Termal sağlık turizmi, ülkemiz coğrafyasında sıkça rastladığımız termal tesislerin sunduğu doğal imkanlardan faydalanılarak sunulan bir sağlık turizmi koludur. Modern tıbbın da kabul ettiği bir terapi yöntemi olan termal terapiler, yurtiçinde yaygın biçimde tercih edilen uygulamalardır. Ancak pek çoğumuzun bilmediği biçimde ülkemize şifalı termal kaynaklardan faydalanmak üzere gelen çok sayıda turistin var olduğudur. Geçmişte, sağlık turizmi faaliyetler günümüzdeki kadar yaygın değilken, özellikle bu tesislere gelmek isteyen yabancılar, doğrudan turist olarak gelmekte ve kendi imkanları ile çoğunlukla sağlık tesisi olarak yapılanmamış yerlerde bu terapiyi almaya çalışmaktaydı.
Günümüzde ise son derece gelişmiş termal tesisler yer almakta ve nitelikli sağlık hizmetlerini, sağlık turizmi acenteleri vasıtasıyla sunabilmektedir. Tabii termal sağlık turizmi sadece yurt dışından bu terapiyi almak isteyenlere değil, yurt içindeki vatandaşlara da sunulabilen bir hizmettir.
Termal sağlık turizmi, her ne kadar sağlık turizmi başlığı altında inceleniyor olsa da, medikal sağlık turizmi ile farklı özelliklere sahiptir. Termal tesislerin medikal tedaviler ihtiva etmediği sürece, medikal tesis olarak tanımlanma durumu yoktur. Bu nedenle bu alanda hizmet verecek acentelerin medikal (tıp) turizm yapmak için gerekli belgeleri edinmeleri de gerekmeyecektir.
Ancak hizmet verilecek yerler, sağlık kuruluşları bünyesindeki termal tesisler, rehabilitasyon merkezleri ve benzeri tıbbi niteliği bulunan yerler ise ve verilen hizmetin adı tedavi olacak ise bu durumda hizmet medikal turizm olarak tanımlanır ve bu hizmeti arz edecek acentenin A tipi sağlık turizmi acentesi olması gerekir.
Bunun dışında kalan termal otellerde konaklama süreçlerini kapsayan seyahatler, çamur banyoları ve SPA gibi etkinlikler, sağlık turizmi regülasyonlarına tabi olmayıp, turizm acenteleri tarafından sunulabilen hizmetlerdir.
Termal Sağlık Turizmi Tesisleri Hangileridir?
Termal sağlık turizmi tesisleri; jeotermal kaynaklara yakın tesisleşmiş oteller, SPA merkezleri, kaplıcalar ve rehabilitasyon merkezleri olarak sınıflandırılabilir. Bu tesisler tıbbi niteliği olmasa dahi, destek terapisi olmaları bakımından tıbbi tedaviler içerisinde görülür. Ülkemizde yerli ve yabancı turistlere yönelik çok sayıda termal turizm tesisi söz konusu olup, bu tesislerin oldukça ciddi kapasiteleri söz konusudur.
Termal sağlık turizmi tesisler genellikle tektonik hareketliliğin fazla olduğu bölgelerde bulunur. Zira jeotermal doğal su kaynakları, bu hareketliliğin olduğu bölgelerde bulunur. Ege bölgesi, Kuzey Anadolu, İç Anadolu’nun Kuzey ve Doğusu ile Doğu Anadolu’nun büyük kısmında bu kaynaklar ve dolayısıyla termal tesisler yer alır. En bilinen termal tesisler Afyonkarahisar ve çevresinde yer almaktadır.
Ayrıca termal sağlık turizmi tesisleri içerisine, otel olarak tesisleşmemiş kaplıcalar da girer. Özellikle Ege bölgesinde çok rastlanan ılıca olarak tanımlanan tesisler, daha çok yabancı turistlerin tercih ettiği yerlerdir. Bu tip terapi alanlarında ayrıca çamur banyosu gibi imkanlar da bulunur ki, yabancı turistlerin buna ilgisi oldukça fazladır.
Termal Sağlık Turizmi Pazarlaması Nasıl Yapılır?
Termal sağlık turizmi pazarlaması yurt içinde büyük bir zorluğa sahip olmasa da, sürekli akışın elde edilebilmesi için doğru pazarlama tekniklerinin kullanılması gerekir. Günümüz pazarlama standartları kapsamında geleneksel yöntemler yerine dijital araçların kullanıldığı pazarlama teknikleri, çok daha etkili ve hızlı sonuçlar elde edilmesini sağlayabilir.
Sadece termal turizm alanında değil, herhangi bir turizm alanında, en yüksek kotasyonlarla çalışan acentelerin tamamı, dijital medya ve dijital pazarlama araçlarını etkili biçimde kullanan acentelerdir. Yılın her döneminde, tam kapasite ile hizmet vermek için günümüzde elimizdeki en etkili araç dijital pazarlama araçlarıdır.
Tesislerin tanıtımının yapılması ve termal turizm etkinliklerine katılanların karar verebilmelerinin sağlanması bakımından, görsel medya araçlarının kullanımı oldukça önemlidir. Terapi alacak kişilerin, hangi tesiste, nasıl koşullarda bu hizmeti alacaklarını onlara gösterebilmek için mükemmel bir zemin olan sosyal medya; hem bu amaçla, hem de marka bilinirliği sağlamak için kullanılabilir. Bunun gibi tesislerin videolarının Youtube üzerinde yayınlanması da, oldukça etkili olacaktır.
Bununla birlikte, herhangi bir turizm kolunda faaliyet gösteren tesis veya acentenin, internet sitenin olmaması söz konusu dahi değildir. Her işletme ve acente, etkili birer internet sitesi kurmak ve arama sonuçlarında en ön sıralarda yer almak için gerekli SEO faaliyetlerini gerçek durumundadır. Aksi halde bulunabilir olmak mümkün olmayacağı gibi, turistlerin tesis hakkında bilgi alabileceği kurumsal bir kaynak da olmayacaktır ki, bu oldukça ciddi bir güven problemi anlamına gelir.
Yabancılar için Termal Sağlık Turizmi Pazarlaması Nasıl Yapılır?
Yabancı turistler için termal sağlık turizmi pazarlaması, yerli turistlerle hemen hemen aynı koşullarda yapılır. Tabii buradaki etki alanı farklı ve hacim hedef ülke olarak seçilecek coğrafyaların çeşitliliğine göre çok fazla olabilir. Burada, hizmeti arz edecek tesis veya acente; kendi hedef kitlesini duruma göre sınıflandırabilir. Belli coğrafyalar hedeflenerek, bu coğrafyalar için dijital medya etkinlikleri gerçekleştirilebilir ki, zaten genel olarak yöntem budur.
Tüm turizm acenteleri online mecralarını, özellikle internet sitelerini öncelikle İngilizce olarak organize eder. Bunun ardından, belli hedef kitleler belirlenerek coğrafi hedef yönelik pazarlama yapılır. Termal sağlık turizminde en çok turistin elde edildiği ülkeler, orta Avrupa ülkeleri ve İskandinav ülkeleridir. Öncelikle Almanya, İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya gibi ülkeler hedeflenerek, zaman içerisinde dünyanın diğer coğrafyalarına yönelik dijital pazarlama uygulamaları gerçekleştirilebilir.
Termal sağlık turizmi alanında pazarlama ihtiyaçlarınızı en doğru şekilde karşılayıp, ciddi bir potansiyel elde edebilirsiniz. Bu alanda milyonlarca turiste hizmet verebilecek tesis bulunan ülkemize, dünyanın her yerinden termal sağlık turizmi potansiyeli kazandırmak için şimdi bizimle iletişime geçin. Sizin için sağlık turizmi, termal sağlık turizmi, konaklama turizmi ve diğer pek çok alanda kapsamlı ve nitelikli dijital pazarlama hizmetleri veriyoruz.
Kaynakça:
https://shgmturizmdb.saglik.gov.tr/Eklenti/10949/0/07pdf.pdf
Ömer Yoluk
İlgili Yazılar
Türkiye’de sağlık turizminin önemi ve faydaları
Sağlık Turizmi, modern sağlık kuruluşlarının var olduğu günden bu yana var olsa da, ülkemizde son 20-25 yılda etkinliğini artıran bir iş koludur. Gerek dünya ile entegrasyonun hız kazanması, gerekse tıbbi...
Sağlık turizmi yapmak istiyorum adımlar nelerdir?
Sağlık turizmi yapmak istiyorum adımlar nelerdir? Sorusunu soran bir işletme veya kişinin öncelikle sektörle ilişkisine odaklanmak gereklidir. Örneğin, Sağlık kuruluşları veya doktorlar bireysel olarak...
Sağlık turizmi tanıtımı nasıl yapılabilir?
Sağlık turizminde tanıtım, hizmetin varlığının ön koşuludur. Sağlık turizmi acentesi, reklam ve pazarlama araçlarını etkili biçimde kullanmaksızın bir etki alanı oluşturamayacağından, hasta temin edemez ve...