Türkiye, sağlık turizmi anlamında dünyanın en çok tercih edilen ülkelerinden biridir. Kendi alanında uzman çok sayıda doktor ve uluslararası sağlık hizmetlerinin olması hastaların ülkemizi tercih etmesini sağlıyor. Yurtdışından hasta getirmek için birçok kurum faaliyet yürütüyor.
Son yıllarda Türkiye’de yurtdışından hasta getirme işlemi yoğun olarak tercih edilmeye başladı. Birçok kişi yurtdışından hasta getirmenin nasıl olacağını merak ediyor. Bu yüzden bizler de sizin için “Yurtdışından hasta nasıl getirilir?” sorusuna cevap vereceğiz.
Sağlık hizmeti veren ya da sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren firmaların yurtdışından nasıl hasta getirecekleri en merak edilen konular arasındadır. Başka bir ülkeden hasta getirmek için öncelikle yapmanız gereken hedef kitleye ulaşmaktır.
Yurtdışından Hasta Getirmek İçin Neler Yapılmalıdır?
Başka ülkeden hasta getirmek için öncelikle 360 derece pazarlama faaliyetleri yürütmek gerekiyor. Sağlık sektöründe faaliyet gösteren firmalar ve uzmanlar hedef kitleye yönelik pazarlama faaliyetleri yürütmektedir. Bu yüzden özellikle dijital kanallar üzerinde bir bütçe oluşturmak gerekiyor. Medya çalışmalarına doğru bütçeleri ayırırsanız ve doğru çalışmaları yürütürseniz kolayca başka ülkelerden de müşteriler bulabilirsiniz.
Yurtdışından müşteri getirebilmek için şu yöntemleri kullanabilirsiniz;
Dijital Pazarlama: Sosyal medya, web sitesi ya da arama motoru optimizasyonu gibi yollarla dijital pazarlama yöntemleriyle hedef kitlenize ulaşabilirsiniz. Dijital pazarlamada arama motoru reklamcılığı faaliyetleri de yürütebilirsiniz. Bunun için doğru dili ve kanalları kullanmanız gerekiyor.
Konvansiyonel Pazarlama: Konvansiyonel pazarlama kitle iletişim araçları olarak tanımlanabilir. TV, radyo, sinema gibi birçok kanal üzerinden geniş kitlelere ulaşarak ülkemizde sağlık turizmi için talep yaratabilirsiniz.
Etkinlik Pazarlaması: Lansman, basın toplantısı, basın bülteni, sosyal sorumluluk projeleri, spor etkinlikleri, sağlık uygulaması tanıtımları gibi birçok etkinlik sayesinde doğrudan hedef kitlenize ulaşabilirsiniz. Etkinlik pazarlaması için profesyonel bir ekipten destek alarak başarılı bir tanıtım faaliyeti yürütebilirsiniz.
Kurum ve Sigorta Üzerinden Pazarlama: Sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren firmalarla çalışarak yurtdışından hasta getirme konusunda destek alabilirsiniz. Ayrıca farklı ülkelerde faaliyet gösteren sigorta şirketleriyle çalışarak daha fazla kişiye hitap ederek sağlık turizmi için ülkemize getirebilirsiniz.
B2G Pazarlama: Hedeflenen ülkelerde devletle yapılan anlaşmalar ve devletin açtığı ihalelere girerek sağlık turizmi için yurtdışından hasta getirebilirsiniz. Bunun yanında ülkemizin açtığı ihalelere katılarak gelecek hastalara sağlık turizmi hizmeti verebilirsiniz.
B2İ Sigorta Sistemi Pazarlaması: Sigorta sistemleri üzerinden anlaşmalar yaparak yurtdışından hasta getirmeye başlayabilirsiniz.
Network Marketing Pazarlama: Network marketing en çok tercih edilen pazarlama yöntemlerindendir. Bir kişinin kendi deneyimlerini çevresine de önererek para kazanmasına dayalıdır. Ülkemizden sağlık hizmeti alan bir kişi de sizi önererek kazanç elde edebilir ve size güvenecek bir müşteri kitlesi yaratmanızı sağlayabilir.
Yukarıda belirttiğimiz yöntemleri kullanarak yurtdışından hasta getirmek mümkündür. Birden fazla pazarlama yöntemi kullanan sağlık kuruluşları her zaman daha fazla kişiye ulaşabilir.
Kongreler, Fuarlar, Sergilerle Yurt Dışından Hasta Nasıl Getirilir?
Bu tür organizasyonlara katılmak yurt dışından hasta getirmede geçici ancak çok etkilidir. Bu türdeki organizasyonlara katılmak – düzenlemek konusunda ısrarcı olmalı ve süreklilik sağlayarak uluslararası platformda marka imajınızı yükseltebilirsiniz. Böylece rakiplerinizden de sıyrılarak ön plana çıkmış olursunuz.
Sponsorluk Çalışmalarıyla Yurt Dışından Hasta Nasıl Getirilir?
Tarafların birbirlerine faydalı olduğu sponsorluk çalışmaları sayesinde yurt dışından hasta getirmeye yardımcı olacak faaliyetlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Üstelik reklam – tanıtım, marka imajı yaratma, güven duygusu yaratma, marka bilinirliğini yükseltmede de muhteşem bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Sponsorluklara katılırken; elbette yurt dışında gerçekleştirilecek olan fuar, kongre, seminer, sergi gibi sektöre dair organizasyonların sponsoru olmalısınız. Sponsorluk sağlarken Türkiye sponsoru odaklı sponsorluk türleri çok daha etkin bir çalışma sürecini sağlayacaktır.
Özel Olay ve Organizasyonlarla Yurt Dışından Hasta Nasıl Getirilir?
Organizasyonların genel teması şu şekildedir; haber odaklı bir olay gerçekleşmediği halde organizasyonun haber niteliğine dönüştürülmesini sağlayacak ifadelerin bütününün sağlanmasıdır. Uluslararası platformlarda düzenlenecek olan organizasyonlara katılmak, organizasyonlar düzenlemek bu kapsamda ifade edilebilir. Örnek sunacak olursak; ülkemizin Turizm Bakanlığı’nın, Alman Seyahat Acentaları Fedarasyonu’nun gerçekleştirmiş olduğu yıllık olağan kongrelerine sponsor olması verilebilir. Bu organizasyon sonlanır sonlanmaz pek çok kez Alman haber ajanslarında, sektöre dair dergi ve mecralarda, seyahat dergilerinde çok fazla olumlu yorum ve ifadeler barındıran haberler verilmiştir.
Bilgilendirme Yoluyla Yurt Dışından Hasta Nasıl Getirilir?
Enformasyon sürecini temsil eder. Turizm faaliyet ve hizmetlerini tanıtıcı, yönlendirici, çekici bilgilendirme metinlerinin haber niteliği taşıyan dillerle, tanıtım diliyle, reklam diliyle sektöre dair çeşitli site, blog, sosyal hesaplarda yayınlanması şeklinde sağlık turizmi adaylarına bilgilendirme yapılmış olur. Bu kapsamda en büyük ve en belirgin örnek olarak T.C Kültür – Turizm Bakanlığı’mızın yürüttüğü bilgilendirme – enformasyon büroları verilebilir. Aynı çalışma özel sektörlerde de uygulanabilmektedir.
Yurtdışından Hasta Getirirken Hangi Belgeler Gereklidir?
Yurtdışından hasta getirmek için bazı durumlarda belgeler gerekebilir. Ülkemizin vize uyguladığı ülkelerdeki hastaların ülkemize sağlık turisti olarak gelmesi için vize alması gerekebilir. Bunun için tek yapılması gereken aracı bir kurumla çalışmaktır. Firmalar vize aldıktan sonra hastaya bildirir ve hasta anlaştığı tarihte ülkemize gelerek tedavi sürecini yürütebilir.
Başka ülkeden hasta getirmek için işlemleri aracı acenteler yürütür. Bu firmalar anlaşmalı sağlık kuruluşlarında yapılacak müdahalelerle birlikte ulaşım, konaklama gibi birçok detay konusunda sağlık turistlerine yardımcı olur. Yurtdışından hasta getirirken gerekli belgeler için tek yapmanız gereken acentelerle iletişime geçmek olacaktır.
Kaynakça:
https://acilafet.saglik.gov.tr/Eklenti/39882/0/yurtdisindan–ulkemize-nakil-prosudurudocx.docx
Ömer Yoluk
İlgili Yazılar
Türkiye’de sağlık turizminin önemi ve faydaları
Sağlık Turizmi, modern sağlık kuruluşlarının var olduğu günden bu yana var olsa da, ülkemizde son 20-25 yılda etkinliğini artıran bir iş koludur. Gerek dünya ile entegrasyonun hız kazanması, gerekse tıbbi...
Sağlık turizmi yapmak istiyorum adımlar nelerdir?
Sağlık turizmi yapmak istiyorum adımlar nelerdir? Sorusunu soran bir işletme veya kişinin öncelikle sektörle ilişkisine odaklanmak gereklidir. Örneğin, Sağlık kuruluşları veya doktorlar bireysel olarak...
Sağlık turizmi tanıtımı nasıl yapılabilir?
Sağlık turizminde tanıtım, hizmetin varlığının ön koşuludur. Sağlık turizmi acentesi, reklam ve pazarlama araçlarını etkili biçimde kullanmaksızın bir etki alanı oluşturamayacağından, hasta temin edemez ve...