolanarak hazırlanmış bir içerik, SEO uyumlu başlık oluşturma da sitenize kötü bir etkileşim sağlar.
Kurallar çerçevesinde yapılan her iş kusursuz olmaktadır. Bu kapsamda SEO uyumu için de kurallara uymak gerekmektedir. SEO uyumlu başlık oluşturma genel anlamda oldukça kolay bir işlemdir. Genel SEO Kurallarına göre başlık oluşumuna bakılacak olursa:
Rakip Analizi: Rakiplerinizin kullanmış olduğu title ve anahtar kelimeleri belirlemelisiniz. Kullanıcıların en aradığı başlıklar olduğu için rakipleriniz bu sayede ilk sıralarda yer alabilir. Tekrardan bir maceraya atılmamak adına en bilindik rakiplerinizi analiz edip, başlıklarınıza kadar verebilirsiniz.
Hedef Konu: Hazırlanan içeriğin hedef konusu ne üzerine ise başlık içerisinde geçişi sağlanmalıdır. Karmaşık bir başlık seçimi doğru değildir. SEO uyumu için başlık en az 3 kelimeden oluşması gerekmektedir. Uzun ve kuyruklu kelimelerde daha kesin sonuçlar alabilirsiniz. Özellikle de web siteniz yeni ise bu yöntemi kesinlikle kullanmalısınız.
Anahtar Kelime: Hedef konu genel olarak anahtar kelime üzerine kurulmaktadır. Bu nedenle başlık tek kelimeden oluşmadığı takdirde anahtar kelimeyi vurgulayan bir başlık oluşturulmalıdır. Title kısmına ekleyebileceğiniz sadece Google gibi arama motorlarında gözükecek dikkat çekici kelimelerde ilave edebilirsiniz. Genel SEO kurallarına bakıldığında SEO uyumlu başlık için Anahtar kelime ile başlaması ve mümkünse birden fazla anahtar kelimeyi başlığa yedirmek verimli sonuçlar doğurmaktadır.
Semantik Yapı: SEO uyumlu başlık seçerken konunun diğer eş anlamlısını da parantez içerisinde kullanabilir, bu sayede diğer anahtar kelimeden gelen kullanıcıları da web sitenize çekebilirsiniz. Semantik kelimeleri makale ve meta açıklama kısmında da kullanabilir ve bu sayede web sitenizin trafiğini daha çok artırabilirsiniz.
Abartısız Başlıklar: Başlıklar hedef göstermelidir. Bu nedenle başlık oluştururken daha sade ve ana konuyu içeren başlıklar olması gerekmektedir. Başlık oluştururken kullanılan ağır dil ziyaretçiyi ana konudan uzaklaştıracak ve sitenin tercih edilmemesini sağlayacaktır.
Tarih Kullanımı: Eğer içeriğiniz güncellik gerektiriyorsa, örneğin “SEO Güncellemeleri”, tarih belirtmeniz organik tıklama oranını arttıracağı için başlıkta tarihi belirtmeniz faydalı olacaktır.
SEO Uyumlu Başlık Seçerken Kullanılan Analiz Araçları
SEO uyumlu başlık seçmek bazen içerikten bile önemlidir. Rekabet düzeyi ve sizin ilk sayfaya gelme ihtimaliniz başlıkların belirlenmesi ile doğrudan ilişkilidir. Tek ve iki kelimeli seçilen başlıklarda üst sıralarda yer almak zor iken kelime sayısı arttıkça üst sıralara çıkma ihtimaliniz de artmaktadır. Tabi başlık uzunluğu da 6-7 kelimeyi de geçmemelidir. SEO analiz araçları kullanarak başlık analizi yapabilir ve aranma hacmine göre başlıklarınızı belirleyebilirsiniz.
Semrush: keyword overview kısmına anahtar kelimeleri yazarak analiz yapabilirsiniz. Bu analiz aracı kelimelerle ilgili aranma hacimlerini ve web sitelerinin sıralamalarını size gösterecektir. Rakipleri göreceğinizden title seçme konusunda da fikir edinebileceksiniz.
Keyword Tool: Anahtar kelime analizi için en çok kullanılan SEO aracı olarak karşımıza çıkmaktadır. Anahtar kelimelerinizi bölgesel olarak aratabilir ve konuyla ilgili tüm başlıkları görebilirsiniz. Anahtar kelimelerin aranma hacimlerini bulacağınız bu araçta aynı zamanda sosyal medya için ve sıkça sorulan sorular içinde analizleri de gerçekleştirebilirsiniz.
Ahrefs: Tek tek anahtar kelime analizi yapabileceğiniz bir araç iken aynı zamanda rakip sitenin tüm kelimelerini ve başlıklarını görebileceğiniz bir sisteme sahiptir. Ayrıca hangi alt kelimelerden ne kadar trafik geldiğini görebilir, web site içeriğinizde bu kelimeleri geçirebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
SEO Uyumlu Başlık Uzunlukları Nasıl Olmalıdır?
SEO Uyumlu başlıklar 60 karakteri geçmemelidir. Kelime sayısı olarak net bir rakam vermek yanlış çünkü her kelime aynı sayıda karakter içermemektedir. Tittle kısmının sonunda eğer web sitenizin markası yazıyor ise uzun başlıklar nedeni ile arama motorlarında başlıklarınız gözükmeyecektir.
Meta Açıklaması İle Başlık Arasındaki İlişki Nedir?
Meta açıklaması sizin eklediğiniz 130 ile 160 karakter arasındaki yazı olabileceği gibi aynı zamanda Google botları inisiyatifinde yazı içerisindeki bir kısımda olabilir. Meta açıklaması kesinlikle anahtar kelime ile başlamalıdır. Hem title hem de meta açıklamasında anahtar kelimenizle başladığını kontrol etmelisiniz.
SEO Uyumlu Başlık Seçerken Neden Rakip Analizi Yapmalıyız?
Özelliklede ilk 3 te yer alan rakiplerimiz bu konuda en çok aranan kelimeleri seçtiği düşünülerek bizlerinde bu sonuçlardan yararlanması son derece önemlidir. Amerika’yı tekrar keşfetmek yerine üstüne koyarak daha da güzelleştirmek gerekir.
Uzun Kuyruklu SEO uyumlu Başlık Seçmek Neden Önemlidir?
Uzun kuyruklu başlıklar genel olarak rekabetin az olmasından kaynaklı daha iyi sonuçlar vermektedir. Özellikle de yeni açılmış ve otoriter olmayan web siteleri başlangıçta kuyruklu anahtar kelimelerle ilerlemesi ve rekabeti yüksek olan kelimelerine buradan link çıkışı yapması gerekir.
Kaynakça:
https://cognitiveseo.com/blog/22796/seo-friendly-title-tags-best-practices/